keresés

2023. április 27., csütörtök

A Deutsche Nationalbibliothek (Német Nemzeti Könyvtár) Digitalizált Gyűjteményei

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Deutsche Nationalbibliothek, Digitalisierte Sammlungen, a nyitólap elérhető itt.
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap megnevezése: Deutsche Nationalbibliothek
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése: 



A gyűjtemény rövid leírása
A Német Nemzeti Könyvtár (Deutsche Nationalbibliothek, rövden DNB)  két székhellyel is rendelkezik két különböző német városban, az egyik Frankfurt am Main, a másik pedig Leipzig, azaz Lipcse. Mindkét helyszínen őriznek dokumentumokat, és ezek természetesen látogathatóak is. Fontos még az intézmény zenei részlege, amely jelenleg Lipcsében működik. A nemzeti könyvtári digitalizáció Németországban sokrétű tevékenység, melynek jogi kereteit a helyi nemzeti könyvtári törvény szabályozza. Az intézményben több projekt is fut, és mindhárom helyszín állományából válogatnak a digitalizáció során. Hosszú távú céljuk egyértelműen az analóg állomány teljes körű digitalizációja, a nyomtatott-, képi- és hanganyag megőrzése, közzététele. A létrehozott fájlokat tematikus gyűjteményekbe rendezve szolgáltatják a felhasználóknak. Jelenleg 20 ilyen gyűjtemény érhető el a könyvtár honlapján, de ezen túlmenően az OPAC-ban sok egyéb dokumentum is megtalálható elszórtan, például a tartalomjegyzékek.

Jelen bejegyzés témája a 20 digitalizált gyűjteményi csoport bemutatása, melyek a Digitalisierte Sammlungen (Digitalizált gyűjtemények) menüpont alatt találhatók. Ezek között nem csupán nyomtatványok és kéziratok, de különféle hanghordozók digitalizált változatai is szerepelnek (pl. kazetták, fonográfhengerek). Több csoport az ún. Exilsammlungen anyagait gyűjti egybe. Az Exilsammlungen egy olyan fizikai gyűjteményrész a könyvtári állományban, mely az 1933 és 1945 közötti időszak dokumentumait tartalmazza. Ez a korszak nagyon fontos a német történelemben, mert akkoriban sokan kényszerültek száműzetésbe politikai, ideológiai okokból. 

Információszolgáltatás

A már említett Digitalisierte Sammlungen a könyvtár Digitalisierung (digitalizálás) aloldalának része, és nem nyitható meg közvetlenül az intézményi nyitólapról, hanem egy hosszabb elérési útvonalat kell használni: DNB Professionell/Digitalisierung/digitalisierte Sammlungen. 
A Digitalisierung menüpont az intézmény egészének digitalizálási tevékenységéről szól. Ezen az aloldalon ismertetik a nemzeti könyvtári digitalizáció célját, pénzügyi forrását és a digitalizálási stratégiát. Ezenkívül néhány nagyobb projekt is leírásra kerül, melyek célja Németország kulturális örökségének hosszú távú megőrzése és közkinccsé tétele. Ezek közül különösen részletes a tartalomjegyzékek digitalizálása téma kifejtése. A tartalomjegyzékek PDF formátumban, OCR-ezve, metaadatokkal ellátva, linkelve szerepelnek az online katalógusban. A tartalomjegyzék-szolgáltatás ingyenes és több célt szolgál: segíti a tudományos és kulturális kutatásokat, illetve világszerte elérhetővé teszi a DNB könyvállományát.
A könyvtár a monográfiák, telefonkönyvek, címjegyzékek digitalizálását üzleti partnerek bevonásával végzi. Pontos adatokat kapunk a digitalizált objektumok mennyiségéről is. Egy letölthető PDF dokumentumban ugyanis az évenként digitalizált könyvek, folyóiratok, egyéb objektumok, zenei anyagok száma is megtalálható 2019-től 2021-ig. 2022 végéig a Német Nemzeti Könyvtár összesen 244 871 objektumot digitalizált 17 410 535 oldallal, valamint több mint 2,5 millió tartalomjegyzéket és 51 819 hangzó objektumot. A Digitalisierung menüpont legvégén kapunk egy e-mail címet is, ahol további felvilágosítást lehet kérni a témában. A könyvtár nyitólapján DNB Aktuell címmel elérhetőek a legfontosabb hírek, köztük természetesen a digitalizációval kapcsolatos újdonságok is.

Navigáció/struktúra/webdesign

A könyvtári honlapjának egyik aloldala a Digitalisierung (digitalizálás), melyen belül 5 menüpont érhető el:
  • Digitalisierungsstrategie (digitalizálási stratégia)
  • Kataloganreicherung mit digitalisierten Inhaltsverzeichnissen (állománygyarapítás digitalizált tartalomjegyzékekkel)
  • Digitalisierungsservice on Demand (digitalizálási szolgáltatás igény szerint)
  • Digitalisierte Sammlungen (digitalizált gyűjtemények)
  • Weitere Informationen (további információk)
A Digitalisierte Sammlungen menüje 20 különféle csoportba rendezve kínálja a digitalizált dokumentumokat. A 20 felsorolt dokumentumcsoportból 7 esetben további információkat lehet találni magáról a digitalizálási projektről, változó adattartalommal. Szerepelhet a projekt leírása, a szponzor neve, a költségek, a koordinátor és az esetleges partnerintézmény neve, az időtartam és a kontaktszemély elérhetősége. 


  1. Bücher und Zeitschriften im Rahmen der Bestandserhaltung (könyvek és folyóiratok állományvédelmi célú digitalizálása)
  2. Systematische Bestandsdigitalisierung von Büchern in Leipzig 1913 ff. (könyvek rendszeres digitalizálása Lipcsében 1913)
  3. Systematische Bestandsdigitalisierung von Büchern in Frankfurt 1945 ff. (könyvek rendszeres digitalizálása Frankfurtban 1945)
  4. Monografien aus den Exilsammlungen (az Exilsammlungen monográfiái)
  5. Archivmaterialien aus den Exilsammlungen (az Exilsammlungen levéltári anyagai)
  6. Wandtafeln und Anschauungsblätter (falitáblák és szórólapok)
  7. Flugblätter der Exilsammlungen (az Exilsammlungen röplapjai)
  8. Exilpresse digital - Deutschsprachige Exilzeitschriften 1933–1945 (digitális száműzetési sajtó-németnyelvű száműzetési folyóiratok 1933–1945)
  9. Jüdische Periodika in NS-Deutschland (zsidó periodikák a nemzetiszocialista Németországból)
  10. Bücher und Archivalien aus der Sammlung 1. Weltkrieg (könyvek és levéltári anyagok az I. világháborús gyűjteményből)
  11. Novemberrevolution – Digitalisierung von Quellen zur deutschen Revolution 1918/19 (Novemberi forradalom - Az 1918/19-es német forradalommal kapcsolatos források digitalizálása)
  12. Nachlass von Jan Tschichold (Jan Tschichold hagyatéka)
  13. 100 Bände Klassik (100 kötet klasszikus zene)
  14. Phonographenwalzen (fonográfhengerek)
  15. Kompaktkassetten (kompakt kazetták)
  16. Weitere Tonträger (egyéb hanghordozók)
  17. „Schmonzetten, Schmäh und Parodie“: Schellackplatten aus dem Bereich Kabarett im Katalog der Deutschen Nationalbibliothek (a kabaré területéről származó sellaklemezek a Német Nemzeti Könyvtár katalógusában)
  18. Verteilte digitale Rechtsquellen (megosztott digitális jogforrások)
  19. Telefonbücher (telefonkönyvek)
  20. Adressbücher (címtárak)






Ha kiválasztunk egy csoportot, akkor a könyvtár katalógusába jutunk, és ott listázva láthatjuk az adott csoporthoz tartozó valamennyi tételt. Ezekből szintén válogathatunk. Minden egyes dokumentumról van egy információs táblázat, aminek a legalján a Medium öffnen gombra kattintva érhető el a full-text dokumentum. A szerzői jog által védett iratok esetében a hozzáférés csak a könyvtár olvasótermében lehetséges. Az adott csoportba tartozó tételek több szempont szerint rendezhetőek. Lehet válogatni kiadási dátum, szerző neve és a könyvtár saját azonosítója alapján. Minden szempont csökkenő és növekvő sorrendet is tud. A megnyitott dokumentumok megjeleníthetőek egy-, két-, vagy többoldalasan, és azok nagyíthatóak, valamint nyomtathatóak is. A mentés képként, JPEG formátumban lehetséges. Az információs táblázat a következő sorokat tartalmazhatja, dokumentumtípustól függően: formátum, URN, szerző és cím, megjelenési idő, kiadó, nyelv, megjegyzés, online hozzáférés. A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk egyedi URL-t, de az nem megosztható.




Az információs táblázat tartalmát elküldhetjük magunknak e-mailben, és megjeleníthetjük MARC21 vagy BIBFRAME formátumban is. Továbbá az  RDF és a BIBFRAME fogalmáról általános tájékoztatók is megnyithatóak. Kényelmi funkcióként a keresési találatokat elmenthetjük.


A @administration lehetőség minden dokumentumnál szerepel. Erre rákattintva üzenetet küldhetünk észrevételeinkről a könyvtár munkatársainak. A szöveges üzenet elküldéséhez meg kell adnunk nevünket, e-mail címünket és a levél tárgyát.

Közösségimédia-kompatibilitás

A Digitalizált gyűjteményeknek (Digitalisierte Sammlungen) nincsen saját Facebook oldala. A Német Nemzeti Könyvtárnak viszont igen, mégpedig 8000 követővel (elérhető itt). A bejegyzések száma havonta az elmúlt egy évben 3 és 13 között mozgott (átlagosan: 6-10). Lájkolók száma: 1 és 40 közötti. Legtöbb like az elmúlt egy évben: 76 darab (2023. március 12., téma:  nyitott napok a könyvtárban). Egy alkalommal: 62 like (2023. február 27., téma: rendőrkutyák gyakorlatoztak a könyvtár épületében).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése