keresés

2023. április 28., péntek

Manuscriptorium

A  Manuscriptorium egy ingyenes, mindenki számára szabadon hozzáférhető digitális könyvtár, amely kódexek, ősnyomtatványok, térképek, oklevelek és egyéb értékes dokumentumok digitális másolatait kínálja a felhasználók számára. 
A Manuscriptorium az Europeana al-aggregátora a történelmi források területén, melyhez a szakmai támogatást a Cseh Nemzeti Könyvtár nyújtja.










Információszolgáltatás
A szolgáltatás egyszerű hozzáférést biztosít több mint 360 000 leíró rekordhoz és 33 millió digitalizált oldalhoz (130 000 digitalizált dokumentum) mintegy 130 intézményből, amelyek fele külföldi (több mint 20 országból) származik.
Amikor egy dokumentum bekerül a Manuscriptorium adatbázisába, és így az Europeana adatbázisába is, az a dokumentum tulajdonosának is hasznos, mert a Manuscriptorium a felhasználókat a dokumentum eredeti helyére is irányítja.
A weboldal listázza azokat az intézményeket, melyek dokumentumai valamilyen formában megjelennek a Manuscriptoriuban. Magyarországról az ELTE Egyetemi Könyvtár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerepel weblinkkel ellátva.
A Manuscriptoriuban az információk tárolásának alapvető formája a TEI P5 szabványnak megfelelő szerkezetű XML-fájlok. A metaadatok tárolására ebben a formátumban a speciális TEI P5 ENRICH sémát használják, amelyet kifejezetten a kéziratok leírására, valamint a régi nyomtatott könyvek és más történelmi dokumentumok leírására összpontosító projektek követelményeihez fejlesztettek ki. A sémát az Oxford University Computing Services vezetésével, számos örökségvédelmi intézmény szakértőivel együttműködve fejlesztették ki az ENRICH projekt keretében.

Navigáció/struktúra

Már a nyitólapon viszonylag sok információt találunk az oldal tartalmáról, felépítéséről és működéséről. A "saját könyvtár", "virtuális dokumentumok" és "kedvencek" elemekre kattintva rövid útmutatót kapunk a főbb funkciókról. A nyelvek tekintetében a cseh és az angol közül választhatunk.


Természetesen a legfontosabb elem a weboldalon a keresőfelület, aminek segítségével eljuthatunk a vonatkozó dokumentum leírásához, lényeges adataihoz, illetve adott esetben a digitalizált példányához.


Alább pedig egy dokumentum leírásának részletét láthatjuk; ez egy 1770-ben megjelent német nyelvű nyomtatott könyv. Beállíthatjuk, hogy a keresőszó mely területre vonatkozzon, például cím, szerző, kiadó, könyvtár. A keresési találatainkat tovább szűkíthetjük azáltal, ha beállítjuk, hogy csak olyan dokumentumokat listázzon, melyeknek van digitális példányuk. 


A könyv lapjai külön ablakban, külön fájlként jelennek meg, ezeket lehet méretezni, szerkeszteni és megosztani.


Lehetőség van regisztráció után saját fiókot létrehozni, ezután már dokumentumokat tudunk megjelölni, például könyveket vagy azok lapjait, jegyzeteket tudunk készíteni és az önálló gyűjteményünket is összeállíthatjuk. Hírlevélre szintén fel tudunk iratkozni, illetve rövid blog formájában olvashatunk az újonnan feltöltött dokumentumokról. Az oldalon található továbbá három rövid oktatóvideó, melyek a keresőfelület és az adatbázis használatát mutatják be.

Közösségimédia-kompatibilitás
A képeket az URL segítségével könnyű megosztani, azonban a szervezet Facebook- és Instagram-jelenlétéről nincs tudomásom, valószínűleg ezt a feladatot az Europeana végzi el, ugyanis a teljes gyűjteményük megtalálható az Europeana felületén.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése