keresés

2014. május 24., szombat

Témaelemzés - A torrentportálok. Az új évezred digitális közösségének "könyvtárai"?

A blog alapvetően azt az űrt kívánja betölteni, amely a legális illetve nem legális tartalomszolgáltatás között helyezkedik el. Alapvetően gondolok itt a könyvtárak hagyományos és az internet által nem hagyományos úton közvetített információkra. A célközönség főként a könyvtárosok illetve az internetet letöltésre (is) használók lennének. Célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a két oldalt mind elméleti mind gyakorlati síkon. Gondolok itt például arra, hogy mindkét oldal rendelkezik olyan alapvető tulajdonságokkal, mely hasznos lehet a másik fél számára is.
Viszony a hagyományos és hálózati tartalomszolgáltatás felépítményéhez
Hagyományos értelemben a téma nem létezett az internet és a torrent-technológia megjelenése előtt, ezért erről nem tudok nyilatkozni. A téma előfutáraként tekinthető a könyvtári tájékoztatási fejlődése, mely az akkor még elektronikus hálózat nélküli tájékoztatás köré csoportosult. Az éles határt az internet megjelenésekor húznám meg, mivel a torrentezés majdnem egyidős az internettel. De ha csak a legnagyobbat és legelterjedtebb példát nézzük, akkor is már több mint 11 éve üzemel a Piratebay nevű oldal, melyet már többször próbáltak meg lekapcsolni/ellehetetleníteni/megszűntetni/törölni mégis a mai napig működik és világszerte több millióan használják.

A tartalom és téma viszonya
A blog ötvözi az elméleti és a gyakorlati tudnivalókat a témákról. Eddig az elméleti rész valósult meg (természetesen nem teljesen, mivel folyamatosan változó tehát az ismereteket tekintve bővülő témáról van szó). A tartalom alapvetően a definíciók és sztereotípiák ütköztetésén alapul, azaz mi jut eszünkbe, ha könyvtárra vagy esetleg az online kalózkodásra gondolunk. Nincsen fekete és fehér, a szürke árnyalatait célom bemutatni és ezt tükrözi a tartalom is.

A szolgáltatás a hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében
A téma "újszerűsége" és jogi korlátai miatt nem nagyon jellemző, hogy foglalkozna ezzel a hagyományos értelemben vett hálózati közeg. Külön-külön vannak külön a fent említett témákkal foglalkozó lapcsaládok, de ezek között nem fedeztem fel átfedést. Esetleges jövőbeni cél lenne, hogy a blog akár egyfajta hídként is működhetne a két hasonló világ között, de ezt mindenképpen felmérések és komolyabb kutatás előzné meg.

A szolgáltatás a felhasználói aktivitások tükrében
Érdekesség, hogy a 21. század felsőoktatása egyre jobban az internet illetve a hálózat adta lehetőségek köré csoportosul. Ennek következtében a "mezei" hallgató egyre többet szörföl, keres és dolgozik az interneten. Elkerülhetetlen tehát, hogy belefusson olyan tartalmakba, melyek egy könyvtári rendszer keretein belül (például a szerzői jogi korlátozások miatt) nem elérhetők számára. A felhasználók tehát gyakran megkerülik a könyvtár által húzott határokat, mivel nekik elsősorban nem a szabályok betartása a céljuk, hanem a releváns információ minél gyorsabb megszerzése.

A szolgáltatás a technológiai lehetőségek tükrében
A technológiai háttér mindkét oldalon igen erős. Mind a könyvtárnak, mind a torrentportáloknak megvan a maga szubkultúrája, a maga wikijei és a maga linkcsokrokat tartalmazó weboldalai. Ha sikerülne megvalósulni egyfajta kulturális egymásra hangolódást, akkor hatalmas mennyiségű információ szabadulna fel. A könyvtári rendszer biztonságát ötvözve a torrentek szabadságával nagy előrelépést tehetne tenni mind a tájékoztatás mind az információszolgáltatás terén.

A szolgáltatás és a komplex tájékoztató rendszerek tervezési koncepciója
A tájékoztató rendszernek mindenképp érdemes háromszintűnek lenni. Szükség van egy külön bontott, alapozásra (eddig ez valósult meg a blogon), melyben az első szint a könyvtár a második szint a torrent  a harmadik szint pedig a kettő egyvelege lenne. A cél az lenne, hogy a felhasználó nem csupán a kész rendszert ismerné meg, hanem annak előzményeit, előnyeit illetve hátrányait annak érdekében, hogy jobban megérthesse a rendszer működését a gyakorlatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése