keresés

2023. április 28., péntek

Birmingham Museums Trust’s Digital Assets

 A Birmingham Museums Trust egy kilenc különálló kulturális épületegyüttesekből, illetve múzeumokból álló társulás, mely a megszokott múzeumi feladatokon és restauráláson, illetve kutatómunkán túl közösségépítéssel és önkéntes munkával is szolgálja a közösséget.



Az intézményei: Thinktank (interaktív természettudományi múzeum), Birmingham Museum and Art GalleryAston HallBlakesley HallMuseum Collection Centre (lényegében a hálózat múzeumi tárgyainak raktára és egyben kiállítótere), Museum of the Jewellery Quarter (jelenleg zárva, csak különleges események alkalmával bejárható), Sarehole Mill (250 éves vízimalom) és a Weoley Castle, ami tulajdonképpen egy 750 éve épített erődített kastély romja.

A Birmingham Museums weboldaláról nyílik a Birmingham Museums Trust’s Digital Asset Resource, ami a szervezet digitális galériája. A felépítése nagyon egyszerű és átlátható; egy szoftverfejlesztő cég megoldását alkalmazzák, amely segít a tartalom egyszerű kezelésében, bemutatásában és megosztásában. Emiatt az oldaluk megjelenése és szerkezete kicsit eltér a főoldalétól. 


A Birmingham Museums weboldal alján több lényeges információ is látható. A bal szélső oszlop a szervezet tagjait sorolja fel és ad elérést hozzá, tehát külön aloldalon nyílnak meg a tagok profiljai. A bal alsó sarokban láthatjuk a weboldal üzemeltetőjét, ami eltér a digitális képtár weboldaláétól, erről az "Images website" részre kattintva győződhetünk meg. Látszik még, hogy a Birmingham Museums jelen van a négy nagy közösségi médiában, úgy mint Twitteren, a Birmingham Museum and Art Gallery ehhez 2009. októberében csatlakozott, és jelenleg több mint 55 ezer követővel rendelkezik, posztjai mindig tartalmaznak képet vagy videót, illetve a szervezetet érintő híreket is megosztanak, például újságcikkeket, számuk több mint 76 ezer. A 2023. április 26-ai napra vonatkozólag 2 tweet és 5 retweet volt az oldalukon. A többi a tagintézmény vagy múzeum is rendelkezik fiókkal, bár kevesebb poszttal és jóval kevesebb követővel. A Facebook-on való megjelenésük nagyon hasonlatos a Twitter-fiókjuk tartalmához, a Birmingham Museum and Art Gallery 40 ezer követővel rendelkezik, azonban a Twitteren jóval aktívabbak, több a külső, retweetelt tartalom és gyakoribb a hálózaton belüli tartalomátvétel. Youtube-on 300 videó és több mint 5 ezer feliratkozó az eredmény. Instagram-on több mint 1200 bejegyzés 17 ezer követő. Érdekesség, hogy a weboldalról közvetlenül elérhető közösségimédiás megjelenés mind a Birmingham Museum and Art Gallery-ra vonatkozik, ez a hálózat legismertebb, legnagyobb tagja, továbbá ez a hálózat, mint múzeumok összessége nem rendelkezik önálló arculattal, megjelenéssel ezeken a csatornákon.

Tehát az "Images website"-ra kattintva érjük el a digitális képtárat, aminek a nyitóoldala alább látható.


Az elrendezése valóban egyszerű, kevés funkcióval rendelkezik, hiszen a legfontosabb és legalapvetőbb szolgáltatása a dokumentumok megjelenítése és rövid ismertetése, leírása, amihez természetesen keresőfunkció kapcsolódik.


A célzott keresés mellett böngészni is lehetséges.





Egy konkrét műtárgyat pedig az alábbiak szerint láthatunk.


Láthatjuk a mű címe mellett a feltöltés idejét, típusát, méretét, kiterjesztését, a megtekintések és letöltések számát, amit a jobb felső sarokban lévő feliratra kattintva könnyem megtehetünk. Érdekesség, hogy az itt látható dokumentum mérete meglehetősen nagy, ez viszont bizonyos esetekben a letöltésnél problémát jelent. Lehetőségünk van még megjelölni a képet, és így magunk számára kialakíthatunk egy kis különgyűjteményt annak ellenére, hogy bejelentkezés, regisztráció nem szükséges, illetve helyesen fogalmazva nem lehetséges. Az ugyanis csak az alkalmazottak számára áll nyitva.


Alul további információkat láthatunk, például a leírásnál a festményen ábrázolt történelmi személyre vonatkozó érdekes adalékot, a mű eredeti méretét és utalást a felhasználásra vonatkozó jogokra, szabályokra.


Végül pedig az általunk megjelölt dokumentumokat láthatjuk egy oldalon, ami a "Lightbox" névre hallgat, itt például lehetőségünk van egyszerre letölteni a képeket. 
Ebben az esetben a Creative Commons 0 License van érvényben, azaz az a személy, aki egy művet ezzel az okirattal társított, a művet a köztulajdonba adta azzal, hogy a szerzői jog alapján világszerte lemondott a műhöz fűződő minden jogáról, beleértve a törvény által megengedett mértékben minden szomszédos és szomszédos jogot is.
A művet másolhatja, módosíthatja, terjesztheti és előadhatja, akár kereskedelmi célokra is, mindezt engedélykérés nélkül. 


A több mint 6 ezer dokumentumból közel 500 hangfájl, amit szintén könnyedén elérhetünk, lejátszhatunk és letölthetünk, bár ezekre a típusú dokumentumokra eltérő szabályozás vonatkozik. Szabadon felhasználható és módosítható, üzleti célú felhasználása ebben az esetben is tilos; ami a különbség a képekhez képest, hogy meg kell adni a licencre mutató linket, és jelezni kell, ha változtatásokat eszközöltek a fájlon. 

Összességében megállapítható, hogy Birmingham Museums digitális galériája nagyon könnyen kezelhető felület, ami szolgáltatja a szükséges információkat is a művekről, továbbá a látogató nagy szabadságot kap a művek felhasználásakor.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése