keresés

2023. április 25., kedd

Bibliotheca Digitalis (Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár)

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Bibliotheca Digitalis (Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár), a nyitólap elérhető itt.
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap megnevezése: Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár (latinul: Bibliotheca Ecclesiae Metropolitanae Strigoniensis)

A gyűjtemény rövid leírása

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár hazánk egyik legnagyobb múltú és legjelentősebb egyházi gyűjteménye. Több mint 170 000 kötetes állományában számos unikális dokumentum és különgyűjtemény kap helyet, köztük  kb. 50 kódex, 300 ősnyomtatvány (15. századi nyomtatvány) és számos antikva (16. századi nyomtatvány). Ezenfelül térképek, apró- és kisnyomtatványok, valamint egyházi névtárak is kutathatóak. A legismertebb gyűjteményrészek közül a Fugger-gyűtemény és a Batthyány-gyűjtemény, a ritkaságok közül pedig a Jordánszky-kódex, a Nagyszombati-kódex, a Szalkai kódex, a Bakócz-graduálé, a lövöldi corvina, a Biblia Pauperum (Szegények bibliája) és a Balassa-biblia emelhetőek ki. Az intézményi honlap több aloldala kínál digitalizált tartalmakat, ezek közül pedig a legterjedelmesebb a Bibliotheca Digitalis, mely több kódexet, kódextöredéket, gyászjelentést, hagyatéki anyagot és egyéb iratokat tartalmaz. Ezt a folyamatosan gyarapodó gyűjteményt elsősorban az egyháztörténeti kutatások támogatására hozták létre, ugyanakkor mindenki számára szabadon és ingyenesen elérhető az interneten. Jelen bejegyzés keretében a már említett Bibliotheca Digitalist fogjuk alaposabban elemezni.

A gyűjtemény nyitólapja






Keresési felület


A digitális könyvtár nem rendelkezik keresőfelülettel. A főbb dokumentumcsoportokon belül felsorolásra kerülnek a különböző kötetek/iratok, és ebből lehet böngészni. Sem egyszerű, sem összetett, sem CCL keresésre nincs lehetőség. 


Navigáció/struktúra/webdesign

A könyvtár digitalizált tartalmai több menüpont alatt találhatóak, melyek az intézményi nyitóoldalról közvetlenül elérhetőek.

  1. A Bibliotheca Digitalis menüponton belül külön csokorba gyűjtötték a különböző kódexeket, kódextöredékeket, kéziratokat és leveleket.
  2. Possessores menüpont alatt tájékozódhatunk a könyvtár köteteiben szereplő possessorokról. Ebben az adatbázisban több száz egykori tulajdonos és használó neve szerepel, betűrendben. Az ő bejegyzéseik és ex-libriseik tekinthetőek meg. A hordozókötetek adatai az OPAC megfelelő rekordjaiban olvashatóak, melyeket egy kattintással elérhetünk. 
  3. Pantheon menüpont alatt a kézirattárban lévő hagyatékok egykori tulajdonosainak jegyzetei, levelei érhetőek el. Jelenleg Majer István (1813–1893), Pór Antal (1834−1911) és Némethy Lajos (1840−1917) iratai böngészhetőek elektronikusan. 
  4. A Katalógusok menüpont alatt olvasható a könyvtár két kéziratos katalógusának digitalizált változata.

A Bibliotheca Digitalis gyűjteményben a digitalizált köteteket és iratokat dokumentumtípusonként csoportosítva teszik közzé. Egy rövid tájékoztató szöveg után rögtön az egyes kategóriákat lehet látni: kódexek, kódextöredékek, Fugger-gyűjtemény, kéziratok, levelek és bejegyzések, gyászjelentések, az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár schematismusai (16471970), az Esztergomi Főegyházmegye körlevelei 18501955, válogatás színes előzékeinkből. Ezt követi három olyan dokumentum, amelyeket nem kategorizáltak: a lövöldi corvina néhány oldala, a Biblia Pauperum (szegények Bibliája), és egy Luther-sermo. (A sermo jelentéséhez kattintson ide.)

Jelenleg 51 teljes kódex és 155 kódextöredék érhető el elektronikus formában. A Fugger-gyűjtemény kb. 900 digitalizált kötete jelenti a Bibliotheca Digitalis legterjedelmesebb anyagát. A Fugger-gyűjtemény az augsburgi Fugger család egyik tagjának gyűjteménye volt, mely a 17. században került hagyatékként az esztergomi bibliotékába. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területének valamennyi sematizmusát (papi névtárát, adattárát) közzé tették, melyek évenkénti bontásban, az 1647 és 1970 közötti időszakot felölelve kerültek bemutatásra. 


Meta-adatolás, leírás, kínált formátumok

Az intézményi honlapon elérhető online tartalmakat folyamatosan bővítik és frissítik, a legkutatottabb és legismertebb köteteket téve közzé. Az ezekhez történő hozzáférés pedig bárki számára díjmentesen biztosított, beiratkozás vagy bármilyen regisztráció nélkül. Letöltési limit nincsen, de az oldalak általában csak egyenként tölthetőek le. Az egyes tételek megnyitásakor kapunk egyedi URL-t, de az nem megosztható, csak másolható. 

Az egyes gyűjteményrészek (kódexek, kódextöredékek, stb.) megnyitása után egy rövid ismertetőt olvashatunk azok tartalmáról. A digitális kollekciók mindegyike csoportosítva tartalmazza a különféle köteteket és egyéb iratokat. Az egyes dokumentumok leírása után, ahol lehetett, a kötet bibliográfiáját és a leírás forrását is feltüntették.

Nézzük egyenként a Bibliotheca Digitalis dokumentumcsoportjait.

Kódexek




Jelzetük szerint kerülnek felsorolásra, többkötetes műveknél a kötetek külön nyithatóak meg.
Szkennelés: oldalanként, borítótól borítóig, gerinccel együtt
Formátum: oldalanként lementhető JPEG, nagyítható képek, lapozható formátum is, OCR nélkül
Leírás, metaadatok: a kódex anyaga, mikor készült, hol írták, terjedelem, méret, nyelv, a könyv leírása Opcionálisan: a kötet bibliográfiája, a leírás forrása, és ha van benne címer, akkor annak leírása is elérhető
Érdekesség: a Bakócz-graduálé dallamaiba bele lehet hallgatni, formátum: mp3

Kódextöredékek
Szkennelés és formátum: oldalanként, lementhető JPEG
Leírás: csak az őrzőkötet jelzetét adják meg

Fugger-gyűjtemény
Szkennelés: oldalanként, borítótól borítóig, gerinccel együtt
Formátum: oldalanként lementhető JPEG, nagyítható képek, lapozhatóság, OCR nélkül
Leírás, metaadatok: cím, jelzet

Kéziratok, levelek, bejegyzések


Tizenkét kézirat (kötetek és levelek), továbbá "Kótáskönyvek" Esztergomban címszó alatt további öt dokumentum érhető el ebben a csoportban.
Szkennelés: oldalanként, borítótól borítóig, gerinccel együtt
Formátum: oldalanként lementhető JPEG, nagyítható képek, lapozható oldalak, OCR nélkül
Leírás, metaadatok: cím, szerző, kiadás helye és ideje, terjedelem, méret, kötés, jelzet, leírás

Körlevelek: A Hungaricana közgyűjteményi portál felületére irányít át a könyvtár honlapja, ahol  naponta maximum 25 oldal tölthető le PDF-ben.

Sematizmusok


Szkennelés: kötetenként, PDF-ben
Leírás: nincs

Gyászjelentések: az elhunytak nevei betűrendben böngészhetőek
Szkennelés: oldalanként, letölthető JPEG formátum
Leírás: nincs

Előzéklapok a könyvtár saját köteteiből: (Az előzék a könyvtáblát és a könyvtestet összekapcsoló vastagabb papír, melyet ragasztással rögzítenek.)
Szkennelés: oldalanként, letölthető JPEG formátum
Leírás: nincs


Információszolgáltatás

A honlapon semmilyen információ nem áll rendelkezésre a könyvtár digitalizálási tevékenységével kapcsolatban, csupán a digitalizált anyagok növekvő száma utal arra, hogy az intézményben ilyen jellegű munka is folyik. Ezenkívül a könyvtári dolgozók között fel van tüntetve egy digitalizáló, adatrögzítő munkatárs neve. A Magyar Kurír katolikus hírportál egy 2018-as cikke annyi kiegészítő információt közöl, hogy digitálisan is elérhetővé vált a főszékesegyházi könyvtár valamennyi kódextöredéke, illetve, hogy "a saját eszközön történő digitalizálást és a közzététel informatikai előkészítő munkálatait a könyvtár munkatársai végezték."

A digitális tartalmak mindegyikénél szerepel a tájékoztatás, miszerint "a honlapunkon megjelenő képek mindegyike az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonát képezi, azok engedély nélküli felhasználása, publikálása, közzététele vagy bármilyen kereskedelmi célú felhasználása tilos. Ha hivatkozni szeretne dokumentumainkra, az egyes dokumentum nyitóoldali URL-jét használja."

Az intézményi honlap nem tartalmaz használati útmutatót a digitális könyvtár használatához, de erre valójában nincs is szükség, hiszen csak böngészésre van lehetőség, aminek a használata egyértelmű mindenki számára. A weboldal egyébként magyar, angol, német, sőt latin nyelven is elérhető.


Közösségimédia-kompatibilitás

A Bibliotheca Digitalis önálló profillal nem rendelkezik. A könyvtárnak is csak Facebook oldala van, ahol jelenleg 443 ember követő őket. A posztok száma havonta 3 és 9 között mozgott az elmúlt egy évben. Ezeket 20-30 ember szokta lájkolni, és néhány hozzászólás is szokott lenni. Bejegyzéseik főként az intézmény eseményeivel, saját kiadványaikkal, valamint katolikus egyházi ünnepekkel és eseményekkel kapcsolatosak. Ezenkívül Esztergom kulturális élete is többször előkerül témaként. Ünnepek és nevezetes napok (pl. húsvét, farsang) alkalmával keresnek egy-egy kapcsolódó dokumentumot a saját gyűjteményükből, melyet bemutatnak, népszerűsítenek. Például 2023. február 13-án néhány 19. századi farsangi báli meghívókat tettek közzé. 


Összegzés

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár Bibliotheca Digitalis gyűjteménye egyedi dokumentumokat tesz elérhetővé térítésmentesen, ami a kutatás és ismeretterjesztés céljait egyaránt szolgálja. A keresési felület letisztult, használata egyszerű, ugyanakkor a kezdőlapon lévő kép kissé torz benyomást kelt. Sajnos a keresési lehetőségek teljesen hiányoznak, és csak böngészésre van lehetőség. Ez nem annyira zavaró, de ebben a tekintetben érdemes lenne fejleszteni. A digitalizált dokumentumok szétszórva, több menüpont alatt találhatóak meg, bár szerintem sokkal praktikusabb lenne ezeket egy helyre gyűjteni. Meglátásom szerint a felület nem elég felhasználóbarát, és alacsony sávszélesség mellett az adatok nehezebben töltődnek be. Az oldal nincs okostelefonra optimalizálva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése