keresés

2016. december 21., szerda

Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma

Alapadatok a gyűjteményről

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának online gyűjteménye a választott témám. Először a MNM Palóc Múzeumának saját honlapjáról szeretnék egy-két szót ejteni. A weblapot 2005-ben hozták létre, tulajdonosa a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma, Balassagyarmaton.

Palóc Múzeum
Palóc Múzeum nyitólapja



A Múzeumi Társulat Alapszabályába is belefoglalták, hogy céljuk:

“Felkutatni és egybegyűjteni mindazt, ami történelmi, régészeti, természet- vagy néprajzi tekintetben kiváltképpen Nógrád vármegyére vonatkozik.”

Aki többet szeretne megtudni a múzeum alapításának történetéről, a főoldal "A múzeumunkról" fül alatt tovább tájékozódhat, vagy ide kattintva.

Palóc Múzeum testreszabás menü
Testreszabás menü
Testreszabhatóság:

Már a kezdőlapon is megadatott a testreszabás lehetősége, ha a kicsi, kék négyzetben álló fehér emberkére kattintunk. Előtűnik egy oldalsáv, ahol állítani lehet a betűméretet, illetve a háttér színét változtatni, vagy ha mégsem tetszik a végeredmény, visszavonni az átalakításokat.

Palóc Múzeum - invert színekkel
Invert színek beállítás
A kezdő oldal jobb felső sarkában zöld háttérszínnel kiemelt fülek találhatóak, itt láthatjuk az Online Gyűjtemények megnevezést is.

Navigáció:

Online gyűjtemények

Palóc múzeum - online gyűjtemények
Online gyűjtemények
Ide tartozik:
 1. Digitális Fotótár

Információszolgáltatás:

Összesen jelenleg: 31 544 felvétel

Források:

MNM Palóc Múzeuma (Balassagyarmat)
Dornyay Béla Múzeum (Nógrád);
Kubinyi Ferenc Múzeum (Szécsény)

Palóc Múzeum Fotógyűjteménye
Fotógyűjtemény
 Tartalom:
A Palóc Múzeumban őrzött teljes fényképészeti anyag jelenleg a fotótár 21143 darabot számláló negatívállományából, a néprajzi adattárban található 561 db pozitív felvételből, a diatár 5101 db diapozitív anyagából, valamint a digitális képalkotásra való áttérést követően keletkezett digitális felvételekből tevődik össze. A gyűjteménytörténet első fontosabb állomásának az 1932-es évet tekinthetjük, a múzeumban, ugyanis ekkortól számolhatunk a fényképezés intenzívebb gyakorlatával. Ha további információkat szeretne megtudni, ide kattintva megtalálhatja a fotógyűjteményről szóló cikket.




Screenshot-ok

Keresési felület:

Fotógyűjtemény keresőfelülete
Fotógyűjtemény keresőfelülete
Meta-adatolás, leírás

Találati lista:

Fotógyűjtemény - találati lista

Egy rekord képe:

Ugyanez nagyítva:

Kép

FOTÓSZOLGÁLTATÁS ÉS REPROGRÁFIA

„Kutatóink érvényes kutatási engedély birtokában, saját költségükre, kutatási célra alkalmas méretű és minőségű digitális vagy papír alapú  (számítógéppel nyomtatott) másolatot kérhetnek a kutatott anyagról. Publikálásra, illetve további felhasználásra alkalmas minőségű másolat készítése csak külön közlési engedély birtokában lehetséges. A másolatok készítése és kiadása során a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény előírásait figyelembe kell venni.”

Díjszabás
Díjszabás
2. Látványtári műtárgyak adatbázisa

Látványtári műtárgyak

2016.12.06-án néztem meg utoljára a Látványtári műtárgyak adatbázisának oldalát. A kezdőlap kis idő után a fenti formát mutatta, viszont utána bármelyik fülre kattintottam a bejövő oldal tetején PHP-error üzeneteket írt ki, illetve nem jelenítette meg a tartalmat.  Ez után az impresszumban feltüntetett e-mail címre írtam üzenetet. Azt a választ kaptam, hogy a gyűjtemény még feltöltés alatt áll, ezért nem találtam tartalmat egyik fül alatt sem.  Ettől függetlenül az oldalnak nem kellene ezt a hibaüzenetet előhoznia, írták. Megköszönték a jelzésem és igyekeznek korrigálni a problémát. Valószínűleg ez még mindig folyamatban van. 

Hibaüzenet
Hibaüzenet
Visszatérve a Palóc Múzeum kezdőlapjára, fent a jobb felső sarokban az Online Gyűjtemények cím mellett láthatjuk, hogy van Interaktív múzeum fül is.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Erre egy jó példa:

Interaktív Múzeum


Interaktív múzeum


2016-ban hozták létre az oldalt. Az Ismertető fül alatt röviden bemutatják az Interaktív múzeumot, és hogy milyen céllal készítették el.

Ismertető

Ha rátesszük az egér nyilát a Műtárgyak fülre, két opciót hoz fel. Az egyik az, hogy megtekinthetjük a műtárgyak listáját, a másik, hogy feltölthetünk új műtárgyakat. Mindegyik tétel esetében megnézhetjük, hogy ki és mikor töltötte fel az adott dolgot.

Fotó feltöltése

Ugyanez a helyzet a fotókkal is, kivéve hogy ott külön kategóriákba szedték a Néprajz, Helytörténet, és az Irodalomtörténet körébe tartozó képeket. Letölteni nem lehet a tételeket, és kevesebb információt is kapunk róluk, mint a Digitális Fotótárban például. Ellenben Facebookon megoszthatóak, like-olhatóak beépített gomb segítségével.

Ha regisztrálunk az oldalra elérhetővé válnak a kvízek, ki lehet tölteni őket a különböző múzeumokkal kapcsolatban, és a végén megmutatja a végeredményt. Például a Pásztói Múzeum kvízsoránál négy kérdés után mutatta meg az eredményemet. Végül pedig a gyerekekre is gondoltak: az oldalon van Memóriajáték és Képkirakó a Játékok fül alatt, ahol nehézségi szinteket is be lehet állítani.

Képkirakó

Az oldalon bejelentkezés nélkül csak a nyelvet lehet beállítani, viszont regisztráció után, amikor beléptünk, lehet a tételekhez külön hozzászólni, illetve megtekinthető az archívum is, évekre lebontva az oldalsávban. RSS feed (bal felső sarokban a jel) segítségével feliratkozhatunk, hogy értesüljünk az aktuális hírekről. Az oldalsávban külön ki vannak emelve a legutóbbi hírek, legújabb feltöltött anyagok, illetve a friss hozzászólások.Kategóriák segítségével lehet keresni az oldalon, vagy külön mezőben, címkéket nem használnak. 

Közösségimédia-kompatibilitás

Facebookon csak a Palóc Múzeum saját oldalát találtam meg, ahol rendszertelenül tesznek közzé bejegyzéseket. Általában havonta körülbelül 8-10 posztot raknak ki a falukra, vegyes témában. Az aktuális eseményekről szoktak tájékoztatást adni, illetve ha egy-két műtárgy más helyre kerül. Legfrissebb bejegyzésük most 2016.12.06-án Szent Miklós Napjáról szól, képekkel illusztrálva. 2680 ember kedveli és követi őket.

Készítette:
Opálka Tamara
informatikus könyvtáros (BA, 3. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése