keresés

2023. április 25., kedd

Arkyves

Megnevezés:

Arkyves

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je:

https://www.arkyves.org/

A gyűjtemény rövid leírása:

Az Arkyves egy adatbázis-aggregátor, ahol a csatlakozott intézmények vagy egyéni kutatók digitalizált képi és szöveges dokumentumai között kereshetünk, illetve egy olyan platform, ami lehetővé teszi katalogizált gyűjtemények közzétételét – akár intézményi, akár magánszemélyek részére. Az adatbázisban festmények, illusztrált középkori kéziratok, grafikák, nyomdászjelvények, iniciálék, fotók stb. találhatóak, közel 900.000 digitális dokumentum érhető el számos ország könyvtáraiból és múzeumaiból. A hozzáférés hibrid, ennek mikéntjéről a dokumentumot eredetileg őrző intézmény/magánszemély dönt, így vannak szabadon hozzáférhető, és intézményi bejelentkezéshez kötött tartalmak is.

Partnerintézmények: Bayerische Staatsbibliothek; Biblia Sacra project; Bibliothèques Virtuelles Humanistes; Byvanck Illuminated Manuscript project; Cardiff University; Deutsches Hygiene-Museum, Dresden; Folger Shakespeare Library, Washington; Getty Research Institute & Provenance Index; Glasgow University Library; Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel; Koninklijke Bibliotheek, The Hague; The Leiden Collection, New York; Museum Meermanno; RKD, Netherlands Institute for Art History; Rijksmuseum, Amsterdam; Anton Ulrich Museum, Braunschweig; University Library, Amsterdam; University Library, Utrecht; University of Milan, Marengo; University of Illinois, Urbana-Champaign

Az adatbázis az Iconclass osztályozási rendszert használja, ami egy eredetileg képek leírására kifejlesztett osztályozási rendszer volt, manapság már szövegek tartalmi leírására és képek osztályozására is használható.

További információ az Iconclass rendszerről:

https://en.wikipedia.org/wiki/Iconclass

https://iconclass.org/

Tulajdonos:

Brill Publishers

https://brill.com/

Az adatbázis nyitólapja:


Információszolgáltatás:

A webhely nyitó oldalán a 'Help' gombra kattintva egy információs oldalra jutunk, ahol további aloldalakon tájékozódhatunk: az adatbázisról általában (About Arkyves), a csatlakozott partnerintézményekről (Partner Collections), a platform kutatási segédeszközként való alkalmazásáról (Essays in Iconography), az adatbázisban való megjelenés mikéntjéről (Arkyves as publishing platform), illetve az adatbázis használatáról (Instructions). Az iInstruction aloldal tartalma elérhető közvetlenül a nyitó oldalról is: a képernyő jobb oldalán található egy 'How to use Arkyves - a Tutorial' gomb, ahová kattintva egy részletes, képekkel illusztrált leírást találhatunk az adatbázis jellemzőiről, és használatáról. A tutorial PDF formátumban van, és le is tölthető.


 

A website láblécében három link található a további információszerzéshez: mindhárom a www.brill.com webhelyre mutat, az egyik az Arkyves-t bemutató oldalra, a második a Brill adatvédelmi irányelveit leíró oldalára, a harmadik pedig a Brill copyright feltételeit leíró oldalra.

 A kapcsolati információkat a Brill oldalán találjuk:

https://brill.com/display/db/arko

Navigáció/struktúra/webdesing:

A nyitó oldalon egy keresősávot találunk, alatta pedig kattintással jutunk a különféle tematikus aloldalakra. Ezek segítségével kiválaszthatjuk, hogy az egész adatbázisban akarunk-e keresni, vagy csak valamelyik tematikus gyűjteményben. A keresést mindig a keresősávban kell megkezdeni egy kifejezés megadásával, ekkor megkapjuk az összes találatot, ami ehhez a kifejezéshez kapcsolódik az egész gyűjteményben, vagy a kiválasztott tematikus gyűjteményben. A képernyő bal oldalán lévő eszköztárral aztán finomíthatjuk a keresést.

Szűkíthetünk az Iconclass osztályok és alosztályok alapján:

 

A dokumentum típusa alapján:

 

A gyűjtemény alapján:

 

Ez utóbbinál nem csak az adatbázis tematikus gyűjteményeit jelölhetjük be, hanem a csatlakozott intézmények saját kollekcióit is.

A szűkítéshez az adatbázis felajánl még egy finomítási módot: az általunk keresett kifejezéshez kapcsolódó témákat javasol, melyeket ha hozzáadunk a kereséshez, olyan képeket is megtalálhatunk, amiknek a metaadataiban nem szerepel az a konkrét kifejezés, amit mi megadtunk, de relevánsak. A felajánlott témák szintén Iconclass szerint vannak rendszerezve.


 

A fenti lehetőségek kombinálásával sokrétű és hatékony keresést folytathatunk az adatbázisban akár egy konkrét dokumentumot szeretnénk megtalálni, akár egy adott témához keresünk kapcsolódó képeket. A használat elsőre talán bonyolultnak tűnhet, főleg akinek idegen maga az Iconclass, de egy rövidebb gyakorlatozás után bele lehet jönni. Az Iconclass osztályokat nem kell ismerni, a rendszer megadja ezeknek az értelmezését, maga az osztályozási rendszer kilenc nyelven (angol, német, francia, olasz, portugál, finn, holland, lengyel, kínai) érhető el, a nyelvek között keresés közben is válthatunk.

A találatok különféle szempontok szerinti rendezésére is van lehetőség.

Kínált formátumok:

A webhelyről a dokumentumok közvetlenül nem tölthetőek le. Jobb egérgombbal menthetjük a képet, de ennek eredménye egy rossz felbontású PNG. Ha az egyes tételeknél linkelve van az eredeti forrás, és ott lehetőség van letöltésre, akkor onnan megtehetjük, jellemzően JPG formátumban. A képek IIIF szabvány szerint kerülnek megosztásra. Az IIIF képek és egyéb médiafájlok webes megosztásához alkalmas nyílt szabványok rendszere, mely lehetővé teszi a használó adatbázisok közötti átjárást. A végfelhasználók számára fejlesztett IIIF képnézegetők segítségével lehetőség van a képek nagyítására, kicsinyítésére, szerkesztésére, és saját gyűjtemény létrehozására is. 

 Metaadatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

 A tételeknél dokumentumtípus szerint eltérő metadaatokat találunk. Kéziratok, folyóiratok, könyvek illusztrációinál például a könyvészeti adatok vannak feltüntetve, a kép címe (ha van) vagy témája egy mondatban, festményeknél a kép címe és az alkotó, nyomdászjelvényeknél, hogy ki használta, és mit ábrázol stb.

Minden tételnél a képernyő bal oldalán lévő kisebb mezőben fel van tüntetve a dokumentumot őrző intézmény/gyűjtemény neve, a képhez tartozó Iconclass kódok, és a dokumentum típusa. A dokumentum típusára kattintva egy felugró ablakban megjelennek a kép RAW adatai.



A tételek feletti gombokkal különféle műveleteket végezhetünk: az IIIF ikon megnyitja a képet egy IIIF-viewerben, az 'Image URL' a kép URL-jét adja meg (nem működnek), a 'Save' gombbal elmenthetjük a képet egy saját gyűjteményben, könyv- illetve folyóirat illusztrációk esetén a 'Parent' gombbal a képet tartalmazó kiadvány rekordjához jutunk, illetve ahol adott az 'Original Source' gomb, ott ezzel az anyaintézmény webhelyén lévő azonos tételhez jutunk.

Minden tételnek van egy állandó URL-je (Persistent URL), mely akkor is változatlan marad, ha a weboldalt frissítik.



 Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

A webhely elég sok felhasználói beavatkozásra ad lehetőséget, ezek nagy része azonban csak bejelentkezés után használható (saját képgyűjtemény feltöltése, saját jegyzetek, leírások hozzáadása a dokumentumokhoz, Iconclass jelölések hozzáadása a dokumentumokhoz).

Bejelentkezés nélkül használható elemek: keresés, saját gyűjtemény létrehozása az adatbázis dokumentumaiból (ha elnavigálok a site-ról, és visszatérek, az elmentések megmaradnak, a keresési előzmények szintén, mindkettőt manuálisan kell törölni.) 

Lehetőség van visszajelzést küldeni illetve kérdéseket feltenni egy google form segítségével a kezelőfelületről, illetve az egyes tételekről a website fejlécében található 'Feedback' gombbal. 

Közösségimédia-kompatibilitás:

Az adatbázisnak van saját Facebook-oldala:

https://www.facebook.com/arkyves/

 

A Facebook-oldalt 2012. szeptember 25-én hozták létre, az utolsó bejegyzés 2018-ban történt. Addig kb. havonta jelentkeztek egy-egy bejegyzéssel. A bejegyzések legtöbbször az adatbázisból válogatott képek egy-egy téma vagy esemény köré. A követők és kedvelők száma elég kevés, kicsivel több, mint 500 fő.

Twitteren szintén jelen van, 2009-ben csatlakozott, de 2016. óta nincs új bejegyzése. Mindössze 139 követője van/volt.

https://twitter.com/arkyves 

Instagram-oldala nincs az adatbázisnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése