keresés

2014. május 19., hétfő

A Norvég Nemzeti Digitális Könyvtár

A norvég nemzeti könyvtár alapvető célja, hogy átvegye a vezető szerepet az országban a digitális tartalomszolgáltatás terén. A könyvtár ennek megvalósítására kidolgozta teljes gyűjteményére vonatkozó, átfogó digitalizálási tervét.

A digitális nemzeti könyvtár (NBdigital) célja, hogy a digitális könyvtár tükrözze az intézmény gyakorlatát. A források újraelosztásánál ügyeltek arra, hogy a digitalizálás előtérbe kerüljön. A könyvtár és partnerintézményei között kötött megállapodások értelmében egyre több anyag kerül át digitális formátumra, ezzel könnyebbé teszik az elektronikus átállást
 

A  gyűjtemények és a digitális technika kapcsolata átalakult, így a legfontosabb kérdés az, a felhasználók elérik-e a dokumentumokat az Interneten keresztül. Ez műszaki, pénzügyi és jogi természetű problémákat okozhat. A nemzeti könyvtár igyekszik ezeknek megfelelni. három stratégiai dokumentumot hoztak létre, amelyekben szerepel, hogy minden norvég vonatkozású  anyagot digitalizálni kell.2005-től a nemzeti könyvtár fontos része a digitális könyvtár, később pedig a három digitalizálási dokumentumban már csak a digitalizálás kapott helyet, nem beszélnek a korábban emlegetett átmenetről.Az első stratégiai dokumentum 2005. februárjában tették közzé "Det digitale nasjonalbibliotek - Strategimanifest 2005 " címmel. Ebben a digitalizálási munka középpontjaként a felhasználók igényeit értékelik. . A  könyvtár lehetőséget biztosít, a gazdag és változatos tartalomhoz otthonról is. Így tennék lehetővé a norvég könyvtári közösség számára a könnyebb tanulást és kutatást.  Ez a perspektíva a lakosság számára igazán vonzó, mivel rengeteg felhasználó keresi fel naponta a digitális könyvtárat.

2005 decemberében jelent meg a második stratégiai dokumentum , amely a " Tilgang til digitalt innhold i Nasjonalbiblioteket . Strateginotat a digitalisering av Nasjonalbibliotekets Samling" címet viseli. Ebben a dokumentumban a digtalizációs program célja fogalmazódott meg. 
A digitalizálási program kiterjed minden 1990 óta Norvégiában megjelent műre. A nemzeti könyvtár anyagainak jelentős részét már digitalizálták, 2009 tavaszán 90000 kötetből, 200000 újságból 3100 órányi filmből 250000 órányi rádióadásból 420000 fényképből és 23000 kéziratból áll.
Amellett, hogy  minden norvég anyagot digitalizálnak, a nemzeti könyvtár  gyűjti a norvég és norvég vonatkozású domaineket.  2009 tavaszán , ez  1800000000 fájlt tett ki.
 

2006 februárjában kiadták a harmadik stratégiai dokumentumot, melynek címe " Digitalisering av Nasjonalbibliotekets Samling".  Ebben a dokumentumban arról beszélnek, miért kell digitalizálni és hogyan lehet megvédeni a digitális anyagokat. Ezt követte  a források prioritása. Kiemelten foglalkoztak a digitalizálás gyakorlati megvalósításával is.A  Nemzeti Könyvtár szisztematikus digitalizálási projektjének kezdetét egy ünnepség jelentette  amelyen Trond Giske , kulturális miniszter is részt vett.  Ugyanazon a napon Vigdis Moe Skarstein , a Nemzeti Könyvtár munkatársa az Aftenpostenbe írt cikkében fogalmazta meg céljaikat.. A cikkben kiemelte, hogy egy olyan kis országban, mint Norvégia egy digitalizálónak minden részletre alaposan oda kell figyelnie.

Fő céljuk az Országos Könyvtári Közösség szerint, hogy minden egyes digitalizált anyag elérhető legyen a webes keresőmotorok számára.A nagyszabású digitalizálási projekt jelentős mértékben hozzájárul a norvég a digitális tartalmak Interneten való elérhetővé tételéhez. Mivel a felhasználók általában inkább a nagyobb internetes keresőket használják, mint a Google és a Yahoo , a Nemzeti Könyvtár lehetővé tette, hogy mind a metaadatok mind a tartalom   kereshető legyen a hazai és nemzetközi keresőkben . Ennek az az oka , hogy a Nemzeti Könyvtár olyan szolgáltatásokat kíván nyújtani,  amelyet a felhasználók szívesen használnak. A legfontosabb szempont hogy az anyagok elérhetőek és használhatóak legyenek. Azonban ehhez megállapodások szükségesek az eredeti jogok tulajdonosaival, amely anyagi vonzatot is feltételez.  A cikk további részei a dokumentumok gyakorlatban való digitalizálásával és tárolásával foglalkozik.A stratégi részeként kifejlesztettek egy digitális biztonsági repozitóriumot, amelynek teljes kapacitása 4000 TB. Az itt tárolt anyagok mennyisége naponta 1 TB. Ennek 30 százaléka a digitálisan letétbe helyezett anyagokat teszi ki, a többi anyag a digitalizáló munka eredménye.A digitalizálási stratégia átfogó célja, a norvég anyag digitalizálása, de ezen belül vannak kiemelt területek.  

Elsődlegesen a már nagyon régi sérülékeny anyagokat digitalizálják. Ebbe a kategóriába tartoznak a régi kéziratos dokumentumok, az eredeti oklevelek. Másodlagos digitalizálási kiválasztási szempont az olvasók által leginkább keresett dokumentumok digitalizálása. Ezzel a könyvtár egyik stratégiai célját kívánják megvalósítani, hiszen a digitalizálási prioritással elősegítik a könnyebb kutathatóságot és tanulást. A harmadik szempont a megőrzés, hiszen az igaz, hogy a könyvtár szeretne mindent digitalizálni, de fontos, hogy azokat az anyagokat digitalizálják az elsők között, amelyek kulturális szempontból különleges védelmet élveznek.

A cikk záró fejezetrészeiben a norvég kötelespéldány törvény és a norvég szerzői jogi törvény részletes kifejtésére kerül sor, a konklúzióban pedig Marianne Takle összegzi a 2009-ig elért eredményeket és számba veszi azokat a területeket, amelyek fejlesztése a jövőben elkerülhetetlen, ha nagyobb látogatottságot szeretnének elérni nemzetközi szinten is.

A recenzió alapjául szolgáló cikk: Marianne Takle: The Norwegian National Digital Library. In: Ariadne. – 60. (2009) jul. 

Baliga Violetta Lilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése