keresés

2016. december 13., kedd

Webcomicok és információforrások

Következő bejegyzésemben az információforrások típusait világítom meg a témám szempontjából.

Milyen információforrások léteznek?

Az elsődleges információforrások az eredeti információ közlői, legautentikusabban és pontosabban értelemszerűen ők képesek tájékoztatni arról a témáról, dologról, amiben épp keresünk. Így például, ha egy adott webcomicot keresünk, akkor érdemes az alkotót felkutatni (mondjuk ha a The Awkward Yeti képregényre vagyunk kíváncsiak, akár Twitteren is elérhetjük a Nick Selukot, a szerzőt).
Emellett tájékozódhatunk még kiadott könyvekből (pl. Sarah Andersen könyve még magyarul is elérhető), de ezek általában egy szerző gyűjteményes kötetei, angolul sem jelenik meg túl sok, magyarul meg még kevesebb. Magyar szerzők nagyon ritkán jutnak el könyvkiadásig, de van remény: Merényi Dániel Napirajza már a hatodik kötet kiadásáig is eljutott. Ezek viszont csak "a nyers valóság", nincs egyéb kiegészítő információ a művekről (mióta tart, mi a téma, van-e előzmény, folytatás, stb.), és ritkán vesz úgy az ember webcomic-kiadást, hogy előtte ne találkozott volna már vele valamilyen formában az interneten.


Minden további (másodlagos, harmadlagos stb.) információforrás egyre inkább eltávolodik az elsődlegestől, s ezek általában szintúgy a gyűjtésre koncentrálnak, ahogy például a Webcomics.com. Ezek viszont nem tájékoztatnak elég kimerítően a képregényekről és az alkotókról: egymondatos leírást, tageket és egy linket kapunk, tehát esélyünk sincs előítéletet kialakítani (akár pozitívat, akár negatívat) az alkotásokról.


Hol foglal helyet a blog?

Blogom alapvetően egyfajta gyűjteménye a nyugati webcomic-kultúrának, főképp az alapján, hogy a magyarok mit olvasnak. Bár a magyarul írt, tehát magyaroknak szánt blog főképp a magyarok véleményén alapszik, s így magyar szerzők művei is bekerülnek a gyűjteménybe, emellett azért igyekszem újat, eddig kevésbé ismertet is bemutatni.

Elsődleges információk maguk a képregények, az ezekhez való hozzáférés gyakorlatilag platformfüggetlen. Persze lényeges, hogy lehetőleg olyan portálról juthassak hozzájuk, ahová az alkotó tölti fel őket (saját blog, saját Tumblr, esetleg Patreon vagy Tapastic), és így a művek teljes integritásukban elemezhetőek. Azáltal lesz más, mint az eddigiek (azon kívül, hogy magyar), hogy jóval több adatot és információt próbálok majd szolgáltatni a művekről, kedvcsináló képekkel, illetve magyar vonatkozással is (mindezt magyarra fordított comicokkal). Ezáltal lesz a blog másodlagos információforrás.

De emellett tájékozódom olyan honlapokról is, melyek alapból szekunderként működnek (mint amilyen a Buzzfeed), így keveredik a másodlagos- és a harmadlagos információ a platformon.

Sajnos sokszor találkozom azzal is, hogy a szerző tudta nélkül, rosszabbik esetben a vízjelét is eltávolítva töltik fel műveiket ilyen-olyan helyekre, pedig attól még, hogy a neten van, az nem közkincs, s ezeket a "parazita-honlapokat" nem is merném egyáltalán információforrásnak nevezni (ez olyan lenne, mintha egy lopott könyvkupacot titulálnék könyvtárnak).

Az egyes tartalmak kifejtésére nagyobb hangsúly tevődik, mint a teljesség igényére, hisz utóbbi kapcsán már jöttek létre tartalomszolgáltatók. Így viszont a kimerítőbb leírás áll fókuszpontban, a bemutatás és a kedvcsinálás másodlagos forrásaként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése