keresés

2023. április 28., péntek

Kramerius

Megnevezés:

Kramerius Digitális Könyvtár (Digitalní knihovna Kramerius)

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je:

https://kramerius5.nkp.cz/

A gyűjtemény rövid leírása:

A Kramerius felületét a Cseh Nemzeti Könyvtár (Narodní Knihovna) a Cseh Tudományos Akadémiai Könyvtárral és a Morva Állami Könyvtárral közösen fejlesztette ki. Továbbfejlesztett, legújabb verziója a Kramerius 5. A projekt célja a cseh nyelvű dokumentumok (folyóiratok, monográfiák, térképek, zeneművek stb.) mellett a külföldön kiadott cseh dokumentumok, illetve a cseh kultúrtörténethez kapcsolódó ritka külföldi dokumentumok digitalizálása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele.

 A Kramerius-projekt az 1990-es évek második felében kezdődött, ekkor még mikrofilmes megoldást választottak a dokumentumok megőrzésére. Később, 1997-99 között ezeket a mikroformákat digitalizálták, mikor felépült a könyvtár saját digitalizáló műhelye, és kifejlesztettek egy speciális alkalmazást (AIP Safe) a digitális dokumentumok előállítására, archiválására és elérésére.  A későbbi években mind a mikrofilmezési, mind a szkenneléses technológiát továbbfejlesztették, a szövegek feldolgozásánál bevezették például az OCR-t. A kezdeti fizikai hordozókon való tárolástól mára eljutottak a nyílt forráskódú adatbázis használatáig, melyen belül egységes, nemzetközi szabványokkal és metaadat-formátumokkal dolgoznak.

A projektet Václav Matěj Krameriusról, a modern cseh újságírás megalapítójáról nevezték el.

Tulajdonos:

A Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára (Národní knihovna České republiky)

https://www.nkp.cz/

A gyűjtemény nyitóoldala:



Információszolgáltatás:

A webhely fejlécében 'About' gomb alatt egy rövid információt találhatunk a gyűjteményről. A leírás inkább technikai jellegű, mi ez a gyűjtemény, hogyan használható.

A nyitólapon lévő keresősáv végében található egy kis információs ikon, erre kattintva egy felugróablak tájékoztat a keresőben használható logikai operátorokról és speciális karakterekről.

 

Navigáció/struktúra/webdesing:

A weboldal a www.nkp.cz domainnevű webhely egyik weboldala, ami a felettes webhelyről is elérhető. 

A keresést a nyitóoldalról több úton is megkezdhetjük:

A fejlécben kattintható 'Browse' aloldalon a keresősáv alatt különféle szempontok szerint (Dokument types, Licences, Authors, Keywords, Collections, Languages) szűkített gyűjteményrészeket találunk, ezekre kattintva az adott szempontok szerint válogatott dokumentumokhoz jutunk. A találatokat gyakoriság (Occurence) vagy ábécérend (Alphabetical) szerint is rangsorolhatjuk.


A 'Collections' a nyitólap fejlécéből is elérhető. Itt különféle tematikus gyűjteményeket találunk.


A keresést a nyitólapon lévő egyszerű keresősávban is kezdhetjük, illetve ha az alatta lévő 'Browse the library' gombra kattintunk. Így rögtön a teljes gyűjteménybe jutunk, ahol aztán változatos szűkítési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.


A képernyő bal oldalán lévő menü segítségével több szempontú szűkítéseket hajthatunk végre. Az 'Availability' lenyíló menüben hozzáférhetőség alapján szelektálhatunk, ebből három félét is kínál a gyűjtemény: nyílt, a könyvtár bejelentkezett olvasóinak, távoli eléréssel, illetve csak a könyvtár helyi gépein hozzáférhető.

Szűkíthetünk ezen kívül: dokumentumtípus, a kereskedelmi forgalomból kivont művek hozzáférhetősége, a kiadás éve, kulcsszó, szerző, nyelv illetve a tematikus gyűjtemények alapján. A találatokat rendezhetjük ábécérendben, a mostanában hozzáadott dokumentumok szerint, illetve időrendben oda-vissza. 

Az 'Advanced Search' esetén kiválaszthatjuk, hogy az általunk kiválasztott kifejezésre melyik adatmezőben fusson le a keresés:


Kínált formátumok:

A dokumentumokat JPEG formátumban megnézhetjük, illetve JPEG és PDF formátumban le is tölthetjük az oldalról. A PDF első oldalán egy standard szöveg van, ami a felhasználás feltételeire figyelmeztet. Egy dokumentum oldalanként külön, és egyszerre is letölthető.

Metaadatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

Az egyes tételeknél a képernyő jobb oldalán találjuk a katalóguscédulát, rajta a tétel bibliográfiai leírásával: cím, szerző, kiadási adatok, dokumentumtípus, nyelv, az eredeti dokumentum lelőhelye, fizikai jellemzői és oldalszáma. Szintén itt találhatóak a tartalomhoz kapcsolódó kulcsszavak, de nem minden tételnél vannak ilyenek, és hiába állítjuk a weboldalt más nyelvre (lehetőség van még szlovákul, angolul és németül is használni), a kulcsszavak csak csehül jelennek meg. Kereshető mezők: szerző, dokumentumtípus, nyelv, kulcsszavak, ezek kék színnel ki is vannak emelve és kattinthatóak.

A katalóguscédula felett három felugró ablakban találjuk:

A dokumentum metaadatait többféle formátumban - itt azt is kiválaszthatjuk, hogy az egész könyvet nézzük, vagy csak egy adott oldalt:


 A dokumentum hivatkozási formáját:


 És a dokumentum megosztási lehetőségét a közösségi médiában:

A képernyő bal oldalán a dokumentum összes oldala megjelenik kicsiben, itt tudjuk kiválasztani az adott oldalt, ami középen nagyban jelenik meg. Lehetőség van nyomtatásra, PDF generálásra, a kép megnyitására JPEG formátumban, illetve a szöveg átiratának megjelenítésére.

A JPEG kép megnyitásakor lehetőség van a letöltésre (Stáhnout), nyomtatásra (Tisk), a letöltött JPEG kép nagyméretű, magas felbontású, a PDF változatnál kiválaszthatjuk, hogy az egész dokumentumot, vagy csak bizonyos oldalakat szeretnénk a PDF fájlba beilleszteni.



A szöveg átirata felugró ablakban jelenik meg, ez abban az esetben hasznos, ha az eredeti dokumentum nehezen olvasható betűtípussal van írva.

Mivel a dokumentumokat OCR technológiával dolgozták fel, lehetőség van a szövegben keresni, a keresés nem csak a megjelenített oldalon, hanem az egész dokumentumban lefut.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

Mint fentebb is látható, a weboldal sokféle, felhasználó által kiválasztható és variálható keresési, rendezési, és dokumentumműveleti lehetőséget kínál. Bejelentkezési lehetőség is van, ennek plusz hozadéka a nem publikus dokumentumok teljes szövegű elérhetősége. Mivel a gyűjtemény a cseh Nemzeti Digitális Könyvtár (Narodní Digitalní Knihovna - NDK) aggregátora, és más cseh könyvtárakkal együtt része az NDK DNNT projektjének (a piacon nem elérhető művek hozzáférhetővé tétele - děl nedostupných na trhu), bejelentkezni bizonyos cseh könyvtárak olvasójegyével, illetve intézményi eduID azonosítóval lehet.

A dokumentumokra mutató link egyszerűen megosztható a Facebook-on, illetve a Twitteren, mint azt a katalóguscédulánál láthattuk.

Egyéb interaktivitásra, felhasználói beavatkozásra, visszajelzésre nincs lehetőség.

Közösségimédia-kompatibilitás:

A Krameriusnak nincs önálló Facebook-oldala és Youtube-csatornája, a Cseh Nemzeti Könyvtár saját oldalain oszt meg néha bejegyzéseket illetve videókat a Krameriusszal kapcsolatosan.

 

Van viszont a gyűjteménynek oldala az Instagramon illetve a Twitteren.

 


https://twitter.com/kramerius_nkcr

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése