keresés

2016. május 3., kedd

Egy magyar pionír, az iwiw

Az egyik legnépszerűbb és mára már megszűnt hazai közösségi oldal, az Iwiw 2002-ben, 2 évvel a Facebook alapítása előtt kezdte meg a működését, tehát pionírnek számít a közösségi oldalak sorában. Az alapító, Várady Zsolt elmondása szerint részben a SixDegrees.com nevű, a közösségi oldal jegyeit magában hordozó portál hatására döntött úgy, hogy kifejleszti a saját közösségi oldalát.

 
Az Iwiw egy hónappal a kifejlesztése után hatalmas siker lett, és nagy valószínűséggel csak azért nem lett a Facebookhoz hasonló felhasználói tábora, mert magyar nyelvű volt. Továbbá az Iwiwbe nem fektettek be akkora tőkét, mint a Facebookba. Ez már csak abból is látszik, hogy a fejlesztők az oldal indulása után a felhasználóktól kértek adományokat egy újabb szerver megvásárlásához.
És hogy miben adott újat az Iwiw a korábbi közösségi oldalakkal szemben? A felhasználók itt nem álnéven, hanem a saját nevükkel lehettek jelen, és a való életben is ismert barátaikkal tarthatták a kapcsolatot. A Facebookhoz hasonlóan itt is lehetőség volt ismerősök jelölésére, képek feltöltésére. Az oldal egy ideig meghívásos alapon működött, utána pedig bárki ingyenesen regisztrálhatott. A Facebook megjelenésével azonban az Iwiwet használók tábora először megtorpant, majd vészesen csökkenni kezdett. A Facebook ugyanis az Iwiwvel ellentétben folyamatosan, évről évre fejlődött. Népszerűségének legnagyobb oka a hírfolyam és a tetszik gomb bevezetése, a képek mellett a beágyazható videók jelenléte volt. Ezeket az Iwiw is megpróbálta átültetni, 2009-ben még egy dizájnváltás is történt a hazai közösségi oldalnál, a Facebook hirtelen növekedésével azonban nem tudott lépést tartani, és tagjai folyamatosan átpártoltak az immár monopolhelyzetet teremtő közösségi óriáshoz. Az Iwiw 2014. június 30-án szűnt meg végleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése