keresés

2014. május 27., kedd

Színházi honlapok és mobil alkalmazások


A cikk bevezetőjében Irene McDermott egy személyes színházi élményéből indul ki, s leszögezi, hogy a színház „varázslata” csak egy adott időpontban és valóságos helyszínen lehetséges. Ennek a helyhez és időhöz kötött élménynek az ellenpontja az internet, mely térben és időben távoli helyszíneket és embereket hoz össze, sőt az interneten keresztüli kommunikáció is lehetséges. Természetesen a színházat nem lehet helyettesíteni, azaz nincsenek színházi „alkalmazások” (apps), melyek helyettesítenék a színházi élményt.
Vannak azonban olyan alkalmazások, melyek megkönnyítik a színészek és a színházi szakemberek munkáját. (Bár a színészek általában nem szeretika technikát…)
A Backstage.com honlap előfizetése 200 USD-ba kerül. E tematikus weblapon szereplő-válogatásokat (castingokat) hirdetnek, ill. létezik egy adatbázis, melyben a színházi előadások helyszíneinek lehet utána nézni. Ha erre a honlapra regisztrálnak a színészek, feltölthetik az önéletrajzukat, munkásságukat, így a róluk szóló fontos információk eljuthatnak mind a rajongókhoz, mind a színházi szakemberekhez.
A Playbill.com. illetve testvéroldala a Playbill Vault (a playbillvault.com) olyan adatbázist tartalmaz, melyben megtalálhatóak az Amerikai Egyesült Államok Brodway-előadásai 1930-2013-ig. Ez egy igazi kincsesbánya, mely az amerikai színháztörténet utolsó 83 évét öleli fel.
A Brodway World című weboldal az egész világra kiterjedő tematikus honlap. Földrészek és országok szerint kereshetőek a komolyzenei programok. Pl a budapesti program-ajánlatban főként opera-előadások szerepelnek: http://www.broadwayworld.com/hungary/regionalshows.cfm#.U4OUgnaD5FI.
A színész számára felbecsülhetetlen érték egy iPhone, mellyel zenét és szöveget is fel lehet venni. Létezik egy zongorista-applikáció is, melynek díja 3,99 USD (moocowmusic.com), és úgy működik, mint egy mobil-zongora.
Az Scene Partner nevet viselő iOs-alkalmazás hangosan kimondja a szöveget, tehát „végszavazni” is képes, így nagyon hasznos a színészeknek szövegtanuláshoz. Az alapprogram ingyen letölthető, a kiegészítő funkciókért viszont fizetni kell.
A „hangosbeszélő” 1, 99 dollárba kerül, és ezért az összegért különböző nyelvjárásokat ill. akcentusokat le lehet letölteni. Persze, erre a youtube.com is képes.
A Georg Mason University Speech Accent Archive nyelvjárás-gyűjteményének összeállításában az egyetem történettudományi, nyelvészeti és média tanszéke vett részt. A nyelvjárás-adatbázisban régiók szerinti keresés is lehetséges. A hangzó anyag fonetikus jelekkel leírt változata is hozzáférhető.
A GoogleHangout video-konferencia programja akár 10 embert is összehozhat egy „video-partyn”, nem kell más hozzá, mint a Google+ program, egy webkamera és internet-kapcsolat.
A díszlettervezők már otthonosabban mozognak a technikai alkalmazások világában. Különösen hasznos lehet számukra a Metropolitan Múzeum (metmuseum.org) adatbázisa, az ún. művészettörténeti „idővonal”. Az adatbázisban ingyen lehet téma (Thematic essays), mű (Works of Art), művész (Index), korszak (Timelines) és helyszín (World Maps) szerint keresni (http://www.metmuseum.org/toah/intro/atr/atr.htm).
A Stage Directions Magazine, a Plasa.org, a Rosco laboratories és az ETC –Electronic Theatre Controls főként a színházban dolgozó technikai szakemberek számára nyújt hasznos információkat.
Ezek az alkalmazások jelentősen megkönnyítik a színészek és a színházi szakemberek munkáját, informálják az érdeklődőket, de természetesen nem pótolják az igazi színházi élményt.


Theater Websites and Apps

A cikk szerzője kaliforniai San Marino város közkönyvtárának (Crovell Public Library) könyvtárosa.


Eredeti cikk:
McDermott, Irene E.: Theater Websites and Apps. Online Searcher 37/5 2013 Sept/Oct
Készítette: Jancsikity Erzsébet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése