keresés

2016. május 10., kedd

Apple, az FBI és könyvtárak

A cikk alapját az Apple és az FBI közötti csata adja, melyben egy olyan telefon információihoz való hozzáférést kérték, mely a San Bernardino-i terrorista által volt használva.

Törvényszéki rendelettel kényszerítenék az Apple-t, hogy hozza létre az iOS egy új verzióját, mely abban tér el a létező verziótól, hogy kiiktatják a tíz lehetőség korlátját, és végtelen számú próbálkozási lehe­tő­séget ad és ezt töltsék fel a készülékre, így adva lehetőséget annak feltörésére és így értékes információkat kinyerni abból.

Igazából nem a titkosításról van szó. Az FBI a telefon készülék nélkül is megtudja a kívánt információkat, az Apple iCloud biztonsági mentések nem titkosítottak, inkább kódoltak, de a szükséges kulcs az Apple-nél megvan.

Miért fontos a könyvtárak szempontjából ez? Az múltban igen nagy figyelmet szenteltünk a titkosításra. Librariában az SSL-en keresztüli biztonságos adatkapcsolat csodálatos lépés volt és a magánéletben a Tor.

A bejegyzés írója két cikk elolvasását ajánlja az olvasóinak:  James Allworth’s The US has gone F&*%ing Mad és Barbara Fister from Inside Higher Ed.

Griffey szerint ez az egész egy FBI általi precedens kierőltetése, amivel később, a jövőben is iOS eszközökön lévő információkhoz juthat. Úgy gondolhatták a fenti eset megfelelő lehet PR szempontjából és egy olyan eszközköz jutnak, mely könnyen általánosítható más iOS eszközökhöz. Az Apple ezzel szemben a szigorú biztonsági intézkedések biztonságosabb a felhasználóknak.

A szerző úgy gondolja elég jó titkosítással védik a könyvtárak a felhasználók adatait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése