keresés

2023. április 27., csütörtök

Europeana (2023)


Europeana
Alapadatok a gyűjteményről:

a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je
https://www.europeana.eu/hu
a gyűjtemény definitív, rövid leírása
A weboldal mintegy 3700 különböző intézmény kulturális örökségi anyagát mutatja be. Aggregátor partnerek hálózata gyűjti össze az adatokat, majd alaposan ellenőrzi és további információkkal egészíti ki azokat. Ezen adatok segítségével a gyűjtemény elemei összekapcsolhatóak és tematizálhatóak.

Az aggregátorok a kulturális örökséggel foglalkozó intézményekkel együttműködve hiteles és megbízható adatokat gyűjtenek, és azokat az Europeanán keresztül hozzáférhetővé teszik. Valamennyi Europeana-aggregátor tagja az Europeana Aggregátorok Fórumának (EAF).

Magyar részről a Forum Hungaricum
http://forumhungaricum.hu/
és a MuseuMap
http://www.museumap.hu/
szolgál aggregátorként.

A gyűjtemény tartalma az írás idejében:
kép: 31 462 762
szöveg: 23 920 042
hang: 667 011
videó: 343 495
3D: 5 955

A weboldal tartalma 24 nyelven elérhető, azonban a magyar fordítás sok esetben pontatlan, akár hibás is (például a “log out” kifejezést “bejelentkezés”-nek fordítják).

Screenshots/képernyőkép
A gyűjtemény nyitólapja





 




tételek listázása




tétel+adatok

 

Információszolgáltatás

Az Europeana az európai galériák, könyvtárak, levéltárak és múzeumok (az "Europeana adatszolgáltatók") birtokában lévő digitális objektumok metaadatait gyűjti össze.

A https://www.europeana.eu és a https://pro.europeana.eu weboldalakat az Europeana Alapítvány nonprofit szervezet működteti, amely felelős a felhasználói élményért, a hozzáférhetőségért és a szerkesztői tartalomért. A https://www.europeana.eu oldalon kereshető és böngészhető kulturális örökségi tételek gyűjteményét számos európai kulturális intézmény osztja meg az Europeana Alapítvánnyal, azzal a céllal, hogy növeljék gyűjteményeik láthatóságát.

A tételeket le lehet tölteni és meg lehet osztani szabadon, viszont az oldal kéri az általa használt hivatkozás feltüntetését.

A weboldal a Contentful nevű, SaaS (Software as a Service) tartalomkezelő rendszer (CMS) segítségével fejlesztették, amely lehetővé teszi, hogy a szerkesztés által ellenőrzött oldalakat az EDM által modellezett kulturális örökségi objektumokkal kombinálják. A front end esetében az alkalmazás CSS-re és engedélyezett JavaScriptre támaszkodik. A Vue.js/Nuxt JavaScript keretrendszert használja. A kód megtalálható a Githubon.

Az Europeana Alapítvány elkötelezett amellett, hogy a honlapot és a tartalmat egyre hozzáférhetőbbé tegye. A hozzáférhetőség tekintetében az AA szintet tűzték ki célul. Ennek érdekében belső webes akadálymentesítési bizottságot hoztak létre, és webes akadálymentesítési képzéseket tartanak a munkatársaik számára.

Navigáció/struktúra

A nyitóoldalon középen egy keresőmezőt találunk; felül egy menüsort; a bal felső sarokban pedig a menü ikonját, amire kattintva szintén a bal oldalon megjelenik a menüsor, mely a fentihez képest bővebb. Szintén a nyitóoldalon, lejjebb görgetve a gyűjtemény témák szerinti felosztását találjuk, amit elérhetünk a “gyűjtemények” menüpontra kattintva is elérhetünk.

Egy konkrét tételhez leggyorsabban a keresőfelületre beírt szöveg révén juthatunk. Részletes keresés esetén 12 keresési feltételt választhatunk (például téma, dokumentumtípus, a dokumentumot szolgáltató ország, nyelv).

Kínált formátumok

Az adathordozó típusa szerint választhatunk kép, szöveg, hang, videó és 3D dokumentumok közül.

A gyűjtemény fájlformátum szerint 34 kategóriára oszlik, a legjelentősebbek (számosságuk szerint): jpeg, pdf, html, png, mpeg.

A dokumentumokat lényegében egységes rendszerben írják le, a fő metaadatok az alábbiak.
  • Szolgáltató intézmény
  • Tárgy
  • Objektum típusa
  • Szolgáltató
  • Az ebben a nyilvántartásban szereplő adathordozó licence (hacsak másképp nincs meghatározva)
  • Jogok
  • Azonosító
  • Szolgáltató ország
  • Gyűjtemény neve
  • Hangfájlnál és videónál jelölik még a terjedelmet, formátumot és nyelvet.
Lehetőségünk van hírlevélre feliratkozni, illetve regisztrálni és saját profilt létrehozni.
A fiók létrehozása lehetővé teszi kedvenc elemeinek mentését, valamint nyilvános és magángyűjtemények létrehozását.

Közösségimédia-kompatibilitás
A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, a dokumentum egy új ablakban nyílik meg.
A megosztást beágyazott paranccsal segítik; Facebook, Twitter és Pinterest megosztási lehetőségeket kapunk a felugró kis ablakban, valamint a beágyazási kódot is megkapjuk, amit könnyen kimásolhatunk.
Rendelkezik Facebook-oldallal, követők száma 126 ezer, lájkolók száma 130 ezer. Posztok hozzávetőleges száma 30 db/hónap.
Rendelkezik továbbá Twitter-oldallal 2009 óta, több mint 44 ezer követőjük és 24 ezer tweetjük van.
A bejegyzéseikben a weboldalukon található tartalmakat használják fel és népszerűsítik.
https://www.facebook.com/Europeana?locale=hu_HU



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése