keresés

2014. május 1., csütörtök

Közösségi háló és olvasás

A közösségi háló olvasásra gyakorolt negatív hatásai, veszélyei ma egy rendkívül aktuális és szerteágazó témát jelentenek. Sokunkat érdekel és aggaszt, vajon mennyire téríthetik el a közösségi hálók a felhasználókat – elsősorban a fiatalokat – az olvasástól.
De mit is veszíthetünk, ha a közösségi hálót részesítjük előnyben? Elsősorban a tudást, mely mindennek az alapja.


 







            AND/OR             


A veszteség többi összetevőjére és legfontosabb okára Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába c. tankönyvének egy részlete világít rá. Emellett statisztikai adatok fémjelzik az internethasználók százalékos arányát.

Hogyan lehet kiküszöbölni, hogy ne egész nap a számítógép előtt üljünk? A recept egyszerű: napi időterv összeállításával – kb. 2x10 percet vesz igénybe – elérhetjük, hogy életünkön ne a káosz uralkodjon. A statisztikai adatok itt sem hiányozhatnak.

De miért olyan népszerűek a közösségi oldalak? Előnyeik felsorolásából megtudhatjuk. Azonban hátrányaik és veszélyeik taglalása ennél több időt vesz igénybe. Használatuk során meg kell találni a megfelelő egyensúlyt és motiváltságot.





Neves olvasáskutatók mondják el véleményüket a témával kapcsolatban írásos interjú formájában, mely kiegészül az Egészség és életmód magazin cikkével: „Már régen nem a szülő diktál”.

Friss közvélemény-kutatások sora áll rendelkezésre a felmerülő kérdésekkel, valamint a közösségi háló használatával és az olvasással kapcsolatban. A válaszok az ELTE BTK-n tanuló hallgatóktól, oktatóktól, könyvtárosoktól származnak.

A családban végzett közvélemény-kutatás a kisgyermekkor és az olvasás kapcsolatát vizsgálja: a legmeghatározóbb, hogy mi történik az élet első 3 évében /Herczog Mária szociológus/.

Híres emberekkel készített cikkek kapcsolódnak az előzőekhez: mesemondás, családi meseolvasás, és persze nem maradhat ki az okostelefon sem, melynek bemutatásánál kiderül, hogy hol, milyen szituációkban, mikor használhatóak előnyösen a technika vívmányai.


A leírtakról részletesen a Közösségi háló és olvasás blogon tájékozódhatunk, melyhez jó olvasást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése