keresés

2016. december 21., szerda

Münchener Digitalisierungszentrum (MDZ)

Alapadatok a gyűjteményről

A Münchener Digitalisierungszentrum feladata, hogy digitalizálja elsősorban a Bajor Állami Könyvtár (Bayerische Staatsbibliothek) valamint más intézmények által őrzött kulturális örökséget. Célja a hosszútávú megőrzés. Ingyenes hozzáférést biztosít mindenki számára. A gyűjteményt 1997-ben a Német Kutatási Alap támogatásával hozták létre, fenntartója a Bajor Állami Könyvtár.



Screenshots/képernyőképek

gyűjtemény nyitólap:

Münchener Digitalisierungszentrum - nyitólap

keresési felület:

Münchener Digitalisierungszentrum keresési felület

tétel + adatok:

Münchener Digitalisierungszentrum - tétel és adatai

Információszolgáltatás

A gyűjtemény történetéről részletes leírást találunk a Chronicle of the MDZ oldalon, ahol az 1997-es kezdetektől egészen 2016-ig követhetjük nyomon az MDZ fejlődését. Emellett a honlapon találunk információt az általuk végzett digitalizálásról, az ehhez használt eszközökről, irányelvükről. Az aktuális és befejezett projekteket is megtekinthetjük.

Navigáció/struktúra/webdesign

A Münchener Digitalisierungszentrum több gyűjteményt is magába foglal: kéziratok, modern könyvek, térképek, fényképek, folyóiratok stb. Lehetőség van böngészésre, a kiemelt gyűjtemények közül is választhatunk. A találatok leírása csak németül érhető el. A találati listát szűkíthetjük és a rendezés sorrendje változtatható a szerző, cím, megjelenés adatai vagy a jelzet alapján. A dokumentumokban 1, 5, 10 vagy 50 oldalt lehet lapozni egyszerre.

Kínált formátumok

Szöveg és kép, pdf és jpg formátum.
Nincs OCR, a képek 300 dpi-ben tölthetők le.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
  • Szerző (ha van)
  • Cím
  • Megjelenés helye, éve
  • Jelzet
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Nincs lehetőség regisztrációra, profil kialakítására. Hírlevélre sem tudunk feliratkozni, de RSS feed van. Az oldal nem testreszabható, kommentelési lehetőség sincs, viszont vannak ingyenesen letölthető mobilalkalmazásaik a gyűjteményhez.

Közösségimédia-kompatibilitás

A tétel megnyitásakor kapunk egyedi URL-t, de nincs beágyazott parancs. Magának a gyűjteménynek nincs Facebook oldala, viszont a Bajor Állami Könyvtárnak van: https://www.facebook.com/BayerischeStaatsbibliothek/ Az oldal kedvelőinek száma 7074.

Készítette:
Lencse Karolina
informatikus könyvtáros hallgató (BA, 3. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése