keresés

2016. május 30., hétfő

Emilia Curras: Információs technológia és rendszertan kapcsolata

Curras, hogy bemutassa az információs technológia és a rendszertan kapcsolatát, részletesen értekezik a GEMET-ről (General Multilingual Thesaurus of the Environment), mivel itt számítógépes program segítségével kereshetünk a rendszerben indexeléshez, vagy dokumentum-visszakereséshez.
A GEMET egy felhasználóbarát program, amit az európai EIONET (Environment Information and Observation Network) használ. 20 különböző nyelven szolgáltat tezauruszt a környezettel foglalkozó szakterületekről. Fő erőssége, hogy a nyelvek szempontjából részben semlegesnek tekinthető, azonban ez nem teljesen, mivel problémát okozhat, ha egy nyelv egy szóval ír le valamit, amíg egy másik csak többel képes ugyanerre. Nem hagyhatja ki egy nyelv kifejezéseit sem, csak azért, mert a többiben mondjuk, csak egy szót ismer arra az adott dologra, így számokkal különbözteti meg az eltérő fogalmakat.



A különböző tezauruszokat az Európai Uniós szervezet által üzemeltetett honlap végére írt eltérő kulcsszavakkal lehet elérni, ez főként új tezauruszok megalkotásánál lényeges. Könnyen elérhető weblapról van szó, ahol már rögtön a keresőfelületet kapjuk. Itt azonnal választhatunk is a nyelvek közül egy eléggé primitív felületen.


A nyelvválasztás alatt találjuk a témalistát, ahol kulcsszavakból kiválaszthatjuk az általunk keresett témakört. Az adott témakörökön belül, lehetőségünk van a tezaurusz alacsonyabb hierarchiaszintjein belül is keresni. Itt egyszerű ábécé sorrendbe rendszerezett szavakat kapunk, amit kiválasztva megkapjuk a szó angol nyelvű leírását.



Emellett láthatjuk, hogy milyen más kifejezésekhez kapcsolódik, valamint, hogy a rendszer által feldolgozott többi nyelven hogy van az adott szó. Részletezi, hogy milyen témakörökben található a kifejezés, vagyis rögtön a keresett szó oldalán láthatjuk a hierarchiai kapcsolatait a tezauruszban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése