keresés

2016. május 4., szerda

A Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár Digitális Gyűjteménye

     A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtárának digitális gyűjteményét a könyvtár honlapjáról érhetjük el, mely a http://www.bcucluj.ro/hu/. Itt a főoldalon az Elektronikus könyvtár fülre kattintva a Digitális könyvtár opcióra kattintva érhetjük el a gyűjteményt vagy a http://dspace.bcucluj.ro/ útvonalon.
     Ahogy megnyitjuk az oldalt egy szürke hátterű szövegdobozba, és azon egy kereső felületbe illetve a fölötte álló piros szövegbe ütközünk, mely a keresőre vonatkozóan felhívja a figyelmet, hogy a leírásokban és a dokumentumok teljes szövegében kereshetünk, majd ezt egy, a gyűjteményről szóló rövid leírás követi. A szürke szövegdoboz fölött, az egyébként fehér hátterű oldalon beállíthatjuk az oldal nyelvét - román, angol, német és angol variációkból válogathatunk. A nyelvbeállítás fölött egy zöld hátterű sáv jelzi, hogy milyen oldalon vagyunk - román nyelven -  írja, hogy a Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár Digitális Könyvtárának (Biblioteca Digitala BCU Cluj) oldalán járunk. E fölött, mintegy fő menű jelenik meg egy fekete sávban, itt három illetve 5 opció közül válogathatunk. Az első opció a Honlap - ez a főoldalt jelenti, ahol épp vagyunk, a következő opció a Böngészés, melynek 5 elemű legördülő almenüje is van, illetve segítséget is kérhetünk az oldal használatához, melyre rákattintva az intézmény által használt DSpace súgója, a DSPACE HELP jön be angol nyelven egy felugró ablakban. A fekete hátterű menüsáv jobb oldalán egy gyors-kereső fület találunk illetve lehetőséget a bejelntkezésre, mely felajánlja a Saját DSpace opcióban, hogy belépjünk vagy regisztráljunk az oldalra, felajánl egy RSS feed opciót is, azaz, hogy az új dolgokról emailes értesítést kaphatunk valamint lehetőségünk van saját fiókunk módosítására is. A Bejelentkezés fül opciói alatt a nem regisztrált felhasználók számára ugyanaz a regisztrációs felület ugrik be.


    A főmenü Böngészés opciójára visszatérve annak legördülő almenüjéből kiválaszthatjuk, hogy hol és mi szerint szeretnénk keresni: rámehetünk a dokumentumok fő kategóriáira és gyűjteményeire, hogy azok közül válasszuk ki a számunkra éppen relevánsat, illetve lehetőségünk van a dokumentumok közt a megjelenés dátuma, szerző, cím és tárgyszó szerinti böngészésre is. A fő kategóriák - gyűjtemények kiválasztása esetén 7 fő kategóriából válogathatunk. Ez viszont sajnos összekuszálódik a listában, ugyanis az első 4 pont megnevezése egyszerre jelenik meg az oldal mind a 4 lehetséges nyelvén (románul, magyarul, angolul, németül), a 4. pont pedig a Periodikák, mely fül automatikusan kinyílva jelenik meg a listában, azaz a periodikák megnevezés alatt egy hosszú évszám és címlistát találunk - majd az 5. és a 6. pontot eltűnik és a 7. pontot az oldal legalján találjuk, mely csak román nyelven van megnevezve, tartalma pedig csak az egyetem hallgatói és oktatói számára érhetőek el. 
    Amennyiben elriad valaki a hosszú kategória és gyűjteménylistától vagy éppen a főmenü böngészés fül alatt felajánlott más opciót választana egy igen jó kereső felületre kerül - habár itt is találkozunk bőven nyelvi keveredéssel. Amennyiben a megjelenés dátuma szerinti böngészést választjuk az oldal kevert nyelvű címétől nem kell megriadni, a Browsing by Data publicării - a keresés dátuma szerinti böngészést ugyanis egy angol nyelvű kereső felület teszi lehetővé, ahová beírhatunk megjelenési évet, hónapot, a találati listánkat pedig szortírozhatjuk dátum, növekvő vagy csökkenő sorrendbe, és azt is beállíthatjuk hogy hány rekord jelenjen meg az oldalon valamint azt, hogy egy szerzőtől hány rekord jelenjen meg egyszerre. A szerzők szerinti keresés esetén az oldal címe Browsing by Szerzor lesz, a kereső mezőben pedig beírhatjuk a szerző nevét de a keresett személy nevének kezdő betüjéhez is odaugorhatunk, és megkaphatjuk az összes A, B,C stb. kezdőbetűjű szerző listáját, akinek van ezen a felületen elérhető műve. A címek és a tárgyszó szerinti keresés is hasonlóan működik, az oldal címei pedig említettekhez hasonló sajátos nyelvkombinációban jelenik meg. A kereső viszont nyelvtől függetlenül jól működik.
     Ha visszamegyünk a fő oldalra és lennébb görgetünk a középső szürke szövegdobozban lévő kereső és leírás alá szintén a böngészés fül tartalmához jutunk - a kategóriák - gyűjtemények listája ezúttal viszont átlátható és az 5. és a 6. pont sem keveredik el. A 4 nyelvűség az első 5 pontre itt is érvényes, a 6. és a 7. pont megnevezése viszont csak románul jelenik meg. A 6. pont az az intézmény által kiadott publikációkat tartalmazza, a 7. pont pedig - amint már említettem az egyetem hallgatói és oktatói számára elérhető tananyagokat foglal magába. A Kategóriák mellett a Discover cím alatt az oldal jobb oldalán tallózhatunk a feltöltött dokumentumok közt szerző, tárgyszó és a megjelenés dátumai szerint is. Ezen utóbbi Discover felületen itt is csak angolul lehet navigálni, akárcsak a böngészés fül alatt elérhető kereső felületeken. 
     A digitális könyvtár anyagai többnyire pdf és jpg formátumban elérhetőek, melyeknek egyrésze letölthető, másrésze csak megtekinthető. 
     Ami az oldal nyelvei közti váltogatást illeti, sajnos összekuszálódnak a nyelvek, viszont aki már egy kissé jártas a különféle adatbázisok és könyvtári katalógusok keresőiben, netalán már találkozott a DSpace rendszerrel is, nem okoz nehézséget az eligazodás és legfeljebb csak a dokumentumok tartalmát tekintve lehet akadály a megfelelő nyelv ismeret hiánya.
     Összességében a Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár digitális gyűjteménye egy rendkívül sok anyagot - dokumentumot tartalmazó felület, amely egy kis informatikai fejlesztéssel egy praktikus és hasznos felületté varázsolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése