keresés

2016. május 15., vasárnap

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának repozitóriuma, a Real-d

Alapadatok a gyűjteményről:
A REAL-d (http://real-d.mtak.hu/) a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ által üzemeltett repozitórium, mely az MTA doktori (valamint régi kandidátusi) disszertációit tartalmazza. A dolgozatok mellett - már amennyiben rendelkezésre állnak -, a REAL-d tárolja a járulékos dokumentumokat, mint például tézisfüzeteket, bírálatokat és azokra adott válaszokat (stb.) is.
A doktori dolgozatok közül az értekezések teljes terjedelmükben bekerülnek a repozitóriumba, s nyilvánosan olvashatók.
A holnap elérhető anyaintézményének, vagyis a MTA Könyvtár és Információs Központnak a honlapjáról (http://konyvtar.mta.hu/index.php), az e-könyvtárra, azon belül pedig a repozitóriumokra kattintva (http://konyvtar.mta.hu/index.php?name=v_5_5).




Információszolgáltatás
A kezdőlapon olvashatunk a repozitórium tartalmára vonatkozó szerzői jogokról, valamint az MTA Könyvtára és a feltöltők közti szolgáltatási megállapodásról.
A dolgozatok jelenleg a REAL-d webes felületéről érhetők el, a jövőben azonban terveik közt szerepel elérhetővé tételük az MTA könyvtárának elektronikus katalógusából, az MTMT-ből, valamint a Doktori Tanács nyilvános webes felületéről.
A repozitórium az úgynevezett EPrints (szabad) szoftverrel, annak is 3.3.11. verziójával működik.

Navigáció/struktúra/webdesign
A honlap felépítése roppant jól strukturált, böngészés során jól átlátható, s könnyen értelmezhető. A legmélyebb szinten is lehetőségünk van találatainkat rendezni elsősorban betűrend szerint.


Kínált formátumok 
A tárolt anyagok formátuma PDF. A régebbi, szkennelt dolgozatok csak kép formátumban állnak rendelkezésre, a teljes szövegű keresés bennük nem lehetséges. Az új dolgozatok esetében a PDF/A formátum alkalmazása is megfigyelhető, ami hosszú távú megőrzést és széleskörű olvashatóságot biztosít.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A repozitórium a metaadatokat az OAI-PMH protokoll segítségével teszi közzé.
A tétel leírásában megtalálható annak típusa, szakterülete, feltöltője, elhelyezésének, valamint utolsó módosításának dátuma s URL-je.
Találati listánk exportálható ASCII Citation, BibTeX, Dublin Core, HTML Citation formátumokba egyaránt.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Az MTA REAL-d repozitóriumában található hírek saját weboldalba történő beágyazásához 3 különböző formátumban biztosít lehetőséget, RSS 1.0, RSS 2.0, Atom.

A REAL-d-t az MTMT Repozitórium Minősítő Bizottsága tanúsítvánnyal látta el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése