keresés

2021. április 28., szerda

Hungaricana Képcsarnok

 Hungaricana Képcsarnok

A Hungaricana Képcsarnok nyitóoldala

A Hungaricana Facebook oldala

Információ a gyűjteményről:

Az egész Hungaricana digitális gyűjteményt az adatbázisaival a Nemzeti Kulturális Alap tarja fent.

A Képcsarnokban pedig 18 intézmény közös munkája található. Ezeket az adatgazdákat listaszerűen megtekintheted hamarosan.

A Képcsarnok digitális gyűjtemény 2017-ben jött létre. A célja, hogy Magyarország legjelentősebb vizuális gyűjteményeit mindenki számára ingyenesen, áttekinthető módon tegyék közzé.

Több mint 400.000 fotó, képeslap, festmény, falikárpit és metszet digitális képét tartalmazza, melyeket kiváló minőségben, a festmények esetében pedig gigapixeles felbontásban lehet böngészni.

Az adatgazdák:

-Budapest főváros Levéltára

-Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnok

-Országos Széchényi Könyvtár

-Fortepan

-Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

-Zempléni Múzeum

-Iparművészeti Múzeum

-Magyar Természettudományi Múzeum

-Gödöllő Városi Múzeum

-Göcseji Múzeum

Keresési lehetőségek:

A Képcsarnokban lehetőségünk van az adatbázis nyitóoldalán fotóra, műtárgyra, festményre, képeslapra és grafikára keresni. Ezeket megtehetjük úgyis, hogy egyet kiválasztunk közülük. Például a fotókat. Valamint Megtehetjük, hogy intézmények gyűjteményeire keresünk rá. A bónuszok, hogy lehet még kulcsszavanként és a Google térképén is keresni.

Műtárgyak listája

Festmények listája

Fotók listája

Képeslapok listája

Grafikák listája

Kárpitok listája

Bármelyikre rákattintva, kivéve a Google térképet, lehet szűkíteni a találatokat: típus, tartalomgazda, geokód, település és címkék szerint.

A címoldal:

Hungaricana Képcsarnok nyitóoldala és ismertetője

Rákattintva az adatbázisra, a Hungaricana nyitóoldaláról, látható az adatbázis címoldala:





Információszolgáltatás:

Az egész gyűjteményről kaphatunk egy rövid leírást az „Ismertető” fülnél a főoldalon.

A festményeknél kiválasztva egyet, tudjuk a képet nagyítani, árnyékolni, elforgatni, a fényerejét szabályozni és található egy leírás az adott személyről.




A leírásban meg van adva, hogy melyik gyűjteményhez tartozik, a címe: az alany neve, a készítője: festő neve, a mű típusa, leírás: ez a fényképen látható személy életének rövid leírása, és a kulcsszavak, amik alapján megtalálható még az adott kép. Néhány képnél van leltári szám is feltűntetve. Az összes többi típusra, ha keresünk, akkor ugyanezek megtalálhatóak. Egy kis eltérés a műtárgyak esetében van.

Kossuth-pisztoly

A műtárgyak fülre kattintva, amikor megnyitunk egyet, akkor annyi az eltérés, hogy lehet forgatni körbe-körbe az adott tárgyat. Ami a legkülönlegesebb a Képcsarnokban, az a Térkép nézet.

A térképnél, ha rákattintunk a rétegek feliratra, akkor több lehetőség közül választhatunk. Nézhetjük síkban a térképet, vagy 3D-ben, míg megnézzük a fotókat.

Választható térképnézetek:sík(balra) és 3D(jobbra)

Nézhetjük történeti alakjukban is. Például lehet a Habsburg birodalom katonai felméréseiről térképnézetet látnunk, így az abban a korban készült képeket tár szemeink elé.

Habsburg birodalom korfotói

Navigáció/struktúra/webdesign:

A Képcsarnok adatbázisának nyitóoldalán könnyedén elérhetjük a számunkra tetsző alkotásokat. Asztali számítógépes és laptopos navigálásra is kiválóan alkalmas. Ha nem lenne egerünk. megtehetjük a különböző nyilakkal a tárgy körbeforgatását, valamint található egy körkörös forgás gomb, ami akkor ér véget, ha rákattintunk a tárgyra. Az előző és a következő kép, grafikai ábrázolás között lehet egyesével haladni. Vagy visszaugrani a listához. Ezenkívül a listánál lehet a szempontok szerint szűrni és, ha nem vagyunk elégedettek a kapott találatokkal, akkor vissza lehet őket vonni.

Találatok szűkítése(balra) visszavonása(jobbra)

Kínált formátumok:

A tételeknél lehetőségünk van letölteni őket, ha felvesszük azzal az intézménnyel a kapcsolatot, aki őrzi az adott dokumentumot.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

Mindenhol egységes a leírás. A leltári számoknál vannak eltérések, valahol hiányzik, valahol nem. A festményeknél lehet a legjobban tapasztalni.

Leltári szám: van(balra) nincs(jobbra)

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

Lehetőség van regisztrációra, ez történhet hagyományosan: felhasználónév, e-mail cím és jelszó, vagy be lehet jelentkezni Facebook profillal és Google fiókkal is. A dokumentumokat meg lehet osztani Facebookon az ismerőseiddel, azonban e-mailben csak regisztráció után lehet elküldeni és hibás linkre visz, amiért a böngésző figyelmeztet. 3-4 karakter hiányzik az linkből a levélben. Ha nem asztali számítógépen próbálkozunk, akkor telefonon is lehetőség van megtekinteni a képet. Ott viszont megnyitja és, ha kimásoljuk és újra elküldjük magunknak, akkor az asztali számítógépen is hozzáférhető lesz. Továbbá a metaadatokat lehetőségünk van kinyomtatni és megjegyzést írni, valamint új felhasználói kulcsszavat beírni.

Regisztrációs lehetőségek

Megosztás Facebookon

Közösségimédia-kompatibilitás:

Kompatibilis. Csak a Facebookkal. A Képcsarnoknak nincsen Facebook oldala, viszont a Hungaricana-nak van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése