keresés

2014. május 12., hétfő

Űrszekerek - Star Trek fanság nem csak fanoknak

A science fiction, mint irodalmi műfaj, már a korábbi századokban megjelent, de igazi jelentőségét csak több tudományos (és társadalmi) „jelenség” nyomán érte el.

Gyakran mondják, hogy a sci-fi megváltoztatta az irodalmat, de itt rögtön hozzá kell tenni, hogy az egész emberi létre hatással volt. Gondoljunk csak bele, mennyi minden történt a világban, amely visszavezethető egy-egy író művére...

Elsősorban a tudományos technológiák gyors fejlődésére kell gondolni, olyan tudományos elképzelések és eszközök megjelenésére, melyeket korábban megjósolt valaki, mikor az még inkább tűnt merő fikciónak, mint lehetséges, tudományos ténynek.
Ebben a témában tévéműsorokban és akár az internetre feltöltött videókban is találunk számos példát.


A sci-fi műfaj megjelenésével egy egészen új világ teremtődött az emberek számára. Először ez csak a képzelet világa volt, de később egészen átférkőzött az emberek valós világába, és nem csak a tudományos, hanem a társadalmi életbe is.

A sci-fi akár tömegek mozgósítására is képes (pl. 1979-ben a „Star Trek” rajongók által tartott kongresszus hatására különféle idegen lényeknek maszkírozott fiatalok tízezrével tolongó tömege szállta meg a new york-i szálloda környékét, melyen még maguk a rendezők is meglepődtek), sőt egész kis közösségek jöttek létre egy-egy film/sorozat körül, s így van ez a Star Trek világával is.

A Star Trek fanok, nevükön szólítva - angol szakkifejezéssel élve: Trekkies vagy Trekkers, vagyis - a Trekkerek igazán kiaknázzák a web adta lehetőségeket saját kis közösségeik megteremtéséhez: Facebook profilokat, különböző honlapokat (pl. a magyarok közül az egyik legmérvadóbb a Star Trek Portal) és egyéb fórumokat hoztak és hoznak létre.
Igazán érdekes terület ez fanoknak és a témában még járatlanok számára egyaránt.

A USS Enterprise forgatásához használt eredeti makett

Ennek nyomán a tudományos fantasztikum világába kalauzolja el az erre nyitott elméjű olvasót az Űrszekerek (Star Trek fanság nem csak fanoknak) blog bejegyzései, kezdve némi történelmi áttekintéssel, majd rátérve ennek egyik szubkultúrájára, a Star Trek univerzumára. Akit csábít egy ilyen utazás, ahol az űr a legvégső határ, mely csillaghajókkal mégis bejárható, megtudhatja, hogy a filmek és a sorozatok köré milyen csoportok jöttek létre és mit is jelent fannak lenni.


Vigyázat!
A Star Trek univerzum veszélyes!
A Star Trek univerzuma fekete lyukként szippanthatja magába a gyanútlan arra tévedőket!

Ha túl sok időt tölt Start Trek filmek és weboldalak nézésével, netalán saját történetek írásába vagy esetleg jelmezek, makettek készítésébe kezd, kérem, forduljon kezelőorvosához vagy agysebészéhez!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése