keresés

2014. május 13., kedd

Hová vezet egy szélrózsa?

A szélrózsa a szélirányok jelölésére használt skála. A szélrózsák leginkább térképek tartozékai voltak: a praktikus funkció, vagyis a tájolás mellett díszítőelemként szolgáltak, ráadásul egy-egy darab épp olyan jellemző lehetett a térkép rajzolójára, mint a vízjel a papírmalomra.


Szélrózsát ábrázoló térburkolat (Portugália, Lisszabon)
A legváltozatosabb formákban, művészeti stílusokban bukkanhat fel: a kör alak például egyáltalán nem volt kötelező, de az irányjelző nyilak még a legminimalistább változatokon is feltűnnek. Ám a díszes verziók idővel épp olyan önálló művészeti ággá váltak, mint a kódexek iniciáléi.

Szélrózsa Durchlasser és Renner Száva-térképének kéziratos másolatáról, 1739 körül

S hogy miért kellett egyáltalán jelölni az égtájakat? Manapság egyértelmű, hogy a lap teteje jelzi az északi irányt, de ez a közmegegyezés valaha nem létezett, sőt, a középkorban kifejezetten a dél felé igazodtak, a megértéshez tehát kulcsfontosságú volt a pontos tájolás! Ráadásul a ma is bevett égtáj-felosztás csak a XVIII. században terjedt el, addig bizony a szélirányok voltak a meghatározóak - ezért találkozunk akár 12- vagy 24-ágú szélrózsákkal is.

Jorge de Aguiar térképének szélrózsája (1492)

Persze, a pontos iránytűk, a stabil hajók korában a szélrózsáknak már nincs gyakorlati jelentőségük. Teljesen azonban nem vesztek ki: a reptereken megtalálható, leggyakoribb szélirányokat feltüntető csillagdiagramokat máig ezzel a névvel illetik.

Klasszikus és egyszerű szélrózsa-ábrázolás
A szélrózsa hűen tükrözi egy kultúraközpontú blog szemléletét.  A kultúra ugyanis - szubjektív. Mindenkinek mást jelent a fogalom. Mindenki saját fejlődésének pillanatnyi lépcsőfokáról szemlélődik. A valódi kultúra nem külső, hanem belső körülményektől függ: sem anyagi állapot, sem a környezet nem határozhatja meg. Mindenki megtalálja a neki megfelelő szellemi táplálékot, és bizony, ezt akkor is tiszteletben kell tartani, ha valaki személy szerint nem ért egyet az illető választásával, igényével.

Ezért nem lehet pontos iránytűt adni senki kezébe, ha kultúrától van szó, legfeljebb a tájolásban segíthetünk. Új irányokat, új szeleket felfedezni, megmutatni a következő lépcsőfokot - ez lehet egy kulturális blog, és így a Szélrózsa célja is. Mindennapi inspiráló idézetekkel, könyv-, és programajánlókkal, jeles napokkal, kultúrtippekkel, aktualitásokkal és még sok mással hív mindenkit a felfedezésre váró világ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése