keresés

2023. április 27., csütörtök

Az Iparművészeti Múzeum facebook oldala



"Az Iparművészeti Múzeum 1896-ban, szecessziós stílusban épült palotája a főváros egyik legszebb középülete. Gyűjteménye magvát az európai iparművészet remekei alkotják a középkortól napjainkig.

 Az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt zárva tart, ezért 2017. szeptember 4-től nem látogatható. Több éves zárvatartást követően azonban ismét látogatható az Iparművészeti Múzeum Városligeti fasoron található Ráth György-villája, ahol a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállítás várja a látogatókat." 

Bemutatkozó szöveg az Iparművészeti Múzeum facebook oldaláról.



Az Iparművészeti Múzeum facebook oldala 2010 szeptembere óta működik. a követőinek száma nem érhető el, nem tette közzé az Iparművészeti Múzeum a facebook profiljában hány kedvelője illetve követője van.

A névjegy fülre kattintva találunk néhány alapvető információt az intézményről. Megismerhetjük ebből a nyitvatartás idejét, a címet, telefonszámot, az emai-címet és az intézmény weboldalának URL-jét. A nyitvatartásnál pedig azt is jelzik, hogy az adott pillanatban nyitva van-e az intézmény.

A bejegyzéseket tekintve az oldal elég aktív. Naponta többször is, de minimum egy nap egyszer tesznek közzé bejegyzéseket. Ezen bejegyzések értelemszerűen a múzeum mindennapi életéhez kapcsolódnak. Ilyenek például a kiállításokról hírt adó bejegyzések, kiállítások megnyitóinak közzététele facebook események formájában, nyitvatartási információk. Továbbá találunk külön bejegyzéseket bizonyos az Iparművészeti Múzeumban és tagintézményeiben található műtárgyakról és azok történetéről.



Ami a bejegyzések felépítését illeti az szinte mindig szöveg+kép kombinációból áll.  Helyet kapnak a bejegyzések között a múzeumban dolgozó szakemberek  tevékenységei, részvételük bemutatása a  múzeum működtetésében. (múzeumpedagógus, igazgató, kurátor stb.) Valamint közzé teszik a múzeum szakembereinek média megjelenéseit.




Igen kreatívok a bejegyzéseik olyan szempontból, hogy mindig reflektálnak az embereket aktuálisan érdeklő eseményekre, problémákra. A takarítástól kezdve a porszívózáson át a húsvétig.





Ez ilyen fajta bejegyzések kedvet adhatnak a múzeum megismerésére, könnyed, közérthető néhol humoros módon. 

Végül de nem utolsó sorban, a könyvtárosoknak is hasznos lehet még a facebook oldal is, hiszen a könyvtárhoz kapcsolódóan is találunk néha bejegyzéseket. Ez nem elhanyagolható tényező mivel a múzeum és a könyvtár valahol társintézménynek tekinthetőek. 


Itt éppen a könyvtárosok világnapja alkalmából köszöntik a könyvtáros kollégákat.

A bejegyzéseknél kapott reakciók, kedvelések száma nem túl nagy. Nagyjából olyan 20-30 körülire tehető. A népszerűbb bejegyzéseknél, amelyek szintén a múzeumról és a műtárgyairól szólnak, találunk olyan 60-200 kedvelést.

Érdekesség, hogy a múzeum facebook oldala már 2010 és 2011 között is aktív volt. Habár nem is napi szinten de legalább egy hónapban egyszer vagy kétszer osztottak meg bejegyzéseket.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése