keresés

2016. május 5., csütörtök

Egy történeti blog a hálózati közegben

Az “értékpluralizmus”

Blogom, melynek témája körülbelül hasonló százalékban történelmi és kulturális, elsősorban az ilyen témakörök iránt érdeklődő látogatókat vonzza. Az oldal erősen specifikus volta azonban jelentős mértékig leszűkíti a konkrét olvasók körét. Ebből kifolyólag nem gondolom, hogy bármiféle hagyományos értelemben vett közösség alakulhatna ki a weboldal témájára támaszkodva. Tehát bár a blog “közösségépítő” nem lehet, “közösségközvetítő” talán igen. Ehhez elsősorban olyan fejlesztésekre van szükség, melyek segítségével az olvasók megtalálhatják a weben az oldal témájához hasonlító, de annál jóval populárisabb tartalmakat. Ezeken a honlapokon kezdetben virtuális közösségek jöhetnek létre, melyek a későbbiekben valódiakká, fizikai közösségekké válhatnak. A bejegyzésekbe beépített linkek, más weboldalak ajánlói, a blog témájától eltérő, szélesebb spektrumú kitekintések mind ezt a “közösségépítő” funkciót szolgálhatják.

A hálózati tudásélmény

Az előző bekezdésben leírtakat továbbgondolva: blogomat, az általa tárgyalt témát tekintve, tekinthetjük akár egyfajta “szakmai” weblapnak. Ezen az úton haladva és ilyen irányban fejlesztve a honlapot kialakulna egy olyanfajta tartalomszolgáltatás, amely csak az adott témában már valamilyen szinten elmélyült látogatóknak tudna feldolgozható tartalmat kínálni. Így a honlap szakmai értéke igencsak megnőne, viszont ezzel párhuzamosan közösségi funkciója erőteljesen visszaesne. Úgy gondolom, hogy az az út se lenne járható, ha a bejegyzések tartalma ahhoz igazodna, hogy mindenki által érthető és feldolgozható legyen. Ebben az esetben csorbulna a blog szakmaisága és hitelessége. A fentiek alapján mindenképpen egyfajta egyensúlyt kellene kialakítani vagy az egyes bejegyzések tartalmában vagy maguk a bejegyzések között. Véleményem szerint inkább az utóbbi módszer alkalmazása lenne célravezető: a szakmai bejegyzések egyhangúságát könnyedebb hangvételű, esetenként a témához csak lazán kapcsolódó tartalmakkal lehetne megtörni. Gondolok itt elsősorban anekdotákra, érdekes információkra esetleg audiovizuális tartalmakra. Ezek a bejegyzések a fentiek mellett a virtuális párbeszédet is serkenthetik, hiszen témájukhoz a szélesebb olvasóközönségnek is lehetősége lenne hozzászólni.

A hálózati időélmény és térélmény

Egy helytörténeti blog szerepe többrétegű. Elsősorban információt kíván szolgáltatni a weboldal témáját adó korszakról. Másrészt felületet kíván biztosítani azok számára, akik érdeklődnek az általa bemutatott tartalom iránt és szívesen beszélgetnének erről a blog írójával vagy más látogatókkal. A fentiek mellett pedig nem utolsó sorban archiválni kívánja saját tartalmát, így megőrizve azt az utókor számára. Blogom speciális volta miatt nem hiszem, hogy akár rövid vagy hosszú távon pezsgő közösségnek adna otthont a későbbiekben. Így inkább a kortörténeti funkció az ami előtérbe kerül: olyan archívum létrejötte, mely lehetőséget ad a múltbeli pillanatok felidézésre, virtuális időutazásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése