keresés

2014. május 27., kedd

Témaelemzés - Szélrózsa

Az információs robbanás miatt rengeteg inger, információ és minket nap mint nap. Az óriásplakátoktól a szubliminális ingerekig rengeteg hatást fogadunk be minden pillanatban, bár nagy részüket nem tudatosan "fogyasztjuk". A könyvtárosok dolga többek között az is, hogy ebben az információdzsungelben segítség, eligazítsák a nehezebben tájékozódókat, ösvényeket vágjanak nekik, amiken haladhatnak.
A kulturális élet terén is rengeteg információ zúdul az emberekre. Budapesten pedig, ami kultuális szempontból is az ország fővárosa, különösen. A blog célja ezek közül egy szubjektív válogatást adni: olyasmit közölni, amire érdemes odafigyelni, tudatosítani. A tartalom szolgáltatása közben igyekszik a minőségi és a tömegkultúra, a sokakat érdeklő, de mégis értéket képviselő programok, ajánlások, játékok között egyensúlyozni.Reményeink szerint tehát mindenki találhat kedvére való ajánlókat, érdekességeket, hasznos tudnivalókat. Ugyanakkor kiemelt célcsoport a kisgyermekes szülők és a velünk egykorú, jellemezően egyetemista-értelmiségi fiatalok, mivel őket tekintjük az eldősleges jövőformálóknak. A szülők esetében fontos, hogy gyerekeiket már a legkorábbi időktől igényes kultúrakedvelőkké neveljék, az egyetemi ifjúság pedig az a réteg, melynek kedve és ideje, érdeklődése legerősebb lehet a szórakozás, a kultúra iránt.

2. Viszony a hagyományos és hálózati tartalomszolgáltatás felépítményéhez

Egy ilyen jellegű blog egyáltalán nem új. Kulturális magazinok, programfüzetek és hasonló kiadványok a nyomtatott sajtó tömegtermékké válása óta léteznek - ezzel is jelezve, hogy az igény rájuk valós. Mára a legtöbb szerepét azonban átvette az internetes forrás - a TV-újság helyett egy budapesti hamarabb nézi meg a port.hu-n a várható műsorokat, már csak az olyan kézzelfogható előnyök miatt is, mint a kereshetőség vagy a kapcsolódó információk, linkek. A Szélrózsa részben ebbe a vonalba szeretne betagozóni, részben - mint szubjektív és válogatott anyag - a nevéhez híven irányűként szeretne szolgálni. Többet ad annyiban is, hogy nem csupán könyv- vagy programajánlókra szorítkozik, hanem igyekszik a lelki feltöltődés, az érdekességek, az aktuális hírek, a jeles napok, és még számos kisebb részterület felé is nyitni.

3. A tartalom és téma viszonya

Elsődleges és másodlagos információkra egyaránt támaszkodunk. Figyelünk reklámokat, hirdetéseket, ugyanakkor a kulturális intézmények vagy akár az előadók honlapjait is. Az így kialakult szubjektív ajánlók akár egyfajta kutatásk eredményeként is felfoghatók minden egyes héten. Közben persze jelen kell lennünk hírportálokon, kulturális honlapokon. Sokat segítenek a levelezőlisták, például a Katalist. A blogban megjelenő cikkek ugyanakkor szinte minden esetben saját szellemi termékeink. Véleményt fogalmazunk meg, értékelünk, kommentálunk - s ugyanezt bármely olvasónk megteheti hozzászólás, vagy akár a "tetszik" gomb megnyomásának formájában. A különböző stílusú, hangulatú és célú bejegyzések között azonban mindvégig ott van összekötő kapocsként a kultúra.

4. A szolgáltatás a hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében

A wordpress nyújtotta hálózati és közösségi jellegzetességeket igyekszünk kihasználni. A blognak már több követője is van, ahogy mi is figyeljük más bloggerek oldalait, írásait, s olykor refletálunk is egymásra. Bár a Szélrózsa kerül minden egyszerű "reblogolást", előfordul, hogy a követett blogok ihletik a következőként felkerülő bejegyzést. Az eddigi néhány hozzászólás pozitív visszajelzéseket tartalmazott. A látogatottság közel sem egységes: volt már nap, amikor átlépte a 100 megtekintést, máskor azonban körülbelül 8-10 megnyitásra futotta az érdeklődésből. Ez természetesen függ az éppen frissülő tartalmaktól is. A bejegyzésekben szereplő linkeket csaknem napi szinten megnyitják. Természetesen még bőven van hová fejlődni, de úgy vélem, egy induló blog esetében a jelenlegi eredmények már jóknak mondhatóak, és egyéb sikeres kulturális portálokat tekinthetünk példának, ha elakadnánk, merre haladjunk tovább.

5. A szolgáltatás a felhasználói aktivitások tükrében

Sajnos csupán a wordpress nyújtotta statisztikát vehetem alapul, amikor erre a kérdésre válaszolok, ami a megtekintőkről (természetesen) szinte semmit nem árul el. A legtöbb látogató magyarországi, azonban a környező országokból (Románia, Szlovákia, stb.) is nagy az érdeklődés, feltehetően külhoni magyaroktl, hiszen a blog nyelve magyar. Viszonylag jelentős a megnyitások száma Németországból és az angolszász országból (Egyesült Államok, Anglia, Ausztrália) is. De akadtak megtekintők olyan egzotikusnak számító országokból is, mint India, Új-Zéland, vagy Omán.
Leglátogatottabb bejegyzések elsősorban a programajánlók (igaz, azok valamivel több reklámot is kaptak a többinél), valamint némelyik jeles naphoz kapcsolódó poszt (például a Nemzetközi Könyvajándék Napról szóló). Kedvelt továbbá a New York Caféról szóló bejegyzés is, ami miatt tervezünk irodalmi kávéházakrl szóló portrésorozatot a blogra.

6. A szolgáltatás a technológiai lehetőségek tükrében

A technológiai lehetőségek egyelőre még viszonylag kiaknázatlanok. Elsősorban a wordpress közösségre építünk, bár az rss feed lehetővé teszi, hogy bárki követhesse a blogot. A tartalmaink főleg írásos és képi jellegűek, de szívesen ágyazunk be videókat a bejegyzésekbe. Természetesen minden bejegyzést címkézünk és kategorizálunk, ahogy lehetőség van bármilyen közösségi felületen (Facebook, Twitter, Instagram, stb) közzétenni, "lájkolni" a bejegyzéseket. Utóbbihoz nem is kell más oldalak tagjának lenni, hiszen a Wordpress maga is rendelkezik a "tetszikelés" funkcióval. A kommentelés lehetősége minden bejegyzéshez adott, eddig 5 látogató élt ezzel a lehetőséggel, s mindannyiszor választ is kaptak.

7. A szolgáltatás és a komplex tájékoztató rendszerek tervezési koncepciója

A web 2.0. lényege a közösségi jelleg. Véleményem szerint az egyik legfontosabb továbbfejlesztési, fejlődési lehetőség  minél komolyabb közösségépítő tevékenység. Egy-két ember, még ha tanulta is ezt, nem láthat át minden lehetőséget, nem figyelhet minden oldalt és nem lehet mindig naprakész. Ezeket a hiányosságokat a felítendő közösség pótolhatná - például a programajánló esetén hozzászólásokban jelezni mindazt, amit a bloggerek kihagytak, de szerintük érdemes a figyelemre, jelenlétre. Posztokra is tehetnének ajánlásokat ilyen módon, például milyen könyvről olvasának szívesen ajánlót. Tervezett honlapjánló bejegyzéseinkkel kapcsolódnánk más kulturaközvetítő portálokhoz (pl. Meseutca), akik szintén "reklámoznának" minket saját felületükön, így a hasonló jellegű oldalak között is kialakulhatna egyfajta támogató hálózatiság.

Véleményünk szerint a blog jelenleg is kielégít minden követelményt, ami ahhoz kell, hogy idővel közösség épüljön köré: értéket képvisel, csak ellenőrzött információkat közöl, összekapcslható más platformokkal, nyitott és bárki számára hozzáférhető. Ezeken a jövőben sem tervezünk változtatni. A sikeres wordpress-alapú blogok bizonyítják, hogy a hozzászólási lehetőség tökéletesen kielégíti egy chat/fórum igényeit is, amennyiben van rá igény. A későbbiekben a más közösségi oldalakon (pl. Facebook, Twitter) sem kizárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése