keresés

2023. május 1., hétfő

„Könyves Liliput”: Miniatűr könyvek a hazai könyvtárakban


Az emberekben már évszázadokkal ezelőtt is élt a vágy, hogy egyedit, különlegeset alkossanak, hogy valamiből elkészítsék példának okáért a legnagyobbat vagy a legkisebbet. Nem maradhattak ki e versenyből a korabeli mesteremberek, köztük a nyomdászok sem. Ők is versenyre keltek egymással, hogy ki tud minél kisebb méretű nyomtatott könyvet készíteni, mert a parányított könyvek előállításával mesterségbeli tudásukat, sőt, szaktudásuk legjavát kívánták bizonyítani.

Való igaz, hogy napjainkban szinte már csak kivételes esetekben készítenek minikönyveket, azonban a ma emberében is él még a kíváncsiság a liliputi könyvek iránt. Hazánk számos könyvtárában őriznek több száz (néhol több ezer) "kötetnyi" miniatűr könyvet magába foglaló gyűjteményt, így ha valaki a könyvmíves mesterség eme kuriózumaiban szeretne gyönyörködni, több könyvtárban is megteheti. Ezek a bibliotékák természetesen honlapjukon külön oldalon ismertetik a birtokukban fellelhető minikönyves gyűjteményüket.
Pici könyvek a pici könyvtárban...


Országos Széchenyi Könyvtár: Bolgár Imre minikönyvgyűjteménye


Nemzeti könyvtárunk állandó kiállításon mutatja be a Budavári Palota F épületének VII. emeleti katalógusterében az 1988-ban elhunyt Bolgár Imre, a Zrínyi Nyomda nyugalmazott vezérigazgatója mintegy 1200 darabot számláló gyűjteményét. A minikönyv-kollekció a gyűjtő családjának nagylelkű felajánlása révén került az OSZK tulajdonába. Az adományozás feltétele az volt, hogy a gyűjteményből állandó kiállítás létesüljön, emléket állítva az Örökhagyónak.
https://www.oszk.hu/allando/bolgar-imre-minikonyvgyujtemenye

Minikönyvek a nemzeti könyvtárból

Bródy Sándor Megyei Könyvtár: Helyismereti Gyűjtemény – özvegy Schmidt Rezsőné hagyatéka


Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár több mint 100 darabos minikönyv gyűjteményében, mely a helyismereti gyűjtemény Kálnoky-termében vehető szemügyre, néhány kivételes ritkaságot is láthatunk. Ilyenek például a porcelánbetétes kötésű Hollóháza című kötet, vagy az 1984-es szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokságra kiadott könyvecskék. A Schmidt Rezsőné által adományozott gyűjtemény tematikáját tekintve széles a repertoár (politika, gazdaság, turizmus, nyomdászat, világ- és magyar irodalom), de számos Heves megyéhez köthető kiadvány is szerepel a kollekcióban.
https://brody.iif.hu/node/40177

Ízelítő özv. Schmidt Rezsőné hagyatékából

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár


A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár több mint 800 darabot kitevő miniatűr könyvgyűjteményében egészen apró remekművek is találhatók. A kollekció két legkisebb példánya „A transzformátor – Déri, Bláthy, Zipernowsky” és az „Eötvös Loránd” című, 2,4 x 1,4 cm-es, gyűszűnyi könyvecskék, melyeket a Fővárosi Nyomdaipari Vállalat 1983-ban jelentetett meg. A könyvtár minikönyv-gyűjteménye a második emeleti Helyismereti részlegben, azon belül a Régi Könyvek Tárában található. Kutatás céljából a kis könyveket helyben lehet olvasgatni – nagyítóüveg használata célszerű.
https://www.rfmlib.hu/hu/content/kicsi-szep-ritkasag-mi

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár apró kincsei

Az említett minikönyv gyűjtemények az adott intézményben feldolgozásra kerültek, a könyvtár katalógusában megtalálhatók, külön adatbázis azonban nem készült adataikból.

Jókai Mór Városi Könyvtár: Tari József gyűjteménye


2020-ban egy új és ritka állományrésszel gyarapodott a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár, a városi bibliotékába került ugyanis Tari József közel 5700 darabos minikönyv gyűjteménye. Így jelenleg a dunántúli település büszkélkedhet hazánk legnagyobb, mintegy 6000 kötetes minikönyvtárával, melyet egy külön teremben, vitrinekben kiállítva bárki megcsodálhat.

Tari József a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban, a gyűjteményéből kialakított minikönyvtárban (Fotó: https://papaimediacentrum.hu/az-orszag-legnagyobb-minikonyv-gyujtemenye-a-papai-varosi-konyvtarban-lathato/)

A minikönyvtár állománya egyedülálló módon kereshető formátumban is megtalálható a könyvtár honlapján (www.jmvk.papa.hu oldalon), az adatbázisok menüpont alatt:


Az adatbázis a minikönyv bibliográfiai adatain kívül a beszkennelt borító képét is tartalmazza:



Bányászmúlt: Magyarország első virtuális bányászati múzeuma


Minikönyvekből kialakított digitális gyűjtemény a Bányászmúlt című oldalon is található. A honlap egy magánkezdeményezés, és Mednyánszky Miklós okleveles bánya- és geotechnikai mérnök, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat bányafelügyeleti főmérnöke munkáját dicséri. A Könyvek a mellényzsebben menüpontban néhány tucat, a bányászmúlttal kapcsolatos érdekesebb és fontosabb minikönyvet mutat be az oldal. Az egyes címekre rákattintva az adott kötet adatai olvashatók:


Minikönyv gyűjtők klubja


A téma iránt érdeklődőknek van egy privát facebook csoportja, mely a minikönyvgyűjtők számára gyűjt érdekes információkat, biztosít találkozási és vásárlási lehetőséget. A 8 éve alapított csoportnak jelenleg 299 tagja van.
https://www.facebook.com/groups/minikonyv/?locale=hu_HU



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése