keresés

2016. december 20., kedd

Google Books

Alapadatok
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://books.google.hu/
  • A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A Partnerprogram és a Könyvtári projekt résztvevőinek köszönhetően a világ minden tájáról, szinte minden korból és témából találhatóak könyvek a Google Books-on. Az viszont már dokumentumfüggő, hogy ezeket meg is lehet-e nézni, esetleg letölteni, vagy sem.
  • Létrehozás dátuma: ötlet ~ 1996, projekt elindítás ~ 2002, oldal indulás (Google Print) ~ 2004, Google Books ~ 2005,
  • Tulajdonos, fenntartó: Google

Schreenshoots/Képernyő felvételek

Az alap kereső felület + Saját könyvtár elérése:

Google Books nyitólapja

  
Találati lista + Speciális keresés elérése (2016 december):

Google Books találati lista

 Speciális keresés:

Egy találat megtekintése:

Google Books találat

 Könyv Információs lap (eleje):

Google Books Információk

Mobilos dolgok (Alkalmazás + Play Store könyves része):


Mobilos alkalmazásMobilos alkalmazás

Információszolgáltatás

A Google Books mind kereső, mind információs felülete elérhető magyarra fordítva is, azonban a Google Books „A Google Könyvkeresésről” nevű oldalát meglehetősen bonyolult és rafinált dolog megtalálni. Legalábbis számomra az volt. Az egyik és talán legegyszerűbb mód, hogy behozzuk a könyvkereső főoldalát, mely tulajdonképpen nem sokban különbözik a Google kereső alapoldalától, majd az alsó, sötétebb szürke sávban, jobb oldalt, a legszélén találhatunk egy „Névjegy” fület, melynek köszönhetően eljutunk a fentebb említett oldalra. Aki azonban elsőre nem olyan szemfüles, hogy ezt kiszúrja, az még egy módon elérheti az információs oldalt. Elég rákeresnie egy bármilyen könyvre, majd rámennie arra és letekernie a legaljára, ott egy linkekkel ellátott alsó sávot találunk, ahol a „A(z) Google Könyvek névjegye” fülre kattintva szintén az információs lapnál találjuk magunkat.

Azonban annak ellenére, hogy szerintem ez a lap jól el van rejtve a szolgáltatásban rendkívül jó a felépítése, szinte az összes fontos dologra kitér, amit egy átlagos felhasználó tudni szeretne. A vízszintesen elhelyezkedő, három pontot magába foglaló menüben találhatunk egy „Történet” fület, mely mint a cím mutatja az oldal történetét hivatott bemutatni, ezt meg is teszi, évekre lebontva. Illetve e mellett található itt még egy „Tények és téveszmék”, melyben az oldal szerkesztői olyan tényeket cáfolnak meg, melyet az átlagfelhasználók valószínűleg a mai napig igaznak gondolnak. Ilyen például közvetlen az első tévhit, amit megcáfolnak, mely szerint a Google Books   ingyen lehetővé teszi a világ bármely könyvének letöltését. Ezen a három menüpontot tartalmazó vízszintes listán kívül találunk egy baloldali, függőlegeset is, mely három részre van osztva.
Az első - A Google Könyvkeresőről - egy tulajdonképpen rövid áttekintő és kedvcsináló rész, ugyanis ez tartalmazza a nyitólapot, amire automatikusan jutunk. Ezen kívül felhasználók és kiadók véleményeit olvashatjuk el a szolgáltatásról, utolsó pontként pedig minden oldal kötelező elemét, a súgót tekinthetjük meg. Az ez után következő két csoport a Partnerprogram és a Könyvtárprojekt. Ez a két program biztosítja tulajdonképpen a Google Books által szolgáltatott könyvek nagy részét, ezekről részletesebb leírást, csatlakozási lehetőséges és hasonló érdekes információkat a témák alatt lévő linkeken érhetjük el. Ami számunkra, mint könyvtárosok számára érdekes lehet, hogy a fül alatt megtekinthetjük, hogy mely könyvtárak bocsájtják digitális állományuk egy részét, vagy egészét a Google Books használatára. (Talán nem nagy meglepetés, de ezek nagy része amerikai, érdekesség azonban, hogy ezek nem no name kis könyvtárak, hanem többségében nagyobb, ismert intézmények.)

Navigáció/struktúra/webdesign

Az alap URL-re kattintva egy, a klasszikus google keresővel teljesen megegyező lapon találjuk magunkat. Az egyedüli dolog, ami arról árulkodik, hogy jó helyen vagyunk a books - magyarul könyvek - felírat a logo alatt. A kereső mező és az egész megszokott google-dizájn egyszerű, a kezdéseknél semmi trükköt nem rejt magában.

A kereső mezőbe bármit írhatunk, hiszen nem feltétlen címre vagy szerzőre keresünk rá azonnal, a google keresési struktúráját figyelmembe véve minden találatot kidob a kereső, amiben az adott szó szerepel, mind ezt úgy rendezve, hogy a legkeresettebb legyen legelöl. Hiszen ez tulajdonképpen egy tárgyszavas keresésnek felel meg. Érdekes dolog azonban, hogy nem határolódik el teljesen az átlagos keresőtől, ugyanis egy szerző pl. Mikszáth családnevét beírva az első találatnak a szerző wikipédia lapját hozza be - mint olyan lapot, ami érdekelheti a felhasználót -, csak utána kezdi el felsorolni az adatbázisban található dokumentumokat.

Szerencsére azonban van lehetőségünk szűkítésre, specifikusabb keresésre, ezt pedig kétféle módon tehetjük meg. Az első, az általános Google keresőből jól ismert, felső sávban elhelyezkedő „Eszközök”-et, mely - 2016 novemberéhez számítva - alig egy hónapja „Keresőeszközök” néven futott. Ennek segítségével beállíthatjuk, hogy az egész interneten keressen-e, vagy csak magyar könyveket kívánunk látni, megadhatjuk, hogy legyen-e előnézet, vagy teljesen ingyenesen olvasható legyen-e a dokumentum (avagy mind a kettő), kereshetünk típusra (könyv vagy magazin), megjelenési századra illetve referenciára.

A másikféle keresés pedig a „Speciális keresés”, melynek elérése trükkös - mint oly sok minden a Google Books-ban -, jobb oldalt kell rámennünk a csavarra - ami, csak akkor jelenik meg, ha be vagyunk jelentkezve a Google fiókunkba. Legalábbis így volt 2016 novemberéig, ugyanis decemberben egy frissítésnek köszönhetően az elérés módja megváltozott. Most az „Eszközök” fül mellett helyezkedik el egy „Beállítások” fül arra rákattintva hozza ki azokat a lehetőségeket, amik korábban a fogaskerék ikonnal voltak elérhetőek.

Mindenesetre ennek a lépésnek köszönhetően egy egyszerű, dizájnmentes, mégis jól átlátható kereső felületre navigálja a felhasználót. Ez a felület már olyan, mint egy hagyományos, bármilyen kereső felület, hiszen kereshetünk íróra, címre, kiadóra, megjelenési dátumra, ISSN-re és ISBN-re, valamint különféle, a keresést pontosabbá tevő beállításokat eszközölhetünk. Ezeket a kereső első négy sorában találjuk, itt azt adhatjuk meg, hogy egy általunk választott kifejezés illetve szavakat tartalmazza-e a találat, avagy sem, ha tartalmazza, akkor legyen-e egymás mellett avagy sem. Ezen kívül kiválaszthatjuk a keresett dokumentum nyelvét, típusát, illetve azt, hogy teljes könyv legyen, előnézet, csak adatlap, avagy bármelyik. A speciális keresés által kapott találatok sorrendjében azonban logikát nem találtam, se nem megjelenési, se nem ABC sorrendben dobja ki a találatokat, így arra a következtetésre jutottam, hogy itt is érvényesül az, hogy a legkeresettebb a legelső, és ilyen sorrendben haladunk egyre lejjebb.

A találatokat viszont minden esetben egy miniatűr bortóval, vagy annak hiányában címlappal jeleníti meg, mellette a szerző neve és a kiadási év található, mind ezek fölött, pedig a mű címe. A művet mind a képre, mind a címre való kattintással el lehet érni

A Google bookson három féle nézetet különböztethetünk meg. Van teljes nézet, mely lehetővé teszi számunkra, hogy a teljes dokumentumot elolvashassuk, avagy letölthessük. Van korlátozott előnézet, mely a dokumentum néhány oldalához enged hozzáférést a szerző vagy a kiadó engedélyével. A harmadik nézet pedig a töredék nézet. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy katalógus kártya, az alapvető információkat mutatja meg a dokumentumról.

Utoljára, de nem utolsó sorban pedig szeretnék szót ejteni a vásárlás funkcióról, mely korlátozott előnézettel, illetve töredéknézettel rendelkező könyvek nagy részénél ajánlj fel a rendszer, ha partner könyvesboltjainak valamelyikében - pl: Libri, Alexandra - megtalálható a dokumentum.

Kínált formátumok:
  • Epub
  • PDF
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

A keresőfelületen megjelent könyvre rákattintva a korábban emlegetett elérhető nézettől függően két féle felületet kaphatunk. Az egyik maga a digitalizált dokumentum egy része, vagy éppen egésze, ez nézet és szerzői jog függő. A másik pedig a töredéknézet, amikor csak a könyv információit tartalmazó részt kapjuk meg (Ez utóbbit az Információk erről a könyvről fül alatt tekinthetjük meg a nem jogvédett könyvek esetében.)

Az információs rész felépítése a következő. Először egy rövid leírást találunk a könyvről, feltüntetve annak borítójával, vagy annak hiányában címlapjával. A kép mellett megtalálhatjuk a szerző - és ha van a fordító - nevét, a kiadás évszámát és az adott dokumentum oldalszámát. Ez alatt mások által írt ismertetőket olvashatunk - ha vannak, azonban jómagam a megnézettek között egy olyat sem találtam, ahol lenne -, ez alatt pedig egy sávban hasonló könyveket ajánl nekünk az oldal. Majdnem utolsó funkcióként kapunk meg egy „Gyakori szavak és kifejezések” opciót is, ahol különböző, linkesített kulcsszavak vannak felsorolva, melyek alapján hasonló témájú, vagy kapcsolódó dokumentumokra lehet rákeresni. Végül pedig, de koránt sem utolsó sorban eljutunk a számunkra, talán legfontosabb részig, mely Bibliográfiai információk néven fut. Ez tartalmazza a dokumentum fontosabb adatait, többek között azt, hogy hol található, illetve mikor digitalizálták. Az információk mellett, a tételhez kapcsolódik egy QR-kód is, melyet leolvasva (valószínűleg) a példány adatit és egy hozzá vezető linket kapunk.

Illetve az egész információs rész legalján találhatunk egy „Idézet exportálása” lehetőséget, melynél háromféle formátumban tölthetünk le. BiBText, EndNote, RefMan. Ezekhez azonban különleges programra van szükség, ugyanis nekem itthon nem nyitotta meg egyiket szem a számítógép.

Példa a Bibliográfiai információkra:
  • Cím: Hamlet, dán királyfi
    109-112. kötet/Magyar Könyvtár : Iskolai kiadások sorozata
    Magyar könyvtár
    3. kötet/William Shakespeare drámai
  • Szerző: William Shakespeare
  • Munkatárs: János Arany
  • Kiadó: Book and Walk Kft, 1974
  • ISBN: 9633780071, 978963378007
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
  • Hírlevél feliratkozás: Nincs
  • RSS feed: Nincs
  • Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: Google profillal elérthető, tehát van
  • Testreszabhatóság: Van (Saját könyvtár, Mobil applikáció)
  • Kommentelési lehetőség: van
  • Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten (pl. cimkézés, infó-hozzáadás, leírás bővítés): Nincs
Közösségimédia-kompatibilitás
  • A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t (megosztható tételt, tétel-oldalt)? Csak azoknál, amiknél van elérhető pdf vagy epub formátum.
  • Segítik-e a megosztást beágyazott? Nem
  • Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala? Nincs
  • Van-e a magábafoglaló intézménynek Facebook oldala? Nincs
+ szempont:

Karakterfelismertetett-e a szöveg (OCR): Igen, bár kijelölni nem mindig lehet, csak az oldalsávban bírni a keresett szót, amire kidobja az oldalakat, ahol van találat.

+ Saját könyvtár, Mobil applikáció bővebben

Ez a két, funkció illetve szolgáltatás olyan része a google könyveknek, melyről úgy éreztem, hogy mindenféleképpen ejtenem kell pár szót, azonban nem igen illet egyik pontba sem, így úgy gondoltam, hogy itt ejtek róluk pár szót. Kezdeném a saját könyvtárral - melyet a főoldalról érhetünk el, követlen a kereső mező alatt érhető el - mely tulajdonképpen a többi digitális gyűjteményt nézve a könyvespolc megfelelője, itt azonban nem csak azokat a könyveket, illetve dokumentumokat tekinthetjük meg, melyeket ide tettünk, hanem kategóriákra bontva tulajdonképpen, mindent, amit egyszer megnéztünk. Az első pont a „Saját könyvek a Google Play-en”, mely azokat a dokumentumokat mutatja, amiket a Google Play szolgáltatással, arra az applikációra töltöttünk le, melyről lentebb lesz szó. Ez alatt a „Megvásárolt” könyvek helyezkednek el, itt azokat a dokumentumokat találhatjuk, amiket a Google Books alkalmazás segítségével vásároltunk meg. Ez végül is jó, mert így bármilyen eszközről elérhető lesz számunkra.  Ez a két tartalom Privát, így csak a felhasználó láthatja őket.  Ezt követi az „Ismertetett” könyvek listája, melynél azokat a dokumentumokat tekinthetjük meg, melyekhez írtunk valamilyen ismertetőt, hozzászólást. Ez a tartalom nyilvános. Az ezt követő két csoport nagyon hasonló, hiszen a „Böngészési előzmények”-et és „Nemrégiben megtekintett” könyveket láthatjuk itt. Mind a két funkció privát. Ezek után pedig négy nyilvános funkció következik még: „Kedvencek”, „Elolvasott” „Jelenleg olvasott” és „Elolvasandó”. Úgy érzem, hogy ezeket nem kell részleteznem. Az utolsó és egyben privát funkció pedig az „Ajánlott könyvek”, ahol ugye a potenciális olvasmányok jelennek meg, amiket a fentiek alapján ajánl a Google.

A mobil applikáció ennyire nem trükkös, ott csak három lehetőség közül lehet választani „Az összes könyv”, „Minták” - ezek a korlátozottan elérhető könyvek - és „Sorozat”. Ez az alkalmazás pedig tulajdonképpen arra való, hogy a Play Store-ból ingyenesen letöltött/megvett könyveket elérhessük rajta.

Készítette: 
Tóth Fruzsina
informatikus könyvtáros hallgató (BA, 3. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése