keresés

2016. december 20., kedd

Hill Museum & Manuscript Library

Alapadatok a gyűjteményről
  • Megnevezés: Hill Museum & Manuscript Library
  • A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.hmml.org/
  • A gyűjtemény definitív, rövid leírása: Elektronikus dokumentumokat szolgáltat, melyeket (regisztráció után) ingyenesen lehet online formában olvasni.
  • Létrehozás dátuma: 1965
  • Tulajdonos, fenntartó intézmény megnevezése: Saint John's Abbey and University
  • A vHMML az online olvasótermében ad a regisztrált felhasználóknak hozzáférést a fotografált kézirat archívumokhoz illetve reprezentatív mintát a sokszínű mikrofilm és digitális forrásokból a világ minden tájáról, beleértve a képeket az európai, afrikai, közel-keleti és Indiai területekről, a kiemelt kéziratokat Irakból és a híres kéziratokat Timbuktuból és Maliból.

Screenshots/ képernyőképek

A gyűjtemény nyitólapja:
Keresési felület:
Tételek listázása:
Tétel+adatok:

Információszolgáltatás

A nyitólapon legfelül vannak listázva a menüpontok: a HMML munkássága, vHMML, gyűjteményeik, kutatások, támogatás, és magáról a szervezetről is kaphatunk egy kis információt az About us fül alatt. Ugyanitt még a gyakori kérdéseket is megtaláljuk, illetve az országok listáját, ahol a HMML valaha dolgozott.

Navigáció/struktúra/webdesign, Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A nyitóoldalon picit lejjebb görgetve találjuk meg a virtuális gyűjtemény keresőfelületét, ahol különböző kritériumok szerint tudunk keresni a dokumentumokra. Ilyen a kulcsszó, név, cím, nyelv, dokumentumtípus. A találati listát tudjuk módosítani, konkrétan, hogy hány tételt listázzon ki (10, 25, 50). A kiválasztott dokumentumunkból is könnyen vissza tudunk jutni a találatokhoz a <--results-gombbal. Ha kiválasztottuk a keresett könyvet/kéziratot az első fülnél az átfogó adatokat mutatja pl: ország, város, raktár, aktuális állapot, hossz, nyelv, műfaj, HMML katalógus szám, link, formátum, hozzáférés minősége, jogok. A következő füleken a tartalmi összefoglalóhoz jutunk, és megjegyzéseket is olvashatunk a rekordról. A megnyitott tétel mellet eldönthetjük, hogy kép vagy könyv formában szeretnénk nézegetni, tudjuk nagyítani, forgatni és navigálni is.

Kínált formátumok

Az oldalon ki tudjuk választani, hogy digitális formában vagy mikrofilmként szeretnénk megtekinteni a kért dokumentumot. Letöltésre sajnos nincs lehetőségünk.
Egy digitalizált dokumentum oldalai
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
  • Hírlevél: A honlap alján van lehetősünk regisztrálni az ingyenes hírlevelükre Rss feed: Nincsen
  • Regisztrálási lehetőség: van
  • Testreszabhatóság: Mobilon is elérhető, arra szabott formátumban
  • Kommentelési lehetőség: Nincs
Közösségimédia-kompatibilitás

A tételek mellett sajnos nincs lehetőség megosztásra gyorsparanccsal, ám közvetlen linkeken keresztül eljuthatunk a twitter, és facebook oldalukra is.
Minden tételnek van saját URL-je, de lementeni nem tudjuk őket.
Facebook oldalukat (https://www.facebook.com/visitHMML) 1900 ember lájkolja, posztjaik viszonylag sűrűn (kb naponta) jelennek meg. Twitter oldalukat 450 felhasználó követi. (https://twitter.com/visithmml)

Készítette:
Gallusz Alexandra
informatikus könyvtáros (2. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése