keresés

2023. április 27., csütörtök

Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar nyelvemlékek című digitális gyűjteménye

 

Előzmény

2009-ben, a Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából a Magyar Nyelv Évének nyilvánított évben, az Országos Széchényi Könyvtár "Látjátok feleim…" Magyar nyelvemlékek a kezdetektől a 16. század elejéig címmel rendezett kiállítást. Ugyancsak 2009-ben elindította a Magyar nyelvemlékek című honlapját.

A honlap

Elérhetősége: http://nyelvemlekek.oszk.hu/

A gyűjtemény célja kettős: egyrészt a magyar nyelvemlékek tudományos kutatását támogatja, másrészt ismeretterjesztő funkciója a közoktatást és az egyéni művelődést szolgálja. A két cél a honlap két külön felületén valósul meg.


A gyűjtemény célja kettős: egyrészt a magyar nyelvemlékek tudományos kutatását támogatja, másrészt ismeretterjesztő funkciója a közoktatást és az egyéni művelődést szolgálja. A két cél a honlap két külön felületén valósul meg.

A tudományos oldal


A magyar nyelvemlékeket a szaktudomány oldaláról megközelítő aloldalon megtalálható a nyelvemlékek listája, lelőhelyjegyzéke, digitalizált változataik, bibliográfiák, illetve a szakirodalom digitalizált kötetei.


Valamennyi nyelvemlékhez külön adatlap tartozik, amely az adott nyelvemlék legfontosabb adatait tartalmazza (pl. az elkészítés helye, ideje, a nyelvemlék anyaga, terjedelmi adatai, lelőhelye stb.). Az adatlapot tudományos igényű leírás egészíti ki. Valamennyi nyelvemlékhez tudományos szövegkiadás és szakbibliográfia társul, amelyek a következő aloldalakra vezetnek.


A szövegkiadások felsorolása sorozatok és nyelvemlékek szerint történik, részletes könyvészeti adatokkal és a digitalizált kiadások elérhetőségének megadásával. A digitális példányok nem közvetlenül az oldalon jelennek meg, hanem a hivatkozások elektronikus könyvtárakra mutatnak (pl. MEK, KlimoTheca, EPA stb.)


Hasonló módon érhetőek el a szakbibliográfiák, amelyek az összefoglaló műveken túl, az egyes nyelvemlékekhez kapcsolódó szakirodalom több száz tételét jelentik.

A "Tudományos vetület" oldal "Érdekességek" menüpontjában néhány jelentősebb nyelvemlék ihlette irodalmi mű, zenei és képzőművészeti alkotás került összegyűjtésre.

Elérhetőek a kiállításon elhangzó hangfelvételek is.


A praktikus menüpont elhelyezéssel egyszerűen átléphetünk a gyűjtemény ún. "Ismeretterjesztő vetület" oldalára, amely néhány kiemelt nyelvemléket népszerűsít, és rövid, de informatív leírásukat adja az érdekességeket hangsúlyozva.


Ezen az oldalon számos multimédiás tartalom, filmek, filmrészletek, az egyes nyelvemlékek színművészek, előadóművészek által felolvasott hanganyaga érhető el.


A gyűjtemény impresszuma összegzi a honlap történetét és részletesen felsorolja az intézményi közreműködőket, a szerzőket, akik az egyes szócikkeket írták, valamint a megvalósítás további segítőit.

Keresőfelület

A gyűjtemény tartalmaz egy kulcsszavas keresést, ami nem a nyelvemlékek szövegében hanem az adatlapjukhoz tartozó információk, leírások elemeire ad találatot.


Közösségi média-kompatibilitás

A 2009-ben készült gyűjteményben elhelyezésre került egy képeslapküldési lehetőség. Közösségi médiamegjelenés nem társul a honlaphoz.
Egy e-mail cím került megadásra, ahová a fejlesztők a honlappal kapcsolatos észrevételeket várják.

A magyar nyelvemlékeket bemutató gyűjtemény, tudományos igényű, áttekinthető, szépen kivitelezett megjelenési felületen, könnyű navigálással használható, de az interaktivitás, web 2.0-ás megoldások nem jellemzőek rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése