keresés

2021. május 12., szerda

Ringling Bros and Barnum & Bailey

  

A világ legnagyobb cirkuszának maradványai a neten...

Mely cirkusz élhetett annyi évet, mint egy teknős?

Erre a válasz következzen egy kicsit később...

Mennyi ideig él egy teknős körülbelül?

150-180 évet... és ez mit is jelent pontosan?

Már az 1870-es években létezett egy cirkuszparádé Amerikában. P. T Barnum és James Anthony Bailey közös vállalkozása a Barnum & Bailey cirkusz a világ legnagyobb látványossága... később egyesültek a Ringling fivérek szintén világhírű társulatával és létrejött a mai napig használatos névalak a Ringling Bros and the Barnum & Bailey.

Ahogy teltek múltak az évek, nekik is alkalmazkodniuk kellett a technológiai újításokhoz, így megjelentek Facebookon, Instagrammon, YouTube-on, Twitteren is... azonban az emberek figyelméért vívott harcban egyre kevesebb látogató látogatott el az előadásokra. Így ez a hosszú és szép eseményekkel gazdag élet véget ért 2017-ben.

Bár az óriás eltávozott a jelenléte, még mindig él az interneten és ki tudja, vajon az a rengeteg színes egyéniség, akik az embereket szórakoztatta órákon és órákon keresztül, egyszer nem-e fog ismét összeállni?

Erre nem tudhatjuk a választ azonban jó dolog várni és remélni...

Így én jelenleg arra vállalkozom, hogy bemutassam a Ringling Bros and the Barnum & Bailey neten fellelhető nyomait.

A Facebook szolgál a legtöbb információval róla.

Itt a kezdőlapon leírják, hogy hogyan léphetnek kapcsolatba velük: telefonszám, e-mail elérhetőség,  és a saját weboldaluk.

A feltöltött dokumentumok többnyire fényképek, plakátok, fotók az eseményekről, kisebb számban videók.

A fényképeknél négy albumot töltöttek fel rengeteg egzotikus állat található rajtuk: tevék, tigrisek, amik a cirkusz természetes kuriózumai. Ezek a borítóképek album. Van egy rákos gyermekekkel foglalkozó onkológus dr. Joshua Schiffmann és a csapata Salt Lake Cityben az Elsődleges Gyermekkórházban (Primary Children Hospital, Salt Lake City) Ahol véleményem szerint továbbra is azon munkálkodik a doktor úr, hogy az elefántokat tanulmányozza. Ugyanis valamiért a az elefántbébik ellenállóbbak a rákkal szemben és ennek a miértjére a válasz úttörő jelentőségű lehet. A két utolsó album az egyik a Nemzetközi bohócok hetéről szól, amikor ellátogattak Dallasba a Gyermekegészségügyi Központba szórakoztatni és a másik a Los Angeles-i Circus XTREME általuk szervezett ünnepségéről osztottak meg képeket a nagyközönséggel. A legutolsó bejegyzés, amelyet megosztottak Instagramon, Twitteren is 2019. május 27-ei az Utolsó előadásuk időpontjáról készült videó.

A likeok tekintetében a legtöbbet az állatos képek kapták pl. elefántokról Karenről és Nikolról, vagy a produkcióképekről, levegőartisták egy csoportképen. A legeslegtöbb like-ot az utolsó előadás beharangozása adta, azonban itt is megfigyelhető egy változás. Amikor legelőször meghirdették még 2.3000 like jött, második alkalommal 1.400 és a legutolsó május 27-én ahol már csak 588 volt.

A legkevesebb like-ot a különböző menedzserek bemutatása kapta pl FELD Entertainment Inc. akik a cirkuszi előadások leszervezéséért voltak felelősek és attraktív jelenetekkel árasztva el a nézők lelkét!

A cirkusz eredeti honlapján manapság már csak egy nem működő hírlevélre lehet feliratkozni. Az oldal minden színében megfelel a cirkuszról alkotott elképzeléseknek: piros háttér, kacskaringós betűk, melyek a cirkuszt jelképezik. Kéri a nevünket, a postai címünket, e-mail címünket és hogy melyik államban, kontinensen vagy országban vagyunk. Itt lehet választani Ausztráliát, Brazíliát, Kanadát, Új-Zélandot, Mexikót, Kínát, Hong Kongot és Amerikát. Ezenfelül kell egy irányítószámot írni, elfogadni az adatkezelési szabályzatot és igényelni lehet a reklámot. Miután mindez megvan kapunk egy levelet és mivel nem él a cirkusz honlapja így ugyanerre a feliratkozó űrlapra érünk vissza.

Twitteren a legtöbb like-ot a pillanatfelvételek adták. Ezek 180-320 like között mozogtak. Akkor nőttek meg a like-ok száma, amikor bejelentették a végső előadást. Ez is a Facebookhoz hasonlóan az elején volt a legmagasabb 397 és a végén lett 58. Hozzászólások tekintetében 2-10 legritkább esetben 24 válasz jött. A legtöbb 32 válasz volt.

Instagrammon van az oldalnak van 688 bejegyzése, és 21 ezer követője.Itt a legnagyobb nézettség és kedvelés a különböző videók megosztásával érték el: 8,3 ezer és 11 ezres megtekintéseket vonzott be a cirkusz.

YouTube-on tizennégyezer követővel rendelkeznek. Kommentelési lehetőségre nincs lehetőség, ezt a Ringling íbros letiltotta. íezt csak feltételezem, a megszűnést követően. Azonban nem szabad elcsüggedni, ha ki szeretnénk fejezni hálánkat, mert láttunk egy pompás előadás: azok a néézők, akik látták az előadást, közülük páran megosztották élményeiket és oda írhatunk kommenteket.

Így a köztudatban tovább élhet, mint a valaha volt legnagyobb cirkuszok egyike.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése