keresés

2016. december 20., kedd

Europeana

Alapadatok a gyűjteményről
 • Megnevezés: Europeana
 • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.europeana.eu 
 • A gyűjtemény definitív, rövid leírása: Képek, hangfelvételek, szövegek, videók, 3D-s tárgyak gyűjteményes adatbázisa.
 • Létrehozás dátuma: 2008 óta működik a gyűjtemény weboldala (2005-ben hozta létre az Európai Bizottság)
 • Tulajdonos, fenntartó megnevezése: Európai Digitális Könyvtár Alapítvány
 • A magába foglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése és URL-je: közvetlenül a nyitóoldalról
 • Egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése, ha eltér és fellelhető): Európai Unió (társfinanszírozó)

Screenshots/képernyőkép

A gyűjtemény nyitólapja:

Europeana főoldal

A gyűjtemény keresési felülete:

Europeana keresés
A tételek listázása:

Europeana tételek
Egy tétel+adatok:

Europeana tétel+adatok

Információszolgáltatás

A nyitólap alján találhatjuk meg az Europeana küldetésnyilatkozatát, a digitális adatbázis leírását és az oldal használatának a magyarázatát. A Több információ címszó alatt elolvashatjuk az adatbázis történetét (Rólunk), az eddig megvalósult és a jövőbeli fejlesztések leírását, a gyűjteményt szolgáló összes intézmény nevét és a kapcsolattartási lehetőségeket (Contact us). A fent megnevezett címszó alatt található a Segítség címszó, amely biztosítja a Keresési segítséget és a Felhasználási feltételeket és a házirendet.
Szintén a nyitólapon olvashatjuk a híreket és a blog bejegyzéseket. A blog bejegyzéseket a felső főmenüsorból tudjuk kiválasztani a Blog címszóra kattintva.  

Navigáció/struktúra/webdesign

A gyűjtemény domain nevéből látszik a tulajdonos, illetve a többi gyűjtemény (Fashion, Art, Music) esetén is.
A honlap könnyen használható, jól át lehet látni. Van főmenüsor, melyeken belül almenük vannak, ezek alapján egyértelműen lehet a honlapon mozogni. Az egyes dokumentumok a keresési és böngészési lehetőségek segítségével találhatóak meg. Adott dokumentumról szóló információkat a dokumentumra kattintva lehet megnézni, illetve innen el lehet jutni a dokumentumnak a dokumentumot birtokló intézmény honlapján található rekordjához.
A nyitólapon láthatóak a tematikus gyűjtemények a főmenüsorban a Gyűjtemények menüpontban (Art, Fashion, Music), emellett közvetlenül a Böngészés menüpont található. Itt böngészni lehet új tartalom, színek, források, témák, emberek és időrend szerint. A főmenüsor alatt találhatók az aktuális digitális kiállítások és a hírek
Keresésre már a nyitólapon lehetőség van, az egyszerű keresőmező segítségével. Ez a lehetőség a honlap fejlécében mindig adott, így tulajdonképpen bárhonnan indítható keresés.
A találati lista sokféle lehetőséget biztosít. A keresést szűrni lehet, a következők szerint: gyűjtemény, fájltípus, felhasználhatóság, tartalom nyelve, adatszolgáltató ország/intézmény. A találati lista tetején látható, hogy összesen hány találat született, mire, és ebből a lista egy oldala mennyit jelenít meg. A találati lista alján lehet megnézni, hogy lista összes oldalából éppen hányadikon tart a felhasználó, valamint itt lehet az oldalak között lapozni, illetve a lista végére, vagy a végéről az elejére ugrani. A találati listában a tételek címe (kattintható formában), az adatszolgáltató intézmény neve, a szerző(k) neve, valamint a megjelenés dátuma láthatóak, emellett meg lehet nézni a tétel rekordját annak az intézménynek a honlapján, amely a tétel tulajdonosa. Amennyiben a tételhez képi megjelenítés is tartozik (vagy maga a tétel egy kép), akkor kis méretben a kép is látható. 

Kínált formátumok 
 • szöveges
 • képi
 • hang
 • video
 • 3D-s tárgyak

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A rekordok adattartalma viszonylag egységesnek mondható, ám mivel az adatok nagyon sok helyről érkeznek, és sokféle dokumentumtípus van, az adatok nem teljesen egységesek.
A megnyitott rekordokban általában a következő adatokat lehet megtekinteni: Cím, Emberek, Osztályozás, Tulajdonságok, Idő, Eredet, Hivatkozások és kapcsolatok, Hasonló elemek, és Megnevezett entitások. Ezen kívül szerepelhet a dokumentumot szolgáltató könyvtárt jelölő térkép (Helyszín), valamint az adott dokumentum története (Leírás). A dokumentumot közvetlenül letölthetjük a rekordból vagy a szolgáltató könyvtár oldaláról. A dokumentumra vonatkozó felhasználhatósági információ a metaadat leírás mellett található a jobb oldalon.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
 • Hírlevél feliratkozás: e-mail cím megadásával lehetséges (nyitólap alján)
 • RSS feed: –
 • Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: –
 • Testreszabhatóság: a weblap nyelve kiválasztható
 • Kommentelési lehetőség: a nyitóoldalon a Feedback gombra kattintva lehetséges
 • Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten: –
Közösségimédia-kompatibilitás
 • A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t: igen
 • Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal: igen (Facebook, Twitter, Pinterest, Tumblr, Google+ gomb)
 • Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala?
    - https://www.facebook.com/Europeana#
    - Követők, lájkolók száma: 89 828
    - Posztok hozzávetőleges száma (35–45 db/hónap)

Készítette:
Millich Dóra
informatikus könyvtáros hallgató (BA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése