keresés

2023. április 25., kedd

A Digitális Irodalmi Akadémia facebook oldala

A Digitális Irodalmi Akadémia 1998-ban jött létre azzal a céllal, hogy a a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait átmentse a digitális korba, értékeinek megőrzésével, közvetítésével és népszerűsítésével. A DIA a Petőfi Irodalmi Múzeum folyamatosan gyarapodó „virtuális gyűjteményévé” alakult. A honlapon hozzáférhetővé vált a PIM táraiban őrzött festmények, fényképek, kéziratok, hanganyagok, egyéb dokumentumok jelentős része. A Múzeum a DIA révén maga is tekintélyes mennyiségű műtárggyal, irat- és képanyaggal, relikviával gazdagodott. Az Akadémia rendszeres programokkal gazdagítja a Múzeum kortárs rendezvényeinek kínálatát.


A DIA facebook oldala 2010 óta működik.

 
A Digitális Irodalmi Akadémia facebook oldala oldalprofilként működik és 2023. áprilisában több mint 6500 követője van.

Az oldal gyakran, naponta minimum háromszor, de sokszor annál jóval többször oszt meg tartalmakat. Leggyakrabban megosztott tartalmai egyrészt a DIA gyűjteményéből kiemelt alkotások, úgy mint versek, novella- és regényajánlók, műrészletek a DIÁn frissen megjelent alkotásokból. Rendszeres rovatai a Napi idézet, az ösztöndíjas írók művei és az Új megjelenés. Emellett sok programajánlót osztanak meg, események oldalai kiállításokról, színdarabokról és egyéb kulturális programokról, amelyek logikus módon kapcsolódnak egy alapból kulturális, irodalmi tartalmakkal foglalkozó gyűjteményhez. Ezek mellett pedig sokszor osztanak meg cikkeket és egyéb tartalmakat a Petőfi Irodalmi Múzeum oldaláról, illetve más kulturális tartalmakkal foglalkozó oldalakról (pl. Jelenkor, FISZ, irodalmi folyóiratok oldalai).



Bejegyzéseik struktúrája (a megosztott eseményoldalaktól eltekintve) szinte mindig a szöveg + kép kombinációt követi, a megszokott rovataikhoz a hozzá tartozó megszokott képpel. Időnként videókat is megosztanak, ezek főleg youtube tartalmak.

 
Követői számához képest az oldal tartalmait nem kedvelik annyian, a megosztásaiknak csak egy részére érkezik bármilyen reakció és a legtöbb esetben a reakciók száma 10 alatt marad, a tartalmait még ennél is kevesebbszer osztják meg, illetve szólnak hozzá, így párbeszéd szinte soha nem alakul ki. A legtöbb reakciót azok a tartalmai kapják, amiket más oldalakról oszt meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése