keresés

2022. március 9., szerda

OSZK - Régi Ritka Metszetgyűjtemény 1.

Facebook oldal témája

Az Országos Széchényi Könyvtár (továbbiakban OSZK) Régi Ritka weoldalának facebook oldalára vezetném be az olvasókat. A Régi Nyomtatványok Tára egy folyamatosan bővülő digitális tartalomszolgáltatás, mely az intézmény által őrzött legkorábbi nyomtatványokhoz biztosít szabad hozzáférést.
Magyarország leggazdagabb régi könyves kollekciójából elsőként gróf Apponyi Sándor jelentős történeti forrásértékkel bíró metszetgyűjteményének mintegy ezer darabját digitalizálják virtuális közkinccsé, hogy így mindenki számára elérhető legyen kutatási engedély nélkül is.

Miért volna érdemes foglalkozni vele?

Magyarországon a könyvtárak és a különgyűjtemények nem kapnak akkora média és közösség figyelmet, melyet megérdemelnének. Manapság a legtöbb embert az interneten keresztül lehet csak elérni és felkelteni az érdeklődésüket. A Facebook oldal által lehetőség nyílna mindig egy aktuális ünnep, esemény vagy megemlékezés keretében posztolni egy-egy metszetről és annak történetéről röviden. Természetesen nem kell minden posztnak komoly tartalom köré épülnie. Lehetne „mókás” téma köré is vezetni az olvasókat pl. vicces bajuszok, különleges térképek vagy morcos arcok. A lényeg a Régi Ritka metszetgyűjteménynek a híresztelése lenne. 

Célközönség

Az impozáns képek így nem csak a szakmailag érdekelt emberekhez jutna el, hanem az egyszerű átlagemberhez is. Lehetőség lenne a fiatalabb generáció elérésére is pl. irodalom vagy történelem, esetleg földrajz órán is bemutathatnák a tanárok a különlegesebb téma köré épült bejegyzéseket a diákoknak. Éppen ezért lenne fontos egy átfogó érdeklődésű Facebook oldal vezetése.

Külalak

Rövid bejegyzés, de annál inkább figyelemfelkeltőbb pl. kevés szöveg, de az is jól elrendezve és az egész központjában a metszet állna. Természeten lehetne egy kiegészítő részt is a bejegyzéshez fűzni, ha valakit esetleg jobban érdekelne egyes metszeteknek az eredete vagy háttértörténet, esetleg jelenlegi sorsa. 

Hosszútávú lehetőségek

A Metszet Tár Facebook oldalán posztolt metszetekre akár még kiállítást is lehetne építeni a jövőben az OSZK-ban, mely a bejegyzések olvasóinak érdeklődését elégítené ki. A kutatóknak lehetősége lenne az OSZK elérésére és a meglévő metszetek kutatására, hiszen nem mindenki tudhatja, hogy milyen kincseket rejt az intézmény.


Képek forrása: OSZK Régi Ritka weboldala


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése