keresés

2023. április 27., csütörtök

Norvég Nemzeti Könyvtár Digitalizálási programja és digitális gyűjteménye

 Általános tudnivalók az Norvég Nemzeti Könyvtárról



A gyűjtemény linkje: nb.no

A gyűjtemény elérhetősége a Norvég Nemzeti Könyvtér oldaláról: www.nb.no/en/digitizing


A Norvég Nemzeti Könyvtár Nasjonal Biblioteket Norge, nagyon nagy múltú melynek története a 18. századra nyúlik vissza. Az alapjait képezi a Királyi Tudományos Akadémia Könyvtára mely Trondheimban működött és a Christiania-i Könyvtár (Oslo). Mint ismeretes Oslo neve régebben Christiania volt. Továbbá alapjául szolgált az Osloi Egyetemi Könyvtár és a Koppenhágai Királyi Könyvtár, amely 1811-ig látta el a Nemzeti Könyvtári feladatokat. Mivel a 19. században sok norvég vándorolt ki Amerikába majd tért vissza, rengeteg eszmét és ötletet hoztak haza melyek hatottak a norvég könyvtárakra.

A Nemzeti Könyvtárnak van egy másik helye Mo i Rana-ban. Itt egy hegy gyomrában helyezkedik el a gyűjtemény, amelyben az átlag hőmérséklet 8 C°, a páratartalom pedig 35%, a levegőt óránként cserélik a 16 000 m3 területű könyvtárban. Így a levegő 10%-ban hasznosított és 10%-ban tartalmaz friss levegőt. A történelmi gyűjtemények mellett az 1990 után megjelent összes dokumentum példánynak helyt ad ez a telephely.

Információk a weboldalon


Ha lejjebb görgetünk az „About us” résznél megtaláljuk a könyvtár stratégiájának részletes leírását, valamint a digitalizálási tevékenységről is találunk leírást. A digitalizálást teljes mértékben a norvég nemzeti könyvtár végzi. Ismertetik a könyvtár főbb vezetőit és a szervezeti felépítést. Információt találunk továbbá a kölcsönzési szolgáltatásokról, az olvasótermekről, valamint a különböző projektekről.


Digitalizálási tevékenység

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitális gyűjteménye az egyik legjobb és leghíresebb egész Európában. Céljuk minden régi és új dokumentum digitalizálása, és az ehhez megfelelő infrastruktúra, amely biztosítja a digitális gyűjtemény hosszú életét. Minden fájlt 3 példányban digitalizálnak és különböző fizikai hordozókon helyezkednek el. A digitalizált gyűjtemény bárhonnan, bárkinek, bármikor elérhető, ami nem csak könyveket foglal magában hanem; a Norvég Nemzeti Könyvtár digitális gyűjteménye 2009-ben 90 000 könyvet, 200 000 újságot, 3100 óra filmet, 250 000 órányi rádióadást, több mint 420 000 fotót és mintegy 23 000 kéziratot. Prioritást élveznek a legrégebbi anyagok, a hangfájlok, fotódokumentumok, zenei formátumok és a veszélyeztetett formátumok.

Navigáció

Külön részt kap a digitális gyűjtemény a honlapon. Különféle gyűjtemények szerint kereshetünk, a teljesség igénye nélkül itt megemlítésre kerül pár; könyv, újság, kép, rádióműsorok, plakátok, zenei kották, folyóiratok és kéziratok. Láthatjuk ebből, hogy a gyűjtemény rendkívül széles kört ölel fel.

Lehetőségünk van összetett keresésre, például az újságoknál szűkíthetünk, a megyékre mármint olyanokra, amelyek az adott norvég megyében megjelentek. Beállíthatjuk a dátumot vagy egy adott időintervallumot. Így találhatunk rá például egy 1956 október 25.-i lapszámra, ahol a magyar forradalomról is beszámolnak.




Azon tételek, ahol egy szem van áthúzva az azt jelenti, hogy csak a könyvtárból elérhető. A vise alle objekter kifejezésnél, ha rányomunk a gombra, leszűkíthetjük a találatokat azokra, amelyek elérhetőek bárhonnan. Ha a gombot kikapcsoljuk meg fog jeleníteni tételeket az előbb említett áthúzott szemmel. Zavaró tényező lehet, hogy a dátumok nincsenek eleve növekvő vagy csökkenő sorrend szerint rendezve. A relevans szóra kattintva kiválaszthatjuk azt, hogy dátum szerint növekvő, avagy csökkenőek legyenek a talált tételek.



Egy diagram is segíti a keresőt, hogy pontosan mennyi számot talált az adott időszakban.



Megjelenítés


Elég modern és innovatív a megjelenítés. Az újságokat letölthetjük PDF-ben. Beállíthatjuk a nézetet, nagyíthatjuk kicsinyíthetünk. Nagyíthatunk akár olyan mértékig, hogy csak egy szó látszódjon, egy kis kéz alakú kurzorral tehetjük ezt meg és a lapozást is. Ez azt a hatást keltheti mintha kézbe vennék az újságot, tehát itt nem a hagyományos PDF alapú szövegolvasás működik. A tételek felsorolása is figyelem felhívó hiszen kicsiben láthatjuk a címlapot.

Metaadatok

Ami a metadatokat illeti, többféle felsorolás látható a felsorolás jelre kattintva.

  • hozzáférés
  • cím
  • publikálás helye és ideje
  • nyelv
  • a metadatok forrása
  • médiatípus
  • állandó link (amely tételre mutat)
  • engedélyek
  • liszenszek

Közösségi média

A szív funkcióval lehetőség nyílik az adott tételt elmenteni a saját könyvtárba. ez hasznos lehet, ha valaki szakdolgozathoz vagy kutatáshoz keres anyagokat és egy helyen akarja tárolni őket. A megosztás funkcióval facebook-on, Twitter-en is megoszthatjuk, illetve magát a linket is vágólapra tehetjük. A tételeknél komment írására nincsen lehetőség.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése