keresés

2016. május 2., hétfő

Antikfoto - Antik békéscsabai képeslapok és naptárak gyűjteménye


Alapadatok a gyűjteményről:

  • Megnevezés: Antikfotó – Antik békéscsabai fotók, képeslapok és naptárak gyűjteménye
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://antikfoto.hu
  • A gyűjtemény rövid leírása: Az oldal célja összeszedni a Békéscsabáról készült képeslapokat, ez az idők során bővült légifotókkal, helyi kártyanaptárakkal és aprónyomtatványokkal.
  • Létrehozás dátuma: 2012. április 20.
  • Tulajdonos: Tuska János József 

Információszolgáltatás:

Részletes bemutatkozó oldalt található a weblapon külön menüpontban, ahol megismerhetjük a gyűjtemény létrejöttét, célját. A tulajdonos saját magáról ellenben szűkszavúan ír, csak pár mondatot találunk róla. Copyright információkat a weblap lábrészében olvashatunk, a készítő magának tartja fenn a jogot. A képek digitalizálásáról és katalogizálásáról nem ad információkat. A képek szkennelése megfelelő minőségű a különféle képernyőkön való megjelenítéshez. A gyűjtemény analitikus feltárása egyszerű, hely és idő megnevezésen kívül nem tartalmaz további leírást. Az egyéb nyomtatványok esetében is ez érvényes. A keretrendszer Wordpress alapú, testreszabott egyedi sablonnal. Ezt a forráskód elemzése során lehetett megtudni, a site nem tartalmaz erre vonatkozó adatokat.

Navigáció/struktúra/webdesign:

Az arculat egyszerű, letisztult. Fejlécében a támogatókról lehet olvasni, elegáns módon ez alapértelmezés szerint nem látszik csupán egy gombként középen és olvasás után újra elrejthető. Két hasábra osztott a felület 1/3 – 2/3 arányban, az elsőben keresőmező, alatta az utoljára feltöltött dokumentum képe majd véletlenszerűen kiválasztott anyagok láthatók, mintegy kedvcsinálóként a gyűjteményből. A másik hasábon vízszintes menürendszer van, melyen a következő elemeket tartalmazza: Főoldal – képeslapok, További képek, Vendégkönyv, Hírek, Kapcsolat. A gyűjtemény minden részére igaz, hogy a darabszámot írja ki elsőnek, a vizsgálat idején 611 db képeslap, 182 db kártyanaptár és 215 db egyéb dokumentumot tartalmaz. A bélyegképeket négy hasábra osztották, egyszerre 100 db-ot jelenít meg a képernyőn. Csak az alsó részen találhatunk navigációs elemeket, melyekkel a további oldalakat lehet elérni. A vendégkönyv jelenleg nem üzemel, a hírek menü alatt található az oldal bemutatása és értesülhetünk az oldal életéről. A kapcsolat menüben a site webcímét, a tulajdonos nevét és üzlete címét valamint egy információs e-mail címet találhatunk.

Keresője egyszerű, mind ékezetes és ékezet nélküli módon tudnunk benne keresni, sajnos címkefelhő nem segíti a kulcsszavak fellelését. Emiatt nem helyiek számára nehézkes lehet a használata. A találati lista információkat ad a találatok számáról, majd alatta a találatok bélyegképei következnek. Itt adódik lehetőség további szűrésre, ahol dokumentum típusok szerint lehet csökkenteni a találatok számát.

Kínált formátumok:

Minden kép egységes méretben kerül föl az oldalra és kapja meg a kissé nagyméretű vízjelet. Ez utóbbi az oldal címét ismétli. Lehetőség van a dokumentumok letöltésére .jpg formátumban.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

Metaadatokat, tárgyszavakat nem találunk az oldalon, sőt a dokumentumok méreteit sem adja meg a készítő. A címleírásban szerepel a helyszín, intézmény vagy cég név, az ábrázolt épület, tárgy neve, valamint ha ismert az évszám.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

A közösségi funkciók teljesen kimaradtak az elemzés idején a gyűjtemény életéből. Nincs lehetőségünk hírlevélre sem vagy más értesülési módra, ha frissítés érkezik a gyűjteménybe. A képeket nem lehet kommentálni és közösségi oldalakra továbbosztani. Az URL-t másolva nem ad bélyegképet, csupán egy általános szöveget.


Közösségimédia-kompatibilitás:

Közösségi média jelenléte nincs az oldalnak, a helyi nosztalgia csoport tagjai szoktak képeket posztolni a gyűjteményből saját feltöltésként, mivel egyenként menthetők le a feltett képek. Sok lehetőség hiányzik a site működéséből, de egyszerűsége okán talán nem is minden ma elfogadott eszközre van szükség a működéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése