keresés

2023. április 17., hétfő

Delpher - A Holland Nemzeti Könyvtár digitális sajtógyűjteménye

A Delpher a Holland Nemzeti Könyvtár digitális gyűjteménye, melynek célja, hogy elérhetővé tegye a nemzeti könyvtár és valamennyi holland könyvtár gyűjteményében létező összes, 1470 óta Hollandia területén megjelent könyvet, hírlapot és folyóiratot.

A gyűjtemény kezdőoldala: https://www.delpher.nl/

A KB oldaláról a gyűjteményhez vezető link: Research & find

A Delpher kezdeményezése 2013-ban indult a Holland Nemzeti Könyvtár (Koninklijke Bibliotheek, továbbiakban KB) vezetésével és fejlesztésével. Működtetéséhez átfogó összefogásra van szükség, így a KB nemcsak egyetemi könyvtárakkal, kulturális intézményekkel, hanem a privát szférával is (pl. Google, ProQuest) szorosan együttműködik.

Már kezdetben is több mint egymillió könyvhöz és újsághoz biztosított hozzáférést. Jelenleg is teljes körűen működik, több millió oldalnyi digitalizált szöveg (holland hírlapok, könyvek, magazinok és rádió-közlemények) szavankénti kereshetőségét biztosítja.

A XV–XXI. század közötti időszakból több mint 1 millió oldalnyi újság és magazin érhető el, illetve több-százezer könyv eredeti szövegének kutathatóságát kínálja minden felhasználója számára és minden anyaga szabadon felhasználható magán- és kutatási célra egyaránt.

Információ és struktúra

Az oldal csak holland nyelven érhető el, nincsen angol felülete sem, ami az információk hozzáférhetőségét megnehezíti, de ennek az is lehet az oka, hogy a projekt holland sajtótermékek digitalizálával foglalkozik, elsősorban holland nyelvet ismerő felhasználók számára.

A weblap főoldalán rögtön egy keresőfelületet találunk, azonban ha tovább görgetünk, van egy rövid leírás is a projektről és az oldalról. Emellett a honlapon számos információt találhatunk az adatbázisról. Az Over Delpher menüpont alatt információkat kapunk a projekt történetéről és működéséről, egy kézikönyv segíti az oldal használatát, találhatunk leírást arról, hogyan és milyen technológiával töltik fel a tartalmakat, az oldalon van egy kérdés és válasz menüpont is, illetve különféle nyilatkozatokon keresztül a projekt törvényi hátteréről is képet kaphatunk. 

A digitális gyűjtemény célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyen minél nagyobb időintervallumban, minél több holland sajtóterméket. Ehhez a kiadványokat OCR (Optical Character Recognition) technológiával digitalizálják, amely teszi lehetővé, hogy az újságok, magazinok és könyvek ne csak képként legyenek befényképezve, hanem szavanként is visszakereshetők legyenek

A főoldalon rögtön megjelenő kereső felület lehetővé teszi, hogy szavakra keressünk és kiválaszthatjuk, hogy a szavakat újságokban, magazinokban vagy éppen könyvekben szeretnénk keresni. Emellett lehetséges a keresés még rádióközleményekben, külső forrásokban és a google könyvek között is.

A sajtótermékek logikus rendezési elve a megjelenési idejük, illetve a műfajuk lehet. A Delpherben ez alapján különféle böngészési lehetőségek állnak rendelkezésre. Már a főoldal felajánlja, hogy kutathatunk az újságok, a magazinok és a könyvek között, de emellett lehetőség van konkrét dátumokra keresni és az adott napon megjelent tartalmak között böngészni, illetve felajánlja a különféle kiemelt témák szerinti nézelődést is. Jelenleg a következő témaköröknek van külön gyűjtött oldala: a legújabb sajtótermékek; történelem, ezen belül kiemelt a világháború, az 1953-as árvíz és a genealógia területe; társadalmi témák, úgy mint utazás, étkezés, egészség és oktatás; illetve külön nagy kategória még a sport is. Ezek elérhetőek az oldal tetején és az oldal alján lévő menüből is, de az információs oldalon témainspirációs gyűjtemények linkjeit is elérhetjük.

Keresés és találat

Az oldal egészéről folyamatosan elérhető egyszerű keresőfelület mellett lehetőség van kiterjesztett keresésre is, ahol megadhatjuk azt is, hogy konkrétan melyik sajtótermékben, hol, mikor és milyen területen megjelenő cikkekben szeretnénk egy adott kifejezésre keresni.

A keresési eredményeket szintén szűkíthetjük a cikkek megjelenésének időszaka, szövegtípusok, megjelenési terület típusa, helye és az újság címe szerint, illetve aszerint is, hogy mikor került be az adott cikk a Delpher rendszerébe.

Az így kapott találatokat aztán rendezhetjük a cikk címe vagy az újság címe szerint abc sorrendbe, vagy megjelenés ideje szerint, illetve megtekinthetjük őket a cikk előnézetével vagy anélkül, és amennyiben hosszabb időintervallum alatt megjelent cikkekben keresünk láthatunk diagrammot arról is, hogy melyik évből mennyi találatunk érkezett. Ezt a diagrammot le is tölthetjük különböző formátumokban és ki is nyomtathatjuk.

A találatok között megjelenhetnek olyan újságcikkek is, amelyek szerzői jogok miatt nem elérhetők online, ezeket a könyvtárban személyesen van lehetőség megtekinteni.

Az online elérhető találatok megjelenítésekor több menüpont is elérhető: egyrészt az adott cikk digitalizált változatában való navigációhoz kapcsolódó opciók (a cikk könnyen olvasható, szöveges változatát is előhívhatjuk), másrészt az újságban való további kereséshez kapcsolódó opciók, harmadrészt pedig a kiválasztott cikk részletei, úgy mint az újság kiválasztott számához, az oldalhoz, vagy kifejezetten a cikkhez tartozó egyedi URL-ek, az újság/magazin címe, a megjelenés dátuma, a megjelenési és kiadási információk, és a sajtótermék digitalizálásával kapcsolatos információk.

Amennyiben könyvekben keresünk, az oldal átjárható a KB egy másik digitalizálási projektjével, a Digital Library of Dutch Literature-rel. Amely könyvek tartalma itt elérhető, azokat a keresési eredményeket rögtön itt is nyitja meg az oldal.

Közösségi média kompatibilitás

A megjelenített tételeket nem csak olvasni lehet. Letölthetjük őket jpg, txt vagy pdf formátumban, illetve részleteket is kivághatunk belőlük, amit szintén lementhetünk magunknak jpg vagy txt formátumban, vagy akár ki is nyomtathatunk.

A tételek megosztásához közvetlenül is lehetőség van e-mailben, Facebookon, Twitteren vagy LinkedIn-en, emellett, ahogy korábban említettem, minden megjelenített tételhez tartozik három egyedi link, amik az újságra, az oldalra és kifejezetten a cikkre mutatnak. Emellett felajánlja az adott cikk szabványos hivatkozási formátumát is a felhasználók számára.

Az oldalt az Instellingen menüpont alatt lehetőségünk van testreszabni. Itt állíthatjuk be, a keresési preferenciáinkat (pl. nyomon kövesse-e az oldal a megtekintett objektumokat és megjelenítsen-e korábbi helyesírási változatokat a keresésnél) és az eredmények megjelenítésének módjait (pl. szabványos megjelenítést szeretnénk-e, egyszerre hány találatot jelenítsen meg az oldal).

Lehetőségünk van arra is, hogy az oldalon kedvenceket mentsünk el, ám mivel nem tudunk saját fiókot létrehozni, ezért a kedvencek is törlődnek, ha töröljük a böngészési előzményeket. A kedvenceink listáját azonban le tudjuk tölteni az oldalról.

A Delpher rendelkezik Twitter fiókkal és Facebook oldallal is, azonban utóbbi egy privát csoport, ahová külön csatlakozni kell ahhoz, hogy megtudjuk tekinteni. Emellett feliratkozhatunk a gyűjtemény hírlevelére is, illetve az alsó menüben elérhető Contact menüpontból írhatunk is a gyűjteménynek és a KB munkatársai pár napon belül válaszolnak a kérdésekre és észrevételekre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése