keresés

2021. május 14., péntek

A balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár a Facebookon


Általános információk

https://www.facebook.com/konyvtar.madachimrevarosi/

Kedvelők száma: a megfigyelés kezdetén (febr. 27.): 5239, a megfigyelés végén (máj. 14.): 5269

Követők száma: a megfigyelés kezdetén (febr. 27.) :5229, a megfigyelés végén (máj. 14.): 5262

Az oldal létrehozása: 2010. június

Általában 15 körüli az egyes posztok lájkjainak száma, de ha valamilyen személyesebb tartalmat osztanak meg, az 80+ lájkot is kap, például képet magukról farsangi jelmezben, az udvaron épített hóembert, stb.



Könyvajánlók

Népszerűek a kortárs (szórakoztató) műveket, gyerekkönyveket ajánló bejegyzések és a könyvtárban elérhető újdonságokat ismertető posztok, például a Rúzsa Magdi mesekönyvét bemutató bejegyzés, ami mellé zenei ajánlót is mellékeltek. Erre 17 kedvelést kaptak. (link febr. 18.)


Évfordulók

A történelmi évfordulókról szóló bejegyzések nem váltanak ki nagy visszhangot. Ezekben a posztokban röviden ismertetik az évfordulót, cikkeket, könyveket ajánlanak hozzá. A II. Rákóczi György születésének 400. évfordulójára összeállított anyagot 2 ember kedvelte. (link febr. 1.)

Az olasz egység évfordulóját ismertető videós összeállítás 7 lájkot kapott. (link márc. 17.)


Ugyanakkor más évfordulókról szóló bejegyzések ennél népszerűbbek. Például a Grimm testvérekről szóló bejegyzést 17-en kedvelték, a hozzászólók jelezték, hogy szívesen olvasnának még hasonlót. Ennek oka az lehet, hogy érdekesebben, mesésebben fogalmazták meg, nem pedig száraz tényeket közöltek. (link febr. 24.)

A különböző világnapokról, ünnepekről is megemlékeznek. Például a víz világnapjára ismeretterjesztő, informáló bejegyzéssel készültek, könyvajánló fotókkal. Külön a gyerekekhez is szóltak. 20 lájk és 2 megosztás érkezett, ami viszonylag magas számnak számít. (link márc. 22.)

Borítóképek

A borítóképeket is 10-20 ember lájkolja, ezek általában idézetek íróktól, költőktől. A március 1-jei képet - egy Vámos Miklós-idézetet virágokkal - 17-en kedvelték. (link)


Kapcsolat az olvasókkal  

Vannak még katalizátor-típusú bejegyzések, melyek aktivitásra, részvételre ösztönöznek. Például tavaszi fotóversenyt hirdettek, a könyvtár email-címére várták a tavaszi természetről készült fényképeket, ezt a bejegyzést 18-an kedvelték, 12-en megosztották, a megosztások területén ez kiemelkedő, mert általában sokkal kevesebben szokták. (link)

Ehhez kapcsolódik egy március 26-ai bejegyzés, melyben megköszönték az addig beérkezett műveket, és a többi követőt is ösztönzik, hogy küldjenek képeket. Ez a bejegyzés 8 lájkot és 2 megosztást kapott. (link)

Végül feltöltötték a beérkezett pályaműveket, melyekre lájkolással lehetett szavazni április 2. és 7. között. Maga a bejegyzés 53 lájkot, 57 megosztást kapott. Az egyes képek ennél többet is, ment az ilyenkor szokásos lájkvadászat. (link)

Az eredményhirdetésre ápr. 9-én került sor egy videó keretében, ahol ismertették a statisztikát (összesen 1723 szavazat érkezett a 17 fotóra), illetve a nyerteseket (az első helyezett 378 lájkot kapott). Az első három helyezett ajándékot kapott.


Érdekességek, tippek

Néha kevésbé könyvtári, irodalmi, kulturális vonatkozású témákról is írnak, például a kertészkedésről. Eddig három bejegyzés jelent meg ebben a sorozatban, ahol kertészeti tippeket, ismertetéseket adtak közre képekkel és könyvajánlókkal. Ennek első része 13 lájkot, második része viszont csak 5 lájkot kapott. A harmadik rész újra 13 kedvelést hozott.(link márc. 24., link márc. 30., link ápr. 13.)


Programajánlók

Időnként programokról is tájékoztatnak, ez a bezárás idején különösen fontos, hisz az embereknek szükségük van az ingerekre, s ezek az online programok, műsorok színt vihetnek a hétköznapokba. Jónak tartom, hogy olyan programokról adnak hírt, amiknek szervezői, előadói jártak már a könyvtárban, így az olvasók találkozhattak velük, van kapcsolódási pont. Ilyen volt a felvidéki Kicsi Hang élő ünnepi koncertje márc. 15-én. Bár a bejegyzés nem váltott ki nagy visszhangot, 4 lájkot, 2 megosztást kapott. (link márc. 15.)


Személyes hangvétel - a siker kulcsa

Időnként vicces posztokat adnak közre, például egy képes idézetet Süsütől péntekre, 14 lájkkal, 1 megosztással. (link márc. 26.)

De a legnagyobb visszhangot kiváltó bejegyzések, ahogy korábban is írtam, a személyes hangvételű bejegyzések. Például amikor havazott egy keveset, és a könyvtárosok építettek egy miniatűr hóembert. Melléültettek egy plüss Kisvakondot. Ezt a fotót osztották meg egy Kisvakond-könyvből származó képpel együtt, amin a Kisvakond egy hóemberrel látható, párhuzamba állítva a kettőt. Ezt 85-en kedvelték, hárman megosztották, hozzászólások is érkeztek. (link febr. 9.)

Májusban újra előkerült a plüss Kisvakond: mivel Balassagyarmaton áthalad a Tour de Hongrie, ráadásul a könyvtár épülete előtt, találóan egy játékbiciklivel fotózták le a Kisvakondot. 26 lájkot kapott. (link máj. 10.)

Más személyes bejegyzéseikben saját magukról, munkájukról írnak. Például a bezárás idején könyvkiszállítással juttatják el a könyveket az olvasókhoz, erről is szoktak posztolni. Április 15-én megírták, hogy gondolták, kipróbálnak egy régi módszert (mellékelve egy fotót abból az időből, amikor a könyvtárosok a hátukon vitték ki a könyveket), de olyan sok megrendelés érkezett, hogy maradnak a buszos kiszállításnál (fotó a buszról). Közölték a statisztikát is: 40 csomag, 201 könyv (fotó a csomagokról és magukról). Ez a bejegyzés 48 lájkot, 6 hozzászólást, 1 megosztást kapott. A hozzászólásokban az olvasók megköszönték a munkájukat. (link)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése