keresés

2023. április 28., péntek

A Deutsche Digitale Bibliothek Facebook oldala

A gyűjtemény rövid leírása



A Deutsche Digitale Bibliothek (Német Digitális Könyvtár, röviden DDB) egy közös tartományi és szövetségi projekt Németországban, mely ingyenesen hozzáférhető online tartalmakat kínál. Az érdeklődők könyvek, zenék, filmek, fotók, kéziratok, festmények, műalkotások és történeti levelek digitalizált másolatai között válogathatnak. A portál 2012-ben indult 5,6 millió objektummal, és ez a szám 2021-re 37 millióra ugrott. A gyűjteményt a Berlini Porosz Kulturális Alapítvány (Stiftung Preußischer Kulturbesitz) és a Deutsche Nationalbibliothek Frankfurt am Main működteti. A digitalizálást a programhoz csatlakozó partnerintézmények (könyvtárak, levéltárak, múzeumok, médiatárak, kutatóintézetek) önállóan végzik. A kezdeményezéshez eddig több mint 2000 intézmény csatlakozott. A Deutsche Digitale Bibliothek összeköttetésben van az Europeana felületével is, tartalmai tehát itt is kereshetőek.

A Deutsche Digitale Bibliothek Facebook oldala



A gyűjtemény honlapja elérhető itt.
A gyűjtemény Facebook oldala elérhető itt.
A Facebook profil létrehozásának dátuma: 2014. május 22.
Követők száma: 4 828 (2023. április 27.)
Kedvelések száma: 4,2 ezer (2023. április 27.)
Videók száma: 26 (2023. április 27.), melyek mind 6 perc alattiak
Albumok száma: 18 (2023. április 27.)

A bejegyzések száma az elmúlt egy évben havi átlag 12-14 volt. A legkevesebb posztot 2023 februárjában (3) lehetett olvasni, a legtöbbet pedig 2022 áprilisában (21). Szintén átlag feletti volt a bejegyzések száma tavaly júniusban (17). Megjegyzendő, hogy ritkák a hozzászólások. Ha vannak is kommentek, akkor azok rendszerint egymástól független rövid köszönetek vagy tetszésnyilvánítások, és ritkán hosszabb vélemények. Megosztás a posztok kevesebb, mint felénél fordul elő. Általában egy-két megosztás észlelhető, ritkaság a 8-10. Az elmúlt egy év legnépszerűbb bejegyzésének egy 2022. október 28-ai poszt bizonyult, amelyet 102-en like-oltak, 38-an osztottak meg, a hozzászólások száma pedig 10 volt. Ebben arról adtak hírt, hogy egy éve kezdte meg a működését az ingyenes Deutsche Zeitungsportal (ingyenes adatbázis, több százezer 17–20. századi full-text lappal). A hozzászólók között párbeszéd alakult ki a Zeitungsportal használatáról és tartalmáról. 

Szerzőség tekintetében elmondható, hogy a bejegyzéseket a könyvtár önállóan, vagy egy-egy kulturális intézménnyel közösen teszi közzé. Néha előfordul más FB posztjának/eseményének megosztása is. A posztok általában rövidek, néhány mondatosak, és inkább figyelemfelkeltők, mint részletezők. Ezeket többnyire képekkel színesítik, jóllehet esetenként videó is előfordul. Az elérhető tartalmakat mindig linkelik, akkor is, ha azok más intézmény (például múzeum vagy levéltár) honlapján találhatóak. 



A DDB egy országos, és többféle dokumentumtípusra kiterjedő digitális könyvtár, ezért az általa feldolgozott témák is nagy változatosságot mutatnak. Ezt a sokféleséget reprezentálják a Facebook oldalon található bejegyzések is. Ezek tematikailag igazán vegyesek, és mindig kapcsolódnak valamiképpen a német kultúrához. Alapvetően két nagy csoportja lehet a bejegyzéseknek. Az egyik kategória a DDB saját digitális gyűjteményéhez kapcsolódik, ennek eseményeit, virtuális kiállításait, új digitalizált tételeit mutatja be. 2023. április 19-én például egy 3500 éves egyiptomi üvegszobrocskáról tettek közzé néhány sort, melyet a Hannoveri Museum August Kestner őriz, digitalizált mása pedig a Deutsche Digitale Bibliothek saját adatbázisában is megtekinthető


A másik nagy kategória a gyűjteményen kívüli tárgyakat, eseményeket, kiállításokat, évfordulókat prezentálja. Sokszor előfordul, hogy múzeumi kiállításokról és tárgyakról, vagy valamelyik partnerintézményükről írnak. A fenti példán egy 2022. december 01-jei bejegyzés látható, ahol egy december 06-án megrendezésre kerülő vitára hívják fel a figyelmet, mely a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány és a Német Kulturális Tanács közös rendezvénye volt az rbb24 Inforádióval együttműködésben. Az Alle Infos (=minden információ) gombra kattintva a porosz alapítvány honlapjára jutunk, ahol részletes leírást találunk az eseményről. A közzétételt december 02-án is megismételték azzal, hogy aznap lejár a jelentkezési határidő, az előadáson ugyanis csak regisztráció után lehetett részt venni.




Az elmúlt 12 hónapot áttekintve a legegyedibb (és egyben legszomorúbb) bejegyzés egy idén januárban megosztott kihívás volt. Ennek keretében önkéntesek segítségét kérték 30 000 németországi fogolykártya digitalizálásában a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. A kártyák egy folyamatosan épülő digitális emlékmű részét képezik, melyet a nemzetiszocializmus áldozatai és túlélői számára készítenek. A kihívást az Arolsen Archives nemzetközi nonprofit szervezet tette közzé.

Összességében elmondható, hogy az intézmény Facebook profilja aktív, és láthatólag része a DDB népszerűsítésének. A posztok készítői igyekeznek mindig újdonságokat, aktualitásokat hozni. A megosztott írások informatívak, és alkalmasak arra, hogy egy országos tartalommegosztó portál működését segítsék, és tevékenységét széles körben elterjesszék. A posztok nem tartalmaznak felesleges információkat, szerkesztésük megfelelő. Állandó rovatok nem szerepelnek az oldalon, de a témák sokszínűsége mellett ez nem is hiányolható. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése