keresés

2016. december 4., vasárnap

Internet nélkül - majdnem a valóság

Létezik a Magyar Honvédség alakulatainak könyvtárai között egy megállapodás, a 2000-es évek elején alakult HSZIIR: Honvédségi Szakirodalmi Integrált Információs Rendszer.
"A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Egyetemi Központi Könyvtára" ma Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár "mint a katonai felsőoktatási- és szakkönyvtárak vezető könyvtára a honvédelmi miniszter 103/2002. (HK 30.) sz. utasítása alapján felügyeli és koordinálja a Magyar Honvédség szakirodalmi információs hátterének biztosítását szolgáló Hadtudományi Szakirodalmi Integrált Információs Rendszer (HSZIIR) Hadtudományi Közös Elektronikus Katalógusának építését.
A bekapcsolt HSZIIR szakkönyvtárak OLIB klienssel rendelkeznek, specifikus dokumentumállományuk rekordjait az Egyetemi Központi Könyvtárnak az egyetem szerverén lévő adatbázisába építik be. A rekordok egységes felületen, az Egyetemi Központi Könyvtár Web-OPAC-ján jelennek meg, ugyanakkor a szűrési lehetőségek biztosítják az adott szakkönyvtár dokumentumállományának lelőhely szerinti megtekintését is."(2)

A valóság az sajnos egészen elgondolkodtató. A HSZIIR tagkönyvtárak - 34 könyvtár - közül 10 rendelkezik Internet kapcsolattal és az OLIB IKR használatához alkalmas számítógéppel. 
A Honvédelmi Minisztériumban működő szakkönyvtár 2006 óta dolgozza fel az állományát az OLIB segítségével. A költségvetésünk 2015-ben 600.000, - Ft volt - a Tudományos Kutatóhely létének köszönhetően - 2016-ban már egy millió forintot költhettünk szakkönyvekre. Facebook profilja 2015 óta van  a kutatóhelynek, a honlap szintén tavaly készült el. 
Egészen 2015-ig nem volt engedélyezett a könyvtár megjelenése internetes felületen. 
Eleinte rendezvényeinket papír alapon, plakát formájában az aulában elhelyezett hirdető-vitrinben propagáltuk. Azokon a helyeken, ahol több ember megfordul - büfé, kondícionáló terem, étterem bejárata - szintén engedélyt kaptunk a plakátok kihelyezésére. Sem könyvajánlót nem tudtunk készíteni, sem a folyóiratokról nem tudtunk értesíteni olvasóinkat semmilyen módon. (Sajnos van olyan alakulat könyvtára amely ugyanilyen körülmények között működik, a könyvtárosa pedig nem adatbázist épít, hanem besegít más jellegű munkába.) 
Komoly fejlődést jelentett, mikor kiépítették a Honvédelmi Minisztérium egyes épületei között működő zárt információs rendszert. Egy héten egyszer sikerült könyvtári hírlevelet küldeni, abban tájékoztattuk olvasóinkat az aktualitásokról. Aztán a rendszer leterheltsége miatt engedélyek sokaságával megnehezítették a hírlevelek küldését, csak nagyon indokolt esetben küldhettünk tájékoztatót.
Ma pedig már lehetőségünk van kihasználni a közösségi média által nyújtott lehetőségeket.
Ha nem lenne internet, visszatérhetnénk a papír-plakát alapú tájékoztatási formára. Könyveinkről, folyóiratainkról pedig az olvasóink elmondása alapján terjedne hír, 'szájhagyomány' útján. 
A honvédség belső kommunikációs rendszere a telefon még segítségünkre lenne, hiszen az teljesen ingyenes, még az egyes külön álló épületek, objektumok között is. Ez viszont a használó kezdeményezését tételezi fel, ha pedig Budapest egy másik részén működő alakulattól lenne valakinek szüksége az állományunkra, esetleg nem is tudna arról, hogy van a Balaton utcában könyvtár. Ha tudna róla, telefonon érdeklődhetne egy bizonyos könyv meglétéről, de pl. könyvbemutatóinkról nem szerezhetne tudomást. 
A megoldás esetleg még a belső futár szolgálat. Levélben elküldhető egy meghívó a könyvbemutatóra. Mivel azonban a meghívókat általában - a szolgálati út betartása miatt - a parancsnoknak szükséges címezni, adott esetben az állomány nem szerezne tudomást a rendezvényről. 
A honlap lefedheti majdnem az egész szolgáltatás-palettát. Rendezvényeinkről, új könyveinkről, folyóiratainkról adhat hírt, esetleges zárva tartásról tudósíthat. Egyedül az OLIB IKR által nyújtott teljes adatbázist nem tudja helyettesíteni, de elérhetőségének linkje tulajdonképpen beilleszthető a blogbejegyzésbe. 
Összegezve: a Tudományos Kutatóhely léte, annak vezetője által elért sikerek, és az ennek köszönhető engedélyek kapcsán használhatjuk ki a közösségi média által nyújtott lehetőségeket.

(1) : A kép forrása : https://www.azevhonlapja.hu/hir/111/25-eves-lett-a-vilag-elso-weboldala
(2) : http://www.zmne.hu/akadalymentesitett_honlap/konyvtar/hsziir.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése