keresés

2016. december 21., szerda

The British Library Sounds

Alapadatok a gyűjteményről
  • Megnevezés: British Library Sounds
  • A nyitólap közvetlen URL-je: http://sounds.bl.uk
  • A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A British Library Sounds a British Library digitalizált hanganyag gyűjteménye, mely 50.000 ingyenesen meghallgató (plusz 30.000 tételt csak a brit felsőoktatás hallgatói érhetnek el) felvételt és a hozzájuk tartozó dokumentációt tartalmazza. Tematikáját tekintve foglalkozik dialektusokkal, művészetekkel és irodalommal, klasszikus zenével, természeti zajokkal, populáris zenei műfajokkal, szájhagyomány útján terjedő történetekkel, rádió és hangrögzítés-történettel és világi zenével.
  • Létrehozás dátuma: 2004
  • Tulajdonos, fenntartó magába foglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: The British Library
  • Egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése, ha eltér és fellelhető): JISC (Joint Information Systems Committee)

Screenshots/képernyőmentések

Nyitólap:

British Library Sounds nyitólap

Keresési felület + tétellista:

British Library Sounds keresési felület

Tételadatok:

British Library Sounds tételadatok

Információszolgáltatás

Az oldal felső részében, a menüsávban található „About” rész egy rövid összefoglaló a teljes gyűjteményről és annak létrehozásáról. Emellett ezen fül alatt az oldal alsó szegmensében, az almenükben a metaadat-információkat, a szerzői jogi feltételeket és egy bővebb, linkekkel kiegészített leírást találhatunk a projekt kialakulásának menetéről.

Az „Audio tools” részlegben segítséget kaphatunk saját hangállományaink elkészítéséhez és lejátszásához. Itt elsőként ingyenesen elérhető lejátszó programokhoz, szerkesztő-szoftverhez, vizualizáló-és analizáló programokhoz, szövegfelolvasóhoz találunk elérhetőséget linkek formájában. A második szegmensben röviden pár DAW (Digital Audio Workstation) szoftvert ajánlanak, majd nagyon felületesen kitérnek a külső és belső audió interfészek használatának előnyeire.

A „Blog” menüpont egy külső hivatkozás a gyűjtemény saját blogjára. Itt a British Libary-ben tartott kiállításokról és a tematikához kapcsolódó bejegyzéseket láthatunk.

A „Case Studies” menüpontban a hanggyűjteményt felhasznált és a gyűjteményhez kapcsolódó esettanulmányokat találjuk – videó- és szövegformátumban.

A „Help” menüben általánosan felmerülő problémákra kapunk válaszokat.

Navigáció/struktúra/webdesign

A gyűjtemény domain nevében látható a tulajdonos kiléte (The British Library), de a könyvtár többi digitalizált gyűjteménye csak a The British Library oldaláról érhetőek el.

A gyűjtemény weboldala teljesen konvencionális: a nyitólapon a gyűjteményt a tematikai kategóriák szerint böngészhetjük – a kategóriák ráadásul itt képekkel is illusztráltak. A többi aloldalon mindezt megtehetjük a bal oldali, permanensen jelenlévő menüsoron keresztül is. Az alap keresőfelület a jobb oldali sávban helyezkedik el; itt beállíthatjuk, hogy a keresőmotor mely kategóriában keressen és megadhatjuk, hogy csak a mindenki által elérhető tételeket vizsgálja át. A kereső csak az angol ABC karaktereit támogatja, és nem ismeri a logikai operátorokat – a kereső további funkcióit később tervezik beépíteni.

A találati lista felépítése szintén könnyen használható: keresésünk eredményeit név, a kollekció, időtartam és készítésének ideje alapján is sorrendbe állíthatjuk. A megjelenített tételek száma is meghatározható: 10, 25 vagy 50 tételt jeleníthetünk meg egy oldalon, természetesen lapozásra is van lehetőség. A lista felett újfent megjelenik a kereső, így szükség esetén azonnal új keresést indíthatunk. Lehetőség van a címkékre is keresni: ebben az esetben a keresőmezőben a „címke: terminus” kontextusban kell megadnunk a kívánt kifejezést (pl. „tag:folk, „tag:classical” stb.). A keresésünk eredményeit azonnal meg is hallgathatjuk, erre a találati lista bal oszlopában elhelyezett „lejátszó-gombra” kell kattintanunk.

Miután kiválasztottuk a tételünket, a keresőfelület alatt megjelenhetnek az adott tételhez kapcsolódó egyéb tételek, megkönnyítve ezáltal a többtételes anyagok közötti navigációt. A tételeket a regisztráció után a saját lejátszási listánkhoz adhatjuk, de hozzáadhatjuk a kedvenceinkhez is. A tételekhez megjegyzések fűzhetőek, melyeket azonban el is tüntethetünk.

Kínált formátumok

Formátumonkénti keresésre nincs lehetőség, a feltöltött hanganyagok mesterfájl-formátuma a tömörítetlen .WAV (Waveform Audio File Format), melyet valószínűleg később konvertálnak át tömörített formátumba. Letöltésre elméletileg van lehetőség, de erre csak az angliai felsőoktatásban tanulóknak van lehetőségük. Ha az adott tételhez tartozik valamilyen vizuális anyag (borító, kép a hanghordozóról), azt .jpg formátumban bocsájtják a rendelkezésre, ezek viszont külön nem kereshetőek. A nyelv-és beszéd alapú kategóriákban általában megtalálható a lejegyzetelt hanganyag, ezeket .PDF formátumban tekinthetjük meg.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A tételenkénti adattartalom nem egységes, viszont vannak kötelezően megadandó adatcsoportok, ezek: típus, időtartam, azonosítási szám. A többi adatkategória jelenléte kategóriafüggő, ezek lehetnek: zeneszerző, előadó(k), felvétel készítésének helye, felvétel készítésének ideje, felvétel készítői, leírás, absztrakt.
A tételről készített metadat-rekord megtekinthető.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A gyűjtemény nem rendelkezik:

Hírlevéllel
RSS feed-el
Kommentelési lehetőséggel

A honlapon mindenkinek van lehetősége a regisztrálásra, melynek keretében lehetőséget kapnak a gyűjtemény részegységeinek címkézésére, leírásának bővítésére, saját lejátszási listájuk létrehozásához és kedvenceik bejelölésére.

Közösségimédia-kompatibilitás

A tételekhez kapcsolódik egyedi URL cím, ez meg is osztható, viszont egyéb lehetőségeket nem integráltak a rendszerükbe – a mára lassan megszokottá váló beágyazott parancsok hiányoznak.

A gyűjtemény nem rendelkezik saját Facebook-oldallal, viszont a fenntartó, a British Library rendelkezik sajáttal.
Készítette:
Papp Barnabás
informatikus könyvtáros hallgató (BA, 3. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése