keresés

2016. december 12., hétfő

Videoblogok - a téma és a tartalom viszonya

A tartalomszolgáltatás témakörébe sok szempontból beletartozik a videóblogok világa. Az ezzel foglalkozó website-ok, például a vlogok.blogspot.hu pedig sok esetben nemcsak a tartalmat, hanem a tartalom szolgáltatóját is vizsgálja. 


A legfőbb forrás


A vlogolás legfőbb szolgáltatója kétségtelenül a YouTube, vagyis a világ legnagyobb videómegosztó portálja. Az oldal azonban mindenekelőtt a közvetítő szerepét tölti be, tárhelyet biztosít és felületet a tartalom előállítóinak a tartalom közzétételéhez. Ebből a szempontból a YouTube is csupán egy csatorna, amely tartalom elérését biztosítja. Nem vállalkozik egyébre, mindössze a készítők által összeállított tartalom megjelenítését, és tárolását vállalja magára. Nem történik elemző munka, nem foglalkozik a tartalomkészítők életével, rájuk vonatkozó információkkal. 

Habár léteznek csoportosítási módszerei az oldalnak, de ezek kétségkívül mechanikus úton szűrt információkra támaszkodnak. Ilyenek a különböző automatikus listák, mint az Ajánlott videók, Felkapott videók, a YouTube-válogatások: Music, Sports, Gaming, stb. Ezek természetesen nem kutatói munka után szerkesztett válogatások, nincs minőség-ellenőrzés, csupán a kategóriákon belüli legnépszerűbb videók kerülnek fel a listákra, segítségül hívva a tag-eket, vagyis címkéket, amelyekkel ellátják a feltöltők a videókat. Ezek után csak egy szűrésre van szükség, hogy a címkékkel ellátott videók közül megtaláljuk a 10 legnépszerűbbet.


Hiánycikk


Kutakodásaim során nemigen akadtam rá olyan oldalra, amely az enyémhez hasonló módon foglalkozna a vloggerekkel. Néhány ilyen oldalt találtam, pl. a videoblogs.com, amely egy eléggé átláthatatlan és kezdetleges spanyol oldal, szintén címkés rendszerezéssel. Egy olyan oldalra akadtam rá, amely részletekbe menően foglalkozik a vlogolással, ez a vlognation.com. Itt látványos, grafikus felületen válogathatunk a tartalmak közt. Foglalkoznak az elsődleges információval, vagyis a tartalommal (videók), a másodlagos információval - tartalom előállítóival (vloggerekkel), és a tartalom előállításának módjával is, valamint ehhez nyújtanak tippeket. Ezeken kívül a vloggerek csupán egyéb weboldalak gyűjtőcikkeiben kerülnek megemlítésre. 

A fenti oldalak közül tehát legfeljebb a vlognation.com sorolható be az elsődleges és a másodlagos információ, a hozzáadás és esetenként a reflektálás témakörébe. Ideális website a témában olyan lenne, amely foglalkozik a videókkal, a feltöltővel, emellett érinti az aktuális rokon terülteteket, plusz háttérinformációt az a videók témájáról, és egyben kritikát is megfogalmaz róluk, vagyis reflektál. A vlogok.blogspot.hu-n igyekszem minden szempontból foglalkozni a tartalommal, és lehet is vele, hiszen nem igazán találni hasonló elven működő magyar, vagy angol nyelvű oldalt a weben - vagy csak ügyesebben kell keresni.


Listák, listák mindenhol


A weben a legjellemzőbb anyag  a vloggerekről a különböző szórakoztató, vagy közéleti site-ok különálló gyűjteményei, amelyekben tájékoztatás szintjén mutatják be a legsikeresebb vloggereket, legérdekesebb vlogokat. Ezek azonban csak egy bizonyos időszak aktuális helyzetéről alkotnak képet, amely hamar megváltozik. Több nagy látogatottságú honlapon láthatunk ilyen listákat. Az üzleti lap, a Forbes is összegyűjtötte a világ legsikeresebb vloggereit 2015-ben. Főleg nőknek szóló tematikus listát állított össze az mtv.co.uk, a zenetévé honlapja. Továbbá a Huffington Post is összeválogatta a 25 legjobb 25 év alatti vloggert, tehát ők életkor alapján listáztak. Azt láthajuk tehát, hogy a legkülönbözőbb lapok foglalkoznak ezzel a témával, de más-más megközelítésből.


A vlogok változatos világa


Videoblogok szinte átláthatatlanul sok témában készülnek. A korábban bemutatott gamer csatornák és gasztroblogokon kívül rengeteg más téma van még, amit bemutatnak a csatornák. Tekintsünk át a népszerűség alapján a legjobbakat. Népszerűek a YouTube-on a tudományos vlogok, amelyek a hétköznapi ember nyelvén mutatnak be érdekességeket, teóriákat. 11 millió feliratkozó követi a Vsauce csatornáját, amely olyan témákat jár körül mint "Mi lenne, ha a világon mindenki egyszerre ugrana egyet?", vagy hogy "Milyen ízű az emberhús?" Ezeknek a videóknak 10-20 milliós nézettsége van. Komédia. Ki ne szeretné a humort? A legnépszerűbb vicces vlogok közt van a Smosh, 22 millió feliratkozóval, köszönhetően 30-80 milliós nézettségű paródiavideóikkal. Klasszikus vlog kategóriában ide vehetjük még Russell Brand angol stand-up komikus csatornáját is, ahol a rá jellemző humorral közelíti meg a mindennapok kérdéseit. 
A hétköznapi, családi témákkal foglalkozó csatornák is népszerűek. Egyik kiemelkedő a BuzzFeed video, amely a legkülönbözőbb érdekes témákat körüljárja és bemutatja nagyon igényes tálalásban. 11 millió feliratkozó, és 2-3 milliós nézettségű videók bizonyítják jelentőségét. Ha az utazás érdekel minket, ott sem kell sokáig kutakodni. A JacksGap, vagy a FunForLouise csatorna is utazásokat mutat be vlog formában. Életmódtanácsokat is kaphatunk pár kattintással, főleg a női nemnél népszerű vlogokból, mint Jenna Marbles csatornája 16 millió feliratkozóval. A filmek világának kedvelői is szinte végtelen csatornából választhatnak, amelyek közül az egyik legnézettebb Jeremy Jahns csatornája több, mint egy millió feliratkozóval. Ebben a témában ki kell emelni Szirmai Gergely Hollywood Hírügynökség nevű vlogját, amelyben a legfrissebb filmekről készít kritikákat, és ezzel az egyik legnépesebb magyar YouTube-csatorna tulajdonosa, 370 ezer feliratkozóval. Persze nem csak kikapcsolódáshoz nyújt teret a YouTube. Ha hasznos dolgokat akarunk tanulni, érdemes meglátogatni az expertvillage oldalát, ahol olyan témákban láthatunk videókat, mint fotográfia, kisállat-egészség, dekorációk, gitár és zongoraleckék, állásinterjú-tippek, matematika, kertészet és még sok minden más. 
Ebben a rövid elemzésben több órás kutatás után is csak a főbb videós témákat tudtam érinteni, de így is komoly betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen elképesztően tág és szinte beláthatatlan a vlogok világa. Ez egy olyan tartalomszolgáltatási út, amely abszolút 21. századi, és mindenki megtalálhatja a magának valót az óriási választékban, hiszen gyakorlatilag minden szubkultúra képviselteti magát, ami szinte egyedülálló a modern tartalomszolgáltatásban.


A vlogblog célja


Én a blogomon elsősorban a vloggerek, vagyis a másodlagos információ bemutatására vállalkozom, ugyanakkor igyekszem a videók bemutatására is nagy hangsúlyt fektetni, bár ez kisebb arányban jellemző. Ezek mellett fontosnak tartom a hozzáadott információt és a reflektálást is, hiszen talán a témában való kutakodásom eredményezhet egyfajta tájékozottságot és megbízhatóságot a témában, és így hiteles véleményt közvetíthetek a blogom látogatóinak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése