keresés

2022. március 26., szombat

Japán bestiárium 2.

Oni
forrás: maxpixel
A Japán bestiárium(JB) elnevezésű projekt előkészítésének következő lépéseként olyan, már meglévő oldalakat kerestem, ahol információkat lehet szerezni a japán szellemvilág lényeiről ingyenesen, regisztráció nélkül.
A bejegyzésben kiemelten bemutatok, és három egyszerű szempont szerint elemzek néhány ilyen oldalt. Természetesen ennél sokkal több van, hisz nagyon sokan érdeklődnek Japán iránt. Különösen angol nyelven számtalan wiki alapú enciklopédia érhető el a témában, mélyebb keresés után pedig további ingyenesen elérhető, digitalizált monográfiákat is lehet találni. Mivel a feladatnak nem tárgya egy részletes online linkgyűjtemény összeállítása, ezért az egyes példák kiválasztásakor igyekeztem "tipikus" oldalakat, megoldásokat bemutatni.

Kaibutsu Ehon (1885) - Nabeta Gyokuei festő illusztrálta bestiárium (japán)
Mi ez: Ez az egyik forrása a japán lények megjelenésének, a könyv közkincsként ingyenesen, lapozhatóan elérhető.
Mitől jó: Különleges, eredeti  - egységes stílusú - illusztrációk, japán kalligráfia megjelenése.
Miben más a JB: A blog magyar nyelven érhető el, részletes leírások találhatóak a lényekről, bővebben mutatja be őket és megjelenéüket.

Hyakumonogatari Kaidankai - japán szellem történetek fordításai (angol)
Mi ez: Az oldalon különös, furcsa és megmagyarázhatatlan jelenségekről és szellemekről szóló japán történeteket fordítanak angolra. Valamint ezekhez kapcsolódó egyéb érdekességek, megjelenésüknek eredete, irodalmban való megjelenésük.  
Mitől jó: Elhozza egy szélesebb közönségnek azokat a történeteket, amelyekben a japán folklór lényei megjelennek. Ezen túl ír a forrásokról is. Igen részletes és könnyen olvasható.
Miben más a JB: A blog magyar nyelven ír ezekről a lényekről. Azok a történetek, amelyek más nem tartoznak szerzői jog alá megjelenhetnek itt is. A történetekből megismert lényeknek mintegy enciklopédiája az oldal.
 
Mythus - példák a lények művészeti megjelenéseivel együtt (angol)
Youkai Wiki - japán lények online enciklopédiája (angol)
Mik ezek: Wiki alapú enciklopédikus oldalak részletes leírásokkal a lényekről. Tartalmazzák a modern kor művészeti alkotásaiban való megjelenésüket is.
Mitől jó: Könnyen olvasható, részletes, egységes felépítésű.
Miben más a JB: A blog magyar nyelven érhető el, magyar nyelvű példákat is hoz a megjelenésekre.

List of Tsukumogami - az összes valaha feljegyzett tsukumogami* listája (angol)
Mi ez: Egy wiki alapú enciklopédikus oldalon a tsukumogamik, rövid leírást tartalmazó, táblázatos gyűjteménye.
Mitől jó: Teljes. Az oldalon az összes valaha feljegyzett tsukumogami listája található sorrendben, rövid leírással.
Miben más a JB: A blog magyar nyelven érhető el, valamint a lehető legnagyobb teljességre törekszik, ezért idővel itt is elérhetővé válik az összes lény, amelyről fellelhető információ. Ezen túl részletesebb leírások készülnek.
*általában 100 év után életre kelt tárgyak

annwn bestiarium - japán szellemek gyűjteménye (magyar)
Mi ez: Az oldal betekintésszerűen foglalkozik a világ más mitológiái mellett a Japánnal is.
Mitől jó: Magyar nyelven érhető el, a japán szellemekről szóló rész csak egy töredéke az oldalnak. Sok irányból közelít a népek kultúrájához és folklórjához. Jelenleg 35 leírás érhető el.
Miben más a JB: Az oldal sokkal több lényhez készít adatlapot - teljességre törekszik.

Omiyage world - nagyon igényes és részletes gyűjtemény (magyar)
Mi ez: Egy Japánnal foglalkozó oldal.
Mitől jó: Nagyon igényes és részletes cikkek jelennek meg a japán folklór lényeiről és hozzájuk kapcsolódó legendákról. Jelenleg 49 cikk érhető el.
Miben más a JB: Szűkebben Japán lényeire fókuszál, a bejegyzések jobban tagoltabbak, elkülönülnek a lény külső/belső leírása a hozzá kapcsolódó legendáktól és művészeti megjelenésüktől, ezáltal könnyebben átláthatóak. Mindezektől eltekintve az Omiyage cikkei elképesztően jók, példaértékűek a blog számára.

#szörnyesszerda - facebook poszt sorozat (magyar)
Mi ez: Eszes Rita írónő nagy japán rajongó. 2021-ben indított egy poszt sorozatot, amelyben különböző japán szellemlényekről írt, több mint 50-ről.
Mitől jó: Az eddigi példákhoz képest egy újfajta közösséget szólít meg a facebookon, az első néhány bejegyzés után Borzas Kata illusztrációival jelent meg, amelyek szép egységes képet hoztak össze a sorozat részeihez. Jó promóciónak is. (Néhány bejegyzés megjelent a moly.hu fórumán is.)
Miben más a JB: A JB egy önálló blog lenne, nem más oldal, közösségi média része. További információkat tartalmazna a lényekről.

#nálatoklaknakállatok - és más sorozatai a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak (magyar)
Mi ez: a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum számtalan olyan bejegyzéssorozatot indított, amiben szó esik különféle japán szellemekről, hidelmekről is.
Mitől jó: szakemberek, a téma kutatói állítják össze a bejegyzéseket, amelyekhez társulnak a múzeum különböző tárgyai. Rendszeres, megfelelős hosszúságú, sokszínű témájú, könnyen érthető nyelvezetű bejegyzések. A tárgyak nem csak színesítésként szerepelnek, azok adatait is kiírják, vagy maguk a konkrét tárgyak vannak középpontban.
Miben más a JB: A JB is igyekezne minél jobban, minél pontosabban utánajárni a részleteknek, ám sokkal nagyobb hangsúlya lenne a konkrét lények bemutatásának. Nem egy közösségi média felületen lennének publikálva a bejegyzések, hanem egy saját blogon, amely a JB felépítéséhez igazodna.

Japán lények - pinterest gyűjtemény (képek)
Mi ez: A pinterest egy közösségi képmegosztó oldal, ahol tematikus gyűjtemények (Táblák) létrehozására is van lehetőség.
Mitől jó: A lények történetein túl a megjelenésük a legizgalmasabb, amiről itt számtalan művész által készített képet lehet találni.
Miben más a JB: A blogon egységes stílusban lesznek megjelenítve a lényeket - mivel a legtöbb képet róluk copyright jogok védik, ezért ehhez egy illusztrátor lenne felkérve.

chochinobake
forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése