keresés

2016. december 14., szerda

Forráselemzés a jászsági könyvtárak bloghoz


 A rendelkezésre álló információk egy-egy téma szempontjából más-más értékkel bírnak, eszerint csoportosíthatók a források elsődleges, (definíció)  másodlagos (definíció) és harmadlagos információforrások. Előbbi a legközvetlenebb, azaz első kézből származó információk, mindig a primer információk megszerzésére, és szolgáltatására kell kell törekedni. A mai információs társadalom korszakában  az információnak a legnagyobb értéke. Aki először kerül valamilyen tudás birtokába, az kerülhet előnyös pozícióba. De ha a múltba tekintünk vissza egy-egy történelmi esemény feltárásánál is a primer források felhasználásán van a hangsúly. Hiszen az a leghitelesebb. Így akárcsak egy dolgozat megírásánál, egy blog elkészítenél ugyanolyan fontos a primer források felkutatása és használata.


Első bejegyzéseimben meghatároztam a témát, körülhatároltam, hogy miről fog szólni a blogom. Majd a tartalomszolgáltatási rendszerben határoztam meg a helyét. Mivel a témám könyvtárak bemutatása, valamint azok működésével kapcsolatos információk ismertetése, esetlegesen statisztikák felállítása. Ehhez elsődleges, primer forrásokat tudok felhasználni, az intézmények honlapját. Minden információ fellelhető online, ami esetlegesen nem azokat személyes  megkereséssel, emailben vagy telefonon tudom megszerezi azok pláne primer forrásnak minősülnek. Ezeken felül a szaklapokban megjelent tudósítások, vagy olyan platformok ahol ahol a könyvtár tudósít magáról azok mind elsődleges forrásként értelmezhetők. A gyűjtőoldalak vagy például történetet feldolgozó művek melyek hivatkozásokat tartalmaznak másodlagos források. Akárcsak a további feldolgozások, fentebb említett forrásokra történő hivatkozások már akár harmadlagos forrás  értékkel bírhatnak. Ezeket a visszafejteni a hivatkozásokra rákeresve, az úgynevezett hólabda módszerrel visszafejthetők. Nem véletlenül ez a leggyakoribb kutatási módszer, ezért léteznek a bibliográfiai kiadványok illetve adatbázisok.

Alapvetően tehát elsődleges információk szolgáltatását valósítom meg, egyrészt mert nyilván azok forrásértéke a legnagyobb, valamint ezt a téma maximálisan lehetővé  is teszi, találati arányokban is ezeknek a száma magas. Ezáltal saját blogom már egy másodlagos tartalomszolgáltatás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése