keresés

2016. május 16., hétfő

KSH Könyvtár Tudásbázisai

Alapadatok a gyűjteményről:
KSH Könyvtár Tudásbázisok
A három tudásbázis célja, hogy mindenki számára online elérhetővé tegye a XVIII. századtól gyűjtött statisztikai adatokat. A kutatást megkönnyítve statisztikai adatokat találhatunk benne többek között magyar helységnevekről, vasúti állomások jegyzékeiről, korabeli térképekről, népszámlálásokról (utóbbiról néhány külföldi adat is szolgál).
A gyűjtemény létrehozásának dátuma nem deríthető ki, a "Közérdekű adatok" menü alatt részletezett 2005. évi XC. számú "az elektronikus információszabadságról" szóló törvény és a 2009-2013. stratégiai terv alapján arra kell következtetni, hogy ezen idősávban jött létre a digitális gyűjtemény.
Tulajdonosa a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), honlapján nincs utalás könyvtára Tudásbázisaira adatbázisai között, a keresőben való "tudásbázis" kulcsszóra nincs releváns eredmény, a konkrét adatbázisok neveire történő kereséssel viszont sajtóközleményekben találhatunk linket. A KSH menüsorából juthatunk el a könyvtár oldalára, ahol további információkat kapunk digitális gyűjteményeiről.

A Tudásbázisokhoz a Könyvtár honlapján belül "Tudásbázisok" menüpont alatt jutunk, itt találjuk a magába foglaló három adatbázist:
Fényes Elek-tudásbázis: http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=kb_fenyeselek
Statisztikai tudásbázis: http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=kb_statisztika
Népszámlálási digitális adattár (Néda): http://konyvtar.ksh.hu/neda

A Tudásbázisok létrehozója a Könyvtár, a Népszámlálási digitális adattár (Néda) az Arcanum Adatbázis Kft-vel közösen fejlesztették ki  a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával.


Screenshots/képernyőkép
Gyűjtemény nyitólap
A nyitólapon a három digitális gyűjtemény ismertetőjéről olvashatunk, megnyitva pedig a tételek listázása található. Kereső nincs, a felső menüsor szürke elemei szolgálnak tartalomjegyzékként.



 Keresési felület
Keresési felülete csak a Népszámlálási digitális adattár (Néda)-nak van. Kereshetünk szavakra és tartalomjegyzékre.
 Tételek listázása
A Néda találati listáján a kapott tételek száma jelenik meg és a bal oldali sávban szűkíthető.

Tétel+adatok
Egy külön ablakban jelenik meg a digitalizált dokumentum, a nézet elvileg állítható egy- és kétoldalasra, valójában azonban a következő oldal jeleníthető meg a msáodik oldalon, a folyamatos lapozás a dokumentum többi oldalára nem lehetséges ebben a nézetben. A pdf nem kétrétegű, keresni nem tudunk benne.



Információszolgáltatás
A Tudásbázisról a nyitóoldalon a gyűjtemény bemutatásán kívül kapunk információt a történetéről, a tulajdonosairól. A digitalizálásáról, webes fejlesztésekről és terveikről, valamint a gyűjteményről készült blogról nincs információ. A felépítésről és egyéb segítséget a Néda felületén találhatunk a Súgó által.

Navigáció/struktúra/webdesign: 
Navigáció a gyűjteményen belül a Néda esetén valósul meg a fentebb vázolt módon, a másik két digitális gyűjteménynél a szürke menüsorral ugorhatunk a lapon belül az adott csoportra, majd egy kétrétegű pdf-et kapunk, amiben kereshetünk az egész dokumentumban.

Kínált formátumok 
Minden dokumentum pdf formátumban érhető el.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A tételek leírása Fényes Elek -tudásbázisában a tételre mutató linkkel ellátott névből, megjelenés helyéből és idejéből, az oldalszámból és a fájl méretéből áll:
A népszámlálás  – Pest, 1869. – 51 p. (3,7 MB)

A tétel leírása a Statisztikai tudásbázisban kiegészül a kiadóval, szerzőségi közléssel, kötet címmel, folyamjelöléssel:
A Magyar Korona országaiban az 1891. év elején végrehajtott népszámlálás eredményei. 1. r. Általános népleírás  – Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal, Jekelfalussy József (bev.) – Magyar statisztikai közlemények. Ú. F. 1. – Budapest, 1893. – 167, 418 p. – (82 MB)

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Közösségi közreműködésre nincs lehetőség, RSS feed-del nem rendelkezik a digitális gyűjtemény.

Közösségi média-kompatibilitás
A digitális gyűjtemény tételeit megosztani nem tudjuk, saját Facebook oldallal csupán a könyvtár rendelkezik: https://www.facebook.com/kshkonyvtar/?fref=ts
Követőinek száma 2016. május 16-án 2294 fő, posztjainak száma kb 20-25 db havonta, az elmúlt másfél hónap bejegyzései között nem találtam adatot a Tudásbázisok jelenlétének.

Kállai Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése