keresés

2016. május 2., hétfő

A Kuny Domonkos Múzeum I. világháborús képeslapgyűjteménye

Alapadatok a gyűjteményről:

  • Megnevezés: A Kuny Domonkos Múzeum I. világháborús képeslapgyűjteménye A gyűjtemény Nyitólapjának közvetlen URL-je: http://vilaghaboru.kunymuzeum.hu/
  • A gyűjtemény rövid leírása: Múzeumi aloldal, mely az intézmény I. világháborús képeslapgyűjteményét mutatja be esztétikus módon
  • Létrehozás dátuma: 2014.
  • Tulajdonos: Kuny Domonkos Múzeum, Tata
  • A magába foglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: www.kunymuzeum.hu baloldalon egy keretes részben találhatók a virtuális kiállítások, innen közvetlen link mutat a microsite-ra
  • Létrehozó, fejlesztő: Parizik Informatikai Kft.

Információszolgáltatás:

A főoldalon ötsoros leírás mutatja be röviden a tárlat tartalmát, a Bővebben linkre kattintva bejön a Leírás menü alatti tartalom. Itt már bőven kifejtve kaphatunk információkat a kollekcióról. Ezt képekkel is illusztrálták a szerzők. A szövegből kiderül, hogy a múzeumhoz, Juszkó Béla hagyatékából kerültek a képeslapok, aki tagja volt annak a művészcsoportnak, akik alkották ezeket. A képek mindegyike többszörös vízjellel ellátott, melyek az intézmény logoját használják. Az archiválási munkáról nem ad információkat a honlap. A tételek homogének, ugyanazon kiadó, a Monarchia propaganda intézete, adta ki őket. Méretük, anyaghasználatuk szintén megegyezik. A gyűjtemény zárt, további bővítésére nem sok remény lehet, hacsak nem vásárol a múzeum az esetlegesen hiányzó darabokból. A gyűjtemény webretöltése óta valószínűleg állandó, hírek, további információk nem találhatók. Híreket, további információkat a múzeum főoldala biztosít az idelátogató számára, amely az egész intézmény életéről szólnak. Itt találjuk a munkatársak nevét. A Kuny Domonkos Múzeum rendelkezik hírlevéllel és Facebook oldallal is. Szerzői jogokról szintén a főoldal ad információkat.

Navigáció/struktúra/webdesign: 

A képernyő bal felső szakaszában két logo alatt olvasható a gyűjtemény elnevezése. Az egyik ábra a múzeum főoldalára navigál, a másikkal az intézmény további virtuális tárlatainak gyűjteményére érkezhet az érdeklődő. E mellett a látogató a következő menüszerkezetből választhat: Főoldal, Leírás, A gyűjtemény, Keresés, Kapcsolat. A képek nagyíthatók, minden képeslap mellé társítva a hátlapja. Nagyított állapotban vezérlőgombok segítségével lehet közöttük váltani. A keresőfelület felhasználóbarát, egyszerű, minden mezőjében tippként beírt adatok láthatók, melyek nem zavarják a keresést. További szűkítésre nem ad lehetőséget. A gyűjtemény menü bal oldalsó sávjában témák szerinti csoportosítás is található a képeslapokról. 



Ha kiválasztunk egy tételt, megkapjuk mindkét oldalának a képét, valamint bibliográfiai leírást a tételről. Ez tartalmazza a helyszínt, a kép létrejöttének idejét, az alkotó nevét, a képeslapon lévő feliratot, annak tájolását, méreteit és a leltári számát. A lap tetején két navigációs ikont helyeztek el a készítők, melyek segítségével az előző vagy a soron következő képeslapra navigálhatunk. A képernyő alján kaptak helyet azok a gombok, melyek segítségével az adott tétel nyomtatható vagy letölthető. Letöltés esetén a képekkel együtt a leírása is átkerül a felhasználó készülékére .pdf formátumban. Ezen kívül található még egy Facebook ikon, aminek a segítségével tetszésünket fejezhetjük ki az adott képpel kapcsolatban. A gombsor alatt olvashatjuk a képeslap címét. Alul, a láblécben a Parizik Kft (a honlap készítőjére), a múzeum és a virtuális tárlatok gyűjteményi oldalára mutató logokat találhatjuk.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Interaktív funkciókat nem rendeltek a site lehetőségei közé.

Közösségimédia-kompatibilitás:
Az adott tétel egyedi URL-t kap, így megosztása egyszerű, csak vágólapon keresztül kell átvinni a Facebookra, vagy a Like gombra kattintva is megtehetjük ezt.

A múzeum Facebook oldala ezen a linken érhető el, ezen kívül találtam még két másik lapot is a múzeum nevével. Azok viszont nem tartalmaznak élő posztokat. Rajongói szám: 875. Posztok száma: 5-6 havonta. Van egy negyedik Facebook oldal, mely kifejezetten az intézmény képeslap gyűjteményéhez hoztak létre. Ez sem mutat aktivitást 2015 áprilisa óta, rajongóinak a száma: 70. A megosztott tételek kép nélkül jelennek meg a közösségi oldalon.

Összességében a képeslapokat egy egyszerűen kezelhető, esztétikus minihonlap tartalmazza, mely csak a gyűjtemény végessége okán nem tud gyarapodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése