keresés

2023. április 27., csütörtök

Az Internet Archive Facebook-oldal

Az Internet Archive egy nonprofit ditigtális könyvtár, amely több millió könyvet, filmet, szoftvert, zenét, weboldalt és egyebeket tesz közzé ingyenesen. Céljuk és küldetésük, hogy mindenki számára hozzáférést biztosítsanak az elérhető egyetemes tudáshoz. 
A szervezetet Brewster Kahle alapította 1996-ban. Ő az, aki az Alexa Internet vállalat létrejöttében is kulcsszerepet vállalt, ami az internetes oldalak forgalmának megbecsülését és rangsorolását végezte egészen 2022-ig.
   Az Internet Archive jelenleg 
806 milliárd weboldalt
38 millió könyvet és egyéb szöveget
15 millió hangfelvételt 
9,8 millió videót 
4,6 millió képet
984 ezer szoftverprogramot tartalmaz.



Az Internet Archive Facebook-oldala 2010. január 19-én kezdte működését. Érdekessége, hogy az oldal hirdetéseket nem jelenít meg. Jelenleg 175 ezer követője van. Az archive.org közel 20 millió felhasználóval rendelkezik, ehhez képest a Facebookon lévő oldalukat követők száma alacsonynak mondható és ez igaz a posztok által generált interakciók számára is. A posztjaik változatosak, mivel a gyűjteményük hatalmas mennyiségű dokumentumot fed le, azonban ezek a posztok nem kizárólag ezen darabokat ismertetik, hanem saját rendezvényeiket, egyéb tevékenységeiket is bemutatják.
 
A fenti bejegyzésben az Internet Archive számára előadott és élőben közvetített zongoraest utóéletét láthatjuk.


Itt éppen a weboldalukon megtalálható egyik térképgyűjteményük érdekes darabját láthatjuk.

Ez is egy tipikus bejegyzés, melyben egy új fotókollekcióra hívják fel a követőik figyelmét.





Itt pedig a COVID-19 világjárvány alatt, 2020-ban létrehozott National Emergency Library okán keletkezett per és ahhoz köthető események tudósítását látjuk. Történt ugyanis, hogy több nagy kiadó beperelte az Internet Archive-ot azért, mert az egyszerűbbé tette a gyűjteményébe tartozó e-könyvek kölcsönzését, reagálva a vírus miatti intézménybezárásokra. Végső ítélet még nem született, az Internet Archive kitart igaza mellett.

Összességében megállapítható, hogy az átlagosan napi egy poszt nem generál sok interakciót, bár rendre támogató visszajelzések érkeznek ezekre, azonban alacsony számban. A felhasználóik inkább a weboldalukon aktívak, ahol a keresett dokumentumot közvetlenül elérhetik. Kapcsolattartásra, kommunikációra pedig blogok és felhasználói fórumok szolgálnak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése