keresés

2016. december 28., szerda

Donalyn Miller - Colby Sharp : Nerdy: az életért

Nerdy for life by Donalyn Miller and Colby Sharp

A Nerdy Könyvklub már a "hashtag" vagy a "blog" megjelenése előtt létezett. A cikk egyik szerzője tette az első bejegyzést "Nerdy-tagság egy életen át"címmel. (A cikk szerzői: Donalyn Miller, texasi tanár és író, többek között a Könyv-suttogó című könyv szerzője. Colby Sharp harmadik osztályos diákokat tanít a Michigan-i Parma-ban, Ő alapította a Nerdy Tábort.)
Habár imádnak olvasni, természetes szükségletük, hogy meg is vitassák az olvasmányaikat. Erre született a Nerdy Könyvklub blogja.
Átbeszélték a gyermekirodalom tárgykörében született könyveket, nemcsak mint művészeti formát, hanem mint egyfajta szellemi táplálékot, amely egyaránt segíti a gyermekek és fiatal felnőttek szellemi és érzelmi fejlődését. A bloggerek között vannak irodalmárok, írók, tanárok, szülők. Egy a közös bennük: rengeteg gyermek, ifjúsági és felnőtteknek szóló irodalmat olvasnak és megvitatják azokat, valamint összeköti őket a gyermekirodalom iránti egész életen át tartó szeretet.
Ketten közülük "találkoztak" a twitter-en 2011 nyarán, mikor is Colby csatlakozott Donalyn twitter oldalán a #bookaday reading challenge-hez. Csetelni kezdtek kedvenc olvasmányaikról, megosztották egymással olvasmányaikról szóló kutatásaikat, az oktatás során szerzett tapasztalataikat, tippeket, hogy hogyan folytassák a gyerekek az olvasást, és könyveket ajánlottak egymásnak és másoknak.
Közben sokan csatlakoztak hozzájuk, használva a #nerdybookclub hashtag-et.
Személyesen először 2011-ben találkoztak egy tanároknak tartott konferencián, Chicago-ban. A konferencia előtt megvitatták a gyerekkönyvek díjazásának problematikáját, hogy mennyire keveset figyelnek a gyermekek és a gyerekkönyveket olvasó felnőttek véleményére, a díjak odaítélésében. Egyetértettek abban, hogy nem minden díjnyertes gyermekkönyvre kíváncsiak a gyerekek, azért a díjazott könyvek nagy része megérdemelten nyert, és hogy egyre nehezebb a gyerekeket olvasásra csábítani. Abban is egyetértettek, hogy sok, nem díjnyertes könyv tűnik el évente, és hogy a szülők híján vannak azoknak a forrásoknak, ahonnan tájékozódhatnának az igényes gyermekkönyvek felől.
A konferencia után folytatódott a diskurzus, majd megvásárolták a nerdybookclub.com domain nevet, terveztek egy weboldalt, létrehoztak egy SurveyMonkey felmérést, jelöléseket gyűjtöttek az első Nerdy Könyvklub díjhoz.

A blog és a díjazás azóta tovább fejlődött, azóta is működik. Több mint 6000 tagot számlál, nagyon sok ember keresi a pozitív, segítő, kollegiális hozzáállást, és azokat a közösségeket, amelyek szeretik a jó gyermekkönyveket. Hitvallásuk szerint: "Minden olvasó értéket közvetít a közösségünknek." Önkéntesek segítségével válaszolnak az üzenetekre, mivel a világ minden tájáról több mint 800 ember látogatja a honlapot.

Ma a Nerdy Könyvklubnak 50 000 előfizetője van, alapítottak egy CafePress áruházat. Megalapítottak és azóta is házigazdái a Michigani Parmaban egy olvasással és írással foglalkozó gyermektábornak, melyre minden évben júliusban kerül sor.

In.: Horn Book Magazine. May/Jun 2016, Vol. 92 Issue 3, p60-63. 4p.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése