keresés

2023. április 27., csütörtök

A Somogyi-könyvtár Digitális könyvtára


Alapadatok

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár digitalizált gyűjteményeit, virtuális kiállításait és egyéb digitális tartalmait az intézmény a Digitális könyvtár elnevezésű felületén szolgáltatja.

A Somogyi-könyvtár vármegyei hatókörű városi könyvtárként a Kultv. előírásai alapján helyismereti munkát végez, valamint a helyismereti dokumentumok elektronikus hozzáférhetővé tételével kapcsolatos feladatokat lát el.

A Digitális könyvtár elérhetősége: https://www.sk-szeged.hu/digitalis-konyvtar/

A gyűjtemény kezdő oldala


Rövid leírás


Az elektronikus kép- és dokumentumtár létrehozása egy uniós pályázat keretében történt 2011-ben. A  projektben Csongrád (vár)megyei könyvtárak helyismereti gyűjteményeinek digitalizálása és elérhetővé tétele valósult meg. A hat gyűjtemény helyismereti anyagában található nyomtatott kiadványok, fotók, képes levelezőlapok, aprónyomtatványok, plakátok, kéziratok stb. közül több mint 44 000 dokumentum érhető el a Digitális könyvtárban.

A digitalizált dokumentumokat az elektronikus kép- és dokumentumtár tartalmazza.

Elérhetősége: http://ekonyvtar.sk-szeged.hu/jadox/portal/


Információszolgáltatás

A gyűjteményről és felhasználási lehetőségekről rövid összefoglaló tájékoztat. Az elektronikus könyvtár használata nem kötött regisztrációhoz, a letöltött dokumentumok felhasználására a Szjt. és a könyvtár adatvédelmi nyilatkozatának betartása mellett nyílik lehetőség.

Keresőfelület


Az elektronikus könyvtár a JaDoX rendszerben jeleníti meg és szolgáltatja a digitális állományokat.
A keresőfelület a dokumentumok több szempontú feltárását valósítja meg. Egyrészt kereshetünk a digitalizált dokumentumok teljes tartalmában, mivel valamennyi digitalizált dokumentumon optikai karakterfelismerést végeztek. Az OCR-ezett állományok, kétrétegű PDF fájlokként jelennek meg.


A keresés metaadat alapján is lehetséges, amely 16 szempont szerinti lekérdezést tesz lehetővé (pl. cím, megjelenési hely, megjelenési dátum, raktári jelzet stb. szerint), amelyek összetett keresést tesznek lehetővé. A gyűjtemény hat könyvtár állományából áll össze, így a keresés lehetőséget biztosít az egyes partnerek rekordjainak lekérdezésére is. A legtöbb rekorddal természetesen a Somogyi-könyvtár rendelkezik, a többi könyvtár digitalizált állománya közül egyik sem haladja meg a 200-as rekordszámot.

A találati listát több szempont alapján lehet rendezni: relevancia, főcím, megjelenési dátum, alkotó neve stb. 


Az elektronikus könyvtár böngészője a keresőfelületnél több, összesen 41 böngészési szempontot kínál.

Megjelenítés


A megjelenített rekord több szempont alapján feltárt, melyek közül néhány (pl. tárgyszó, témakör, évszázad, őrzőhely stb.) további rekordokhoz irányítanak. A megjelenített digitális tartalmak szabadon letölthetőek, a PDF formátum teljes szövegű keresést tesz lehetővé.Valamennyi letöltött PDF fájl a könyvtár vízjelével van ellátva. A felületen számláló működik, az egyes dokumentumok megtekintésének számával.

Közösségi média kompatibilitás

Az egyes digitális tartalmakat a megjelenítő felültről nemcsak lementeni, hanem nyomtatni is lehetséges, sőt a rendszer felkínálja az adott rekord megosztását e-mailben és számos alkalmazással (pl. Facebook, Twitter, Messenger stb.). Az elektronikus könyvtár hasznos funkciója, hogy a digitális tartalmak ajánlását teszi (tenné) lehetővé, a címzett nevének és e-mail címének megadása után. A funkció jelenleg nem működik.


Az elektronikus könyvtár hírek menüpontjában csupán egyetlen bejegyzés szerepel, a vendégkönyvben 191, melynek többsége köszönetnyilvánítás a gyűjtemény létrehozásáért, az esetleges hibák jelzése, illetve egy-egy dokumentum kapcsán felmerülő kérdés és válasz.

Egyéb tartalmak

Az elektronikus könyvtár másik felülete a digitalizált folyóiratokat szolgáltatja.


Itt összesen 50-féle helyi napi- és hetilap, valamint folyóirat érhető el. A megjelenítési felület eltér a kép- és dokumentumtárban látottaktól, de a kiválasztott időszaki kiadvány számaira kattintva, a már ismerős felületre irányít az oldal.

A Digitális könyvtár egyéb digitális tartalmai között virtuális kiállítások, könyvajánlók, blogok, a szegedi emléktáblák adatbázisa és DélmagyArchív néven a Délmagyarország napilap 1910-2010 között megjelent számainak online archívuma érhető el, ami a Hungaricana felületére viszi az érdeklődőt.


Kapcsolata az intézményi honlappal és katalógussal

A Digitális könyvtár állománya a Somogyi-könyvtár nyitóoldalán található keresőfelületről is elérhető, ami teljes tartalomban keres.


A könyvtár online katalógusába nem került feltöltésre az összes digitalizált állomány. A folyóiratok elérhetőek, de a képes levelezőlapok már nem.


A Somogyi-könyvtár Digitális könyvtára a helyismereti munka megkerülhetetlen dokumentumtára, amely sokféle dokumentumtípus, egységes feldolgozását és szolgáltatását valósítja meg. Ehhez áttekinthető, egyszerű struktúrájú megjelenítési környezetet használ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése