keresés

2014. május 11., vasárnap

Trollok, cyber-szivatók és egyéb bűnösök - antiszociális viselkedés az interneten

   A szerző az interneten jelenlevő antiszociális viselkedés formáit tárgyalja. Az online kialakult közösségeket, beszélgetéseket, játéktereket trágár és sértő, esetenként fenyegető hozzászólásokkal bomlasztó kommentelőket három csoportba sorolja, az esetek súlyosságának sorrendjében ezek a következők: cyber-szivatók [cyberbullies], haragvók [flamerek], trollok. Pszichológusok vizsgálatai szerint ezen internetes "bűnözők" és a pszichopaták között vékony határvonal húzódik.

   Hogyan is kezdődik az antiszociális viselkedés az interneten? Már gyerekkorban kialakulhat, ekkor még "cyberbullying-nek", azaz cyber-szivatásnak hívják. Az USA-ban majdnem a tinik fele áldozatul esik ennek. Van pár jó tanács a szülőknek, hogyan lehet szembe szállni vele: blokkolni vagy törölni kell a trágár és sértő üzeneteket, mielőtt a gyerek elolvasná, vagy értesíteni kell az admint. A következő lépcsőfok a "flamer", vagyis gyűlölködő viselkedés: egyesek sértő, gyűlölködő, fenyegető és gyalázkodó hozzászólásokkal zaklatnak másokat, képesek szétzúzni egy kulturált, értelmes online beszélgetést.
  A trollok örömüket lelik a közösség szociális normáinak bomlasztásában, megrögzötten, ismétlődően csinálják ezt, mindenkit kínoznak, sértegetnek, feldühítenek, manipulálni akarnak - mindezt megbánás nélkül. A helyett, hogy beismernék a hibájukat, az áldozatot hibáztatják, önrombolásra buzdítanak, egyszóval nagyon hasonlítanak a bűnöző elmebetegekre. Habár a neten ezek az emberek anonimak és láthatatlanok, könnyen következtethetünk az identitásukra, tulajdonságaikra.
  A tanulmány beszámol arról, hogy az online játék közben a nőket, homoszexuálisokat és kisebbségieket éri a legtöbb sérelem, és a zaklatók általában fiúk/férfiak. Az egyik játékos leírása szerint a "LOL", vagyis a "laughing out loud" a piszkálódás oka, tehát a legtöbben csupán kedvtelésből ugratnak másokat. A statisztikák szerint LOL (Legue of Legends) játéknál a legnépszerűbb a cyber-szivatás.
  A lányok, nők online sértegetésének és megszégyenítésének három leggyakoribb oka: kövérség, csúnyaság, rosszéletűség. A férfiak gyakran tesznek szexuális célzásokat, felajánlásokat az online játékos (vagy nem játékos) hölgyeknek. Egy hölgy blogjában kiállt egy sértett lány ellen, erre válaszul valaki létrehozott egy játékot, amelyben a védelmező hölgy arcát lehet ütni, amíg nem vérzik (a játékot már eltávolították a webről). A nőket több blogon is bátorítják, hogy szóljanak az adminnak a trollokról. A Rainmaker Games főnöke szerint az online játék közbeni zaklatás azért van, mert nem etikus dolgokról szólnak a játékok, illetve mert a játékosok így vezetik le a fölös energiát és kialakult indulatot.
    Örök igazság, hogy ha megtámad egy troll, a legjobb megoldás: nem "megetetni", tehát nem magunkra venni a rosszindulatú, provokatív megjegyzéseket és tanácsokat, vagy eltávolítani őket. Ha az áldozat dühösen reagál vagy megpróbálja kioktatni a trollt, a csíny sikeres, és a troll "meg van etetve". :) "Ha megeteted a trollt, újra és újra visszajön." (Urban Dictionary) J. DeVore internetes humorista szerint "panaszkodni az internetes gyűlölködőkre olyan, mintha a cirkuszban panaszkodnánk a bohócokra", tehát: akik utálják a bomlasztó és gyűlölködő kommenteket, maradjanak offline. A durva hozzászólásokat nem kell magunkra venni!
     Az anonimitás és láthatatlanság az online térben néha agresszív, vademberhez hasonló magatartást idézhet elő azokban az emberekben is, akik a való életben intelligensek, kedvesek, illedelmesek - vagy igazából mégsem azok? A régi teória szerint a legtöbb posztoló egy idealizált képet mutat magáról a világhálón, a jelenlegi kutatások viszont kimutatják, hogy az emberek rendszerint a hálózaton fedik fel valódi személyiségüket. Ha ez utóbbi igaz, akkor az online zaklatást valaki megtenné a való életben is. :(
   
Készítette: 
Peresztegi Krisztina
2014. május 11.
Eredeti cím: Irene E. Mc'Dermott: Trolls, Cyberbullies, and Other Offenders : Dealing With Antisocial Behaviour on the Internet In Searcher, 20. 10. (2012. Dec.) 7 p.
URL: http://go.galegroup.com/ps/i.do?id=GALE|A311050920&v=2.1&u=nu_main&it=r&inPS=true&prodId=AONE&userGroupName=nu_main&p=AONE&digest=7b116c59058e9e1eee8f97938fb1ecc4&rssr=rss

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése