keresés

2023. április 20., csütörtök

Herzog August Bibliothek Handschriftendatenbank

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Herzog August Bibliothek Handschriftendatenbank, a nyitólap elérhető itt.
Létrehozás dátuma: 2004
Tulajdonos, fenntartó, magábafoglaló honlap megnevezése: Herzog August Bibliothek
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése:
Herzog August Bibliothek Wolfenbütteler Digitalen Bibliothek (WDB)




A gyűjtemény rövid leírása

Az alsó-szászországi Wolfenbüttelben található Herzog August Könyvtárat 1572-ben alapították, mára pedig a világ egyik legfontosabb középkori és kora újkori kutatóközpontjává vált. A német mellett az intézmény jelentős lengyel és magyar vonatkozású kultúrtörténeti anyagot is őriz, köztük 9 corvinával. A könyvtárban a kutatástámogatás kiemelt szerepet kap, melynek keretében egy digitális gyűjteményt is létrehoztak Wolfenbütteler Digitale Bibliothek (WDB) néven. Ez a platform digitalizált dokumentumokat, kutatástámogató adatbázisokat és egyéb elektronikus információforrásokat tartalmaz. A WDB 5 részből áll (Handschriftendatenbank, Digitale Editionen, Datenbanken, Portale, Standards und Dokumentation), melyek közül a Handschriftendatenbank, azaz kézirat-adatbázis kerül ismertetésre.
A kézirat-adatbázis valójában egy digitális könyvtár, mely jelenleg kb. 1950 digitalizált kéziratot tartalmaz, köztük levelekkel, kódexekkel, zenei kéziratokkal. A dokumentumok megjelenési ideje, nyelve és témája változó, középkori és 20. századi köteteket és iratokat egyaránt találunk köztük. Az adatbázist folyamatosan építik, a tételek száma állandóan gyarapszik, tartalmukat pedig bárki ingyenesen megtekintheti, beiratkozás vagy regisztráció nélkül. A dokumentumok mellett azok leírása és kutatási irodalma is rendelkezésre áll.


Navigáció/struktúra/webdesign

A Wolfenbütteler Digitale Bibliothek a Herzog August Bibliothek honlapján belül, a Menü/Bibliothek/Kataloge und Digitale Bibliothek/Digitale Bibliothek elérési útvonalon tekinthető meg. Itt a Handschriftendatenbank adatbáison kívül a WDB további 4 részéhez is hozzá lehet férni. A Digitale Editionen (digitális kiadások) a Herzog August Bibliothek digitális kiadványait tartalmazza. Ezek a könyvtár saját kutatócsoportjának monográfiái, melyek az intézmény gyűjteményéhez kapcsolódnak, és középkori, valamint kora újkori témákat dolgoznak fel. A Datanbanken (adatbázisok) menüpont alatt a könyvtár saját kutatási projektjeiben létrehozott adatbázisok tekinthetőek meg. A Portale (portálok) menüpont pedig a saját és más intézményekkel közös projektek önálló weboldalait jeleníti meg, melyekről számos további forrásanyag és bibliográfia érhető el. A Standards, Dokumentation (szabványok, dokumentáció) menüpontban az állomány katalogizálása és kutatása során alkalmazott szabványokat ismertetik.



A nyitóoldalon összesen négyféle keresési lehetőség adott, melyek mindegyike megtekinthető a fenti képernyőképen.
  • Egyszerű szabadszavas keresés (Suche)
  • Böngészés az összes digitalizált kézirat között (Schnellauswahl)
  • Gyűjtemények szerinti keresés (Sammlungen)
  • Keresés egyéb szempontok alapján (Auswahl nach…)
A böngészés lehetővé teszi, hogy egy legördülő listából az összes (jelenleg kb. 1950 darab) digitalizált kéziratot elérjük, melyek közül a jelzeteik alapján válogathatunk. Ezenkívül lehetőség van egyszerű keresésre is, ahol a keresőmezőbe bármilyen kulcsszót beírhatunk, a csonkolás pedig * karakterrel lehetséges.















Az egyszerű keresés menetét egy példán keresztül szeretném bemutatni. Jelen esetben az egyik Wolfenbüttelben őrzött corvinát, Beatrix királyné zsoltároskönyvét (psalteriumát) szerettem volna megkeresni. Ezt a kódexet a könyvtörténet Psalterium Davidis néven tartja számon, ezért erre a kulcsszóra kerestem rá. A találati listát a fenti képernyőkép mutatja, amelyen jól látható, hogy a rendszer a találatok számát nem jeleníti meg, és a lista nem szűkíthető tovább. A keresett corvina jelzete: Cod. Guelf. 39 Aug. 4°, mellette zárójelben pedig az olvasható, hogy melyik katalógusban szerepel a leírása. A kiválasztott tétel megnyitása után meg lehet tekinteni néhány alapadatot (oldal/folioszám, mikor/hol keletkezett, milyen anyagra írták, melyik gyűjteményben található, stb.), a teljes dokumentumot és annak leírását is. Az ismertetők különféle könyvtári katalógusokból származnak, melyek teljes szöveggel olvashatóak a Handschriftendatenbankban. A kéziratok méretét milliméterskála szemlélteti. A címerek külön is megjelennek a találati listában Signaturdokument (aláírás, tulajdonosjelzés) megjegyzéssel.


A Sammlungen menüben a digitalizált kéziratok aszerint kereshetőek, hogy a könyvtár melyik fizikai gyűjteményében találhatóak. A megjelenő listából 19 állományrész közül választhatunk. A megnyitott adatlapokon a gyűjtemények részletes leírását olvashatjuk, és megtudhatjuk, hogy hány kéziratot őriznek bennük, ezek mikor keletkeztek és milyen nyelvűek. Emellett innen is elérhetőek maguk a digitális dokumentumok, mégpedig gyűjteményenként csoportosítva.



A fenti képernyőkép például a Gudische lateinisch gyűjtemény adatlapját mutatja. Marquard Gude (16351689) jogász, filológus, könyvtáros és dán államtanácsos volt, akinek hagyatékát a könyvtár 1710-ben vásárolta meg. A Gudische lateinisch gyűjteményrész a Gude-féle hagyaték latin kéziratait veszi számba.




Az Auswahl nach… menüpontban további 12 előre meghatározott szempont alapján kereshetünk (például szerző, megjelenési idő és hely, nyelv). A fenti képernyőképen látható, hogy a megjelenési időt kiválasztva az egyes évekre lehet kattintani. Véleményem szerint praktikusabb lenne, ha lehetőség lenne időintervallum vagy évszázad megadására is. A nyelveket nyelvcsaládokba csoportosítva jelenítik meg (lásd itt). A Digtalizierungsdatum címszó alatt a digitalizálás dátuma szerint is választhatunk dokumentumot, itt a legkorábbi dátum 2004, a legfrissebb pedig 2023. márciusi. Az Ausstellungen (kiállítások) címszónál megtekinthetjük a Herzog August Bibliothek korábbi kiállításait, és az ott bemutatott könyveket is egy csokorba gyűjtötték. Természetesen ebből a menüpontból is elérhetőek a digitalizált dokumentumok.

A Handschriftendatenbank német és angol nyelven egyaránt használható. A javítások és megjegyzések (Korrekturen und Anmerkungen) feliratra kattintva van arra lehetőség, hogy kapcsolatba lépjünk a gyűjtemény kezelőivel elektronikus levél formájában (Outlook, Google, iCloud, Yahoo!).

Kínált formátumok, megjelenítés

A digitalizált dokumentumok a DFG Viewer program segítségével jeleníthetőek meg, mely a METS/MODS és METS/TEI formátumú meta- és szerkezeti adatok cseréjéhez OAI-PMH interfésszel rendelkezik. A DFG Viewer az ingyenes CMS TYPO3 rendszeren és a nyílt forráskódú Kitodo digitalizálási szoftveren alapul. A dokumentumok png-ben tölthetőek le, a fájlok szövege sajnos nem került OCR-ezésre, így nem kereshető. 

Információszolgáltatás

A Handschriftendatenbank kezdőlapján olvasható egy rövid leírás magáról a gyűjteményről és használatáról. Az ismertető végén megadtak egy kapcsolattartó személyt is, akit e-mailben és telefonon egyaránt lehet keresni, amennyiben a kutatóknak kérdése merülne fel a kézirat-adatbázis használatával kapcsolatban. Ezen túlmenően az érdeklődők a könyvtár egészének digitalizálási tevékenységéről és terveiről egy 50 perces beszélgetést hallgathatnak meg az intézmény saját podcast csatornáján (HAB gehört. Der Podcast der Herzog August Bibliothek). Az előadás címe: HAB: Digital und offen? Die Bibliothek in der digitalen Transformation, és itt érhető el.
A könyvtár HABlog címmel saját blogot is működtet, ahol több témában publikálnak bejegyzéseket, többek között a könyvtár digitalizálással kapcsolatos újdonságairól, valamint digitalizálási projektjeiről is. Ezt egészíti ki az HAB Aktuelles menüpontja, mely híreket, újdonságokat, továbbá aktuális információkat közvetít a felhasználók felé.

Közösségimédia-kompatibilitás

A Handschriftendatenbank önálló profillal egyik közösségi médiaplatformon sem rendelkezik. A Herzog August Bibliothek inézményként van jelen, változó aktivitással. A könyvtár leginkább a Twitteren aktív, hiszen szinte naponta bejegyzést tesznek közzé. 1904 követőjük van, és 2021-ben hozták létre fiókjukat. (Twitter elérés: itt)

Facebook jelenlét:
  • Gesellschaft der Freunde der Herzog August Bibliothek néven profilt hoztak létre, amelynek 28 követője van, és az utolsó bejegyzés 2021-es. (Elérhető itt)
  • Herzog August Bibliothek néven nem hivatalos oldal jött létre, melyet jelenleg 426 felhasználó követ. Vannak bejegyzések, de nem rendszeresen.
  • Herzog August Library néven nem hivatalos oldal működik, ezt 144 ember követi, és nincsenek bejegyzések. (Elérhető itt)

Összefoglalás

Összességében elmondhatjuk, hogy egy európai kutatóközpont felhasználó-központú digitális kézirat-adatbázisát ismerhettük meg, mely valóban segíti a kutatástámogatást, és sokszínű lehetőségeket kínál a felhasználóknak. A rendszer működése gyors, a felület pedig mindig elérhető. Nagy precizitásról árulkodik, hogy a legtöbb kézirat esetében olvasható annak leírása, és külön kereshetőek az előforduló címerek, aláírási dokumentumok is. Ugyanakkor bizonyos alapvetőnek tekinthető funkciók és lehetőségek mégis hiányoznak ebből az adatbázisból. Példaként említeném, hogy a beszkennelt kéziratok szövege nem kereshető, a találati lista nem rendezhető, szűkíthető, a megjelenési évnél pedig nem tudunk időintervallumot beállítani. Egy nemzetközi kutatókönyvtár esetében a honlapot érdemes lenne nem csupán német és angol, de esetleg francia nyelven is elérhetővé tenni. Kényelmes és hasznos lenne, ha a kézirat-adatbázis közvetlenül a honlapról is elérhető lenne egyetlen kattintással.


Felhasznált irodalom

  1. Varga J. János: A wolfenbütteli Herzog AugustBibliothek. Történelmi szemle, 1998. 1–2. sz. 156–161. p. 
  2. Zsupán Edina: A wolfenbütteli corvinacsoport. Doktori disszertáció. Budapest, 2016, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése